Lézeres visszérműtét

Read so far

Lézeres visszérműtét

A laseres varicectomia egy új, modern minimál invazív beavatkozás, amely hatásos és biztonságos alternatívája a hagyományos varicectomiának. A beavatkozás kevés fájdalommal jár és akár metszés nélkül is elvégezhető. A kevés fájdalom és a minimál invazivitás miatt helyi érzéstelenítésben is kivitelezhető. Magas rizikójú, túlsúlyos betegeknél is biztonságosan végrehajtható az eljárás. A rövid felépülési idő csökkenti a hospitalizációt és a munkába való visszatérési időt.
Contact és non contact módban is használható, így igen sok érelváltozás eredményesen kezelhető vele. A bőrben lévő retikuláris,  pókháló vénákra ugyanúgy alkalmas, mint a 12-14 mm átmérőjű, igen nagy, kanyargós vénákra.
Hatásossága mellett igen kiváló esztétikai eredményt ad.
Az idő előrehaladtával a meglévő vénák kitágulnak, újabb és újabb tágult vénák keletkeznek. A vénák számuk fokozódásával összeolvadnak és lassan kiemelkednek a körülöttük lévő bőről. Amikor ezt a növekedési fázist elérik, már panaszt, fájdalmat is okoznak. Ez a folyamat mindenkinél más – más életkorban kezdődik és változó sebességgel halad előre. Vannak olyan hölgyek és urak, akiknél ez már igen fiatal korban megjelenik. Gyakrabban jelentkezik azoknál a hölgyeknél, akik fogamzásgátló tablettát szednek ill. a családjukban már előfordult visszérbetegség. A laseres varicectomia minden felnőttnél alkalmazható, akinél nincs ellenjavallata a hagyományos varicectomiának sem.
A laseres varicectomia alkalmával a tágult, kanyargós vénába optikai szálat vezetünk és a vénafalon belül hővel zárjuk el a vénát. A coagulált vénákban megszűnik a keringés és ezek idővel felszívódnak. Kétoldali visszeresség esetén a minimal invaziv technika miatt egyszerre is elvégezhető a laseres visszérműtét. Az idő múltával az arra hajlamos egyénekben más területen újabb vénatágulatok keletkezhetnek, az addig zárt billentyűk tönkremenése miatt. Ezeket is eredményesen lehet kezelni ismételt laseres beavatkozással. A páciensek egyéni érzékenysége igen változó a beavatkozás után keletkező enyhe fájdalomra. A kezelés eredménye a minimál invazív beavatkozás elvégzése után azonnal látható, de a teljes eredmény csak a bevérzések és a bealvadt vénák felszívódása után látható. Természetes elvárás a hölgyek és urak részéről, hogy alsó végtagjukon a bőr sima és feszes legyen, rajtuk vénatágulat ne legyen. A laseres visszérműtét visszaadja az alsó végtagok  simaságát és panaszmentességét, így fokozza a fiatalos megjelenést. A korrekció ismét vonzóvá teszi a hölgyek és urak lábát, növelve önbizalmukat.

KI ALKALMAS LÉZERES VISSZÉRMŰTÉTRE ?

  • Egyedülálló vagy összefüggő vénatágulatok az alsó végtagokon.
  • Enyhe vagy erősebb feszülő érzés a tágult vénák körül.
  • Tágult kanyargós vénák a lábakon.
  • Lába idősebbnek néz ki a problémás vénák miatt.

A laseres varicectomia ezek mindegyikén javít, akár metszés nélkül is. A varicectomia nem tud korrigálni minden - a páciens által megálmodott - néha irreális elvárást az alsó végtagokon. Nem lehet mindent ezzel a sebészeti beavatkozással megoldani. Ennek egyrészt a beavatkozás jellege a korlátja, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely alkalmas erre az eljárásra. A kicsi, közepes vagy tágabb vénáknál alkalmazható az eljárás. A laseres varicectomia segítséget jelent a pókhálóvénák és az igen kicsi vénák esetében is.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

Konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a választott eljárással és fontos az alsó végtagok kozmetikai beavatkozása szempontjából. Megvizsgáljuk a felületesen és a mélyebben fekvő vénákat, ill. az áramlást a mélyvénákban. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, amelyek befolyásolják a plasztikai beavatkozást. Kitérünk az alsó végtagok bőrének minőségére és színére. Van olyan eltérés és elszíneződés, amelyet a jól elvégzett kezelés sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, amelyek javítják az alsó végtagok megjelenését.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek az alsó végtagok több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha az alsó végtagon egyéb lényeges elváltozások is vannak,  akkor önmagában a laseres varicectomia nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásokra is. Ezeknek szükségességét Önnel együtt döntjük el.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett kozmetikai beavatkozás biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A LÉZERES VISSZÉRMŰTÉT ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

Laseres varicectomia műtét előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG és mellkas RTG. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát ill. egyéb gyógyszert szed, kérem, jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

