Töltőanyagok - Fillerek

Read so far

Töltőanyagok - Fillerek

Ráncok kiemelésére, anatómiai egységek nagyobbítására, hiányok pótlására, ill. felszíni egyenetlenségek megszüntetésére használjuk a töltőanyagokat. Fractionált lézeres bőrfiatalítással eredményesen tudjuk kezelni a felületes bőrhibákat, meg tudjuk fiatalítani a bőrfelszínt, de nem tudunk komoly hatást kifejteni a mélyebb ráncokra, redőkre, ill. besüppedésekre. Eddig már sok anyaggal próbálták korrigálni a lágyrészhiányokat. A legtöbb régebbi töltőanyag alkalmazása több nehézséggel és problémával járt: nem volt tartós, allergia alakult ki az anyagra, nem volt természetes a tapintata és fennállt a betegség átvitelének lehetősége. Néhány anyag, de különösen a folyékony szilikon látványos késői problémákat okoz. Mellesleg a töltőanyagok jelentős része igen drága.

MI AZ IDEÁLIS TÖLTŐANYAG ?

Legyen könnyen kezelhető, olcsó, hosszú hatású, természetes érzétű és ne okozzon allergiás reakciót. A saját szövet felel meg leginkább ezeknek az elvárásoknak. A saját szövetek számos formáját használhatjuk átültetésre. A fascia és a bőr átültetés hátránya, hogy a vételi helyen hosszabb, rövidebb hegek maradnak vissza. Bőr és fascia esetén a bőrvétel ideális helyei a korábban már operált területek, ahol már amúgy is heg található. Ezekből a területekből származó csíkokat használunk a nagyobb felszínű vagy mélyebb szövethiányok pótlására, de nem használhótak olyan rugalmasan, mint a folyékony vagy félig folyékony töltőanyagok. A zsírszövet lágy, természetes érzetű könnyen elérhető, nem okoz allergiás reakciót, nem drága és számos elváltozás korrekciójára alkalmas.

HYALURONSAV ( HA )

Európában, napjainkban a legelterjettebb töltőanyag. A hyaluronsav egy szénhidrát óriásmolekula, mely az egyik fő alkotóeleme a sejtközti matrixnak. Nagyobb mennyiségben található az ideg-, kötő- és hámszövetekben. Habár a tiszta hyaluronsav önmagában nem biokompatibilis a bőrrel, de keresztkötéses formában már igen. Kezdetben a hyaluronsavat kakastaréjból vonták ki, de a lehetséges allergiás reakció kockázata miatt felhasználása korlátozott volt. A mai, modern hyluronsavas töltőanyagokat erjesztéssel és szűréssel állítják elő, nem állati eredetűek. Az FDA 2003-ban engedélyezte használatukat.

KOLLAGÉN

A kollagént napjainkban is széles körben használják, főleg amerikában. A kollagén töltőanyagot tisztított marha kollagénből állítják elő, ezért a beadás előtt allergia-teszt elvégzése szükséges. A tesztet 1 hónappal a kollagén alkalmazása előtt kell elvégezni. A glutáraldehid keresztkötések kialakításával lassul a felszívódás, de az eredmény így sem hosszantartó. Miközben a kollagén jól korrigálja a finom ráncokat, addig kevésbé hatásos a mélyebb redők, ill. barázdák kezelésében. A legnagyobb hátrány a kollagén használatának az igen rövid hatástartam és a relative magas ár. 3   6 hónapon belül a kollagén teljesen felszívódik. A fentebbeik miatt nem terjedt el Európában.

GORE-TEX

Az FDA 1993-ban engedélyezte a Gore-Tex ( polytetrafluoroethylene ) használatát az arc esztétikai sebészetében. A Gore-Tex egy nem felszívódó, szövetbarát anyag, melyet előszeretettel használnak az érsebészetben műérként. Ami az érsebészetben előny, az a plasztikai sebészetben hátrány: nem olyan lágy és részben formatartó, ezért a kezelt terület tapintásérzete nem olyan természetes, kicsit merev. A Gore-Tex folyékony formában nem érhető el, ezért nem olvad bele a környezetébe, így eltávolítása könnyű. Sajnos, idegentestként viselkedve fertőzés forrása lehet.

ALLODERM

Az AlloDerm emberi irhából készült lapocskák formájában kerül forgalomba 2000. óta. A lapocskákon emberi, tisztított micro-irhadarabocskák vannak. Ezzel az anyaggal sokkal természetesebb hatás érhető el, mint a Gore-tex-szel. Az AlloDermet más ember szöveteiből állítják elő, így nem tekinthetjük saját anyagnak, ezért betegségek átvitelére alkalmas lehet. Az előállítás alatt gondos tisztítási folyamatokon megy keresztül és a végterméket szigorú ellenőrzésnek vetik alá. Felhasználása területe korlátozott. Elterjedésének legnagyobb akadálya az igen magas ár és a felszívódás.

SCULPTRA™/NEWFILL

Az injektálható PLLA ( poly-L-lactic acid ) széles körben elterjedt Európában az 1999-es megjelenése óta. A PLLA egy szintetikus anyag, mely biokompatibilis, így felszívódik. Arcvolumen pótlásra és kontúrjavításra egyaránt alkalmas, igen jó eredménnyel. Felhasználása folyamán ritkán gyulladásos reakció és csomóképződés is megfigyelhető volt.

FOLYÉKONY SZILIKON

Korábban a folyékony szilikont kis mennyiségben injektálták. A hiányt szándékosan alulkorrigálták, mivel a kialakuló szöveti reakció pótolta a maradék hiányt. Pont ez a szöveti reakció okozza a késői komplikációkat is: krónikus ödéma, nyirokcsomó-duzzanat, hegesedés, a bőr elvékonyodása és elszíneződése. Legsúlyosabb esetben ún. „silikonomák” jelennek meg és a bőr kifekélyesedik.