Ha Önnek felületes pókháló visszerei is vannak, akkor is először a tágult, nagyobb visszereket kell kezelni és csak utána a hajszálereket. A visszérműtét csökkenti a szúrandó vénák számát.  A laseres varicectomiát végezhetjük altatásban, intravénás bódításban, de akár helyi érzéstelenítésben is. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxigéntartalmát.
A laseres visszérműtét lágyéki metszését a lágyékhajlatban ejtjük a vena saphena magna beömlésénél. A vena femoralisba való beszájadzásnál lévő minden oldalágat lekötjük, hogy elkerüljük a későbbi kiújulás kialakulásának lehetőségét. A vena saphena magnat éppen a beszájadzás előtt kötjük le, hogy ne szűkítse a vena femoralist. Ezt követően több metszésre nincs is szükségünk, mivel punkcióval juttatjuk a véna belsejébe az optikai szálat mindenhol máshol. A belbokánál bevezetjük az optikai szálat és egészen a lágyékhajlatig vezetjük fel. Az optikai szál visszahúzása közben hővel zárjuk el a vénát. A vena saphena magna vonalába nem eső vénákat ismételt punctióval szüntetjük meg.  A laser energia először elnyelődik a vérben, majd az közvetíti a hőt a vénafalnak. A környező szövetek hőkárosodása minimális.
A korábbi műtéti hegek vagy sérülések gátolhatják a szonda felvezetését. Ekkor több szúrásra van szükség, de ekkor sem kell metszést ejtenünk. Minél nagyobb, kanyargósabb és tágultabb vénák vannak, annál nagyobb a megkönnyebbülés a laseres műtét után, de nincs több bevérzés és fájdalom, mint a hagyományos varicectomia alkalmával. Egy igen minimális szivárgó vérzés és oedéma keletkezhet, de csak töredéke a hagyományos varicectomia alkalmával keletkezőnek.
A laseres varicectomia végén gézlapokkal fedjük a lágyékhajlati sebet és feladjuk a választott rugalmas kötést.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Altatásban, helyi érzéstelenítésben és intravénás bódításban végzett műtét után is haza lehet menni. A laseres varicectomia után pihenés és az alsó végtag kímélete javasolt 2-3 napig. A műtétet követő 1-3 nap sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a hagyományos varicectomia után. Ezek csak átmeneti problémák, melyek alig korlátozzák a pácienst. A rugalmas pólyát II. kompressziós fokozatú rugalmas harisnya is helyettesítheti. Javasolt a kezelt terület hűtése a műtét napján, amely csökkenti a duzzanatot és az átmeneti kipirulást. Nem szabad a kezelt területet masszírozni ! Már a műtét másnapján fel kell kelni az ágyból és rövid sétákat tenni a szobában, ezzel javítva a keringést. Hosszasan ülni vagy feküdni nem szabad ! Éjszaka célszerű felpolcolt alsó végtagokkal aludni.
A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A keletkezett bevérzések és helyi reakciók mérséklésére javasolt a kenőcs vagy krém használata. A varratszedés általában 2 hét után várható. A speciális rugalmas kötés viselése 1-2 hétig javasolt. A visszérműtét után 1 hétig ne vezessen autót és 3 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól, fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! A kímélő periódus letelte után a lágyéki heget még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a laseres varicectomia után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a beavatkozást, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani a műtét és az utána következő periódus. A laseres varicectomiának - mint minden más műtéti beavatkozásnak - lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés és fertőzés ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a visszérműtéttel kapcsolatos szövődmények is. Felületes vénagyulladás ( thrombophlebitis ), a véna feletti bőrterület égési sérülése, bevérzések az eltávolított véna mentén. Ezek megfelelő kompresszió-terápiával csökkenthetőek. A bevérzések megelőzését szolgálja a kompressziós kötés valamint a javasolt kenőcs használata a kezelt területen. Egyesek hajlamosak a pigmentációra, mások nem. A pigmentációra hajlamos egyéneknél jelentős százalékban vasraktározási- és szállítási rendellenesség is tapasztalható. A pigmentáció gyakorisága kb. 10 %. Általában nem végleges, de eltarthat 18 hónapig is. A tartós pigmentáció - mely több mint 12 hónapig tart - a betegek kevesebb mint 1-5 %-ánál fordul elő. Arra hajlamos egyénekben követi  a thrombophlebitist. A kezelt ér területén alakulhat ki. Oka: a bőr mélyebb rétegében haemosiderin rakódik le és festi meg a bőrt.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők ill. a bevérzések múltával önmaguktól megszűnnek. Maradandó elváltozást nem okoznak.

EREDMÉNY

Egy megfelelően elvégzett laseres varicectomia után megszűnnek a tágult, kanyargós lefutású visszerek és elmúlik az alsó végtag nehézláb érzése.
A laseres varicectomia simává, feszesebbé és fiatalosabbá teszi a fáradt alsó végtagot. Indokolt esetben egyéb beavatkozásokkal ( sclerotherápia és bőrkimetszés ) tovább lehet javítani az eredményen. A kezelés eredménye tartós, de arra hajlamos egyéneknél más területen újabb és újabb vénatágulatok keletkezhetnek. Kiújulás alkalmával ismét varikózus vénák jelenhetnek meg az amúgy sikeres műtét és sclerotherapia után. Ilyenkor a vénás betegség tovább romlik. A degeneratív folyamatok és az addig jól működő billentyűk működési zavara miatt megnyílnak ill. kitágulnak az addig zárt ill. kicsi kollaterálisok. A betegség előrehaladott esetében új erek is képződnek.
Ha újabb vénák jelennek meg, akkor helyi laseres varicectomiával vagy sclerotherápiával  meg lehet szünteti az újabb kitágult vénákat.
A laseres varicectomia egy új, modern minimál invazív beavatkozás, amely hatásos és biztonságos alternatívája a hagyományos varicectomiának. A beavatkozás kevés fájdalommal és igen kevés bevérzéssel jár, így nagyon rövid a felépülési idő. Az esztétikai eredménye kiváló.
A gravitáció és a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással vannak az alsó végtagok bőrére és a bőr alatti szövetek mennyiségére és minőségére, melyek együttesen befolyásolják az alsó végtagok  vénáit. Ha az évek nyomot hagynak az alsó végtagokon, akkor szükség lehet egyéb beavatkozásokra, amelyek korrigálják az évek okozta nyomokat.