Orrplasztika

Read so far

Orrplasztika

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
Az orrplasztika gyakori esztétikai beavatkozás. Az orr az arc központi részén helyezkedik el, így az arcnak meghatározó része. Az arc többi részével együtt harmóniát alkotva belesimul az összképbe. Az orron még a legapróbb nemkívánatos részlet is   mely nem harmonizál   jelentőséget kap. Minden arc különbözik egymástól, így minden archoz más – más orr illeszkedik. Az orrplasztika az orr alaki hibáit korrigálja. Módosítja az orr csontos és porcos részeit, annak érdekében, hogy a kívánt változást érje el. Ezáltal az orr szerkezetében történnek változások. Összességében az orrplasztika újraformálja az orrot, ezzel arányosabbá és fiatalosabbá teszi az arcot. Indokolt esetben egyéb beavatkozással ( Botox kezelés és ránctöltések ) még tovább lehet javítani az eredményen. A plasztikai műtét célja  az orr alakjának természetessé tétele, melyet követően az újraformált orr harmonizál az arccal és annak minden egyes elemével.
A beavatkozás mindig egyénileg kerül kialakításra, amely szükség szerint érinti az orr csontos és/vagy porcos vázát is. A váz megváltoztatása után a lágyrészeket kell az új formához igazítani. A váz és a lágyrészek együttes változása eredményezi az orr természetes megújulását és harmonizálását az arccal. Amennyiben orrlégzési problémái is vannak az orrsövény ferdülése vagy az orr belső struktúráinak túlburjánzása miatt, akkor fül – orr - gégész kolléga bevonásával az orrsövény műtétet is elvégezzük. Szükség esetén  más beavatkozásokat is végzünk az orrplasztikával egyidőben, hogy még fiatalosabb külsőt érjünk el ( arc-, homlok-, szemhéjplasztika, lézeres hámlasztás és ránctöltések ). Plasztikai orrkorrekciót 18 év felett bármely életkorban végezhetünk, amikor az orr és az arc minden jellegzetes karaktere elérte végleges formáját.
Orrplasztika után 2 - 3 hétig tilos orrot fújni, míg ki nem alakul a teljes nyálkahártya kitapadás ! A plasztikai beavatkozást követő 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt !
Az orrplasztika végleges eredménye a teljes duzzanat megszűnte után látható. Az orr végleges formájának kialakulását kb. 80 % - ban lehet biztosítani. A fennmaradó 20 % - ot a szervezet saját reakciói  ( hegesedés ) befolyásolják. Természetes elvárás a hölgyek és az urak részéről, hogy megjelenésük harmonikus és magabiztos legyen minden életkorban. Az orrplasztika helyreállítja az orr és az arc harmóniáját, ezáltal fokozza a páciens magabiztosságát, önbizalmát és fiatalos, dinamikus megjelenést kölcsönöz viselőjének.
A külső megjelenés a személyiség szempontjából rendkívül fontos. A megfelelően kivitelezett orrplasztika a páciens számára pozitív változást hoz, mivel előnyösen változik meg a külső megjelenés és fokozódik a belső harmónia. Ezek a hatások együttesen fokozzák a páciens önbizalmát, így magánéleti és társadalmi boldogulását.

KI ALKALMAS ORRPLASZTIKÁRA ?

  • Az orra túl nagynak látszik arckarakteréhez képest.
  • Púpos az orra oldalnézetben.
  • Túl széles az orra szemből nézetben.
  • Az orrcsúcsa lóg vagy magasan van.
  • Az orrcsúcsa vastag vagy megnagyobbodott.
  • Az orrnyílások nagyon tágultak.
  • Az Ön orra nem az arc tengelyében van vagy ferde.
  • Korábbi traumák eredményeként nem szimmetrikus az orr.

Az orrplasztika ezek mindegyikén javíthat. Az orrplasztika nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást az orron. Nem lehet mindent műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik az arc harmóniájába.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható az orrplasztikával és fontos az orrkorrekció szempontjából. Megvizsgáljuk az orrot, az arcot és ezek egymáshoz viszonyított helyzetét, arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, amelyek befolyásolják a műtéti tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges aszimmetriára. Kitérünk az orr bőrének és zsírtartalmának minőségére és mennyiségére. Van olyan alaki eltérés, amelyet a jól elvégzett orrplasztika sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, amelyek javítják az orr és arc fiatalos megjelenését. Ezeket általában együtt alkalmazzuk az orrplasztikával: endoszkópos homlokplasztika, alsó- és felső szemhéjplasztika, arcplasztika, lézeres hámlasztás és ránctöltés.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek az orr több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Számítógépen modellezzük a műtét várható eredményét.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, sérülésekről, kezelésekről. Feltérképezzük az orrlégzési, orrvérzési problémákat. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett orrplasztika biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

AZ ORRPLASZTIKA ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

Az orrplasztika előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG, szükség esetén arckoponya CT. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, véralvadásgátló gyógyszert, gyulladáscsökkentő tablettát vagy egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

Elsődleges orrplasztika:

Az orrplasztikát gyakrabban végezzük altatásban ( válogatott esetben intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető ) kórházi háttérrel. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxigén tartalmát. Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
A helyi érzéstelenítésben végzett műtét alkalmával az injekciózás kicsit kellemetlen, de utána teljes a fájdalommentesség. Ekkor az egész műtét alatt éber állapotban van a páciens. Természetesen, így hallja a plasztikai műtét alatti hangokat: az orrcsont formálása közbeni csontzajokat. Akit ezek a kellemetlenségek nem zavarnak, azoknak ajánljuk a helyi érzéstelenítést. Altatásban végzett plasztikai beavatkozás alkalmával a fentebb leírt kellemetlenségek nincsenek, a páciens átalussza az egész műtétet.
Amennyiben a páciensnek panaszokat okozó orrsövény ferdülése is van, akkor a plasztikai  műtét alkalmával az orrsövény plasztikai korrekcióját is elvégezzük fül – orr - gégész specialista együttműködésével.
Teljes orrkorrekció alkalmával az orrnak mind a csontos-, mind a porcos vázát ill. a hozzá tartozó lágyrészeket korrigáljuk. Általában ha a csontos részen változtatunk, akkor szükséges a porcos váz igazítása is az új csontos kontúrhoz. Részleges orrkorrekció alkalmával csak az orr egy - egy változtatást igénylő részét formázzuk és nem kerül sor változtatásra minden struktúrán.
A műtéti bemetszés általában az orr belső felszínén van. A nagyobb korrekciók vagy ismételt beavatkozás esetén szükség lehet szélesebb feltárásra. Ilyenkor egy igen kicsi metszést ejtünk a két orrnyílást elválasztó bőrhíd alsó részén. A teljes gyógyulás után ezek a hegek csaknem láthatatlanok ill. részben rejtett pozícióban vannak: természetes redőkben.
A műtét általában 1 - 1,5 órás, mely másodlagos orrplasztika esetén lényegesen hosszabb is lehet.
Az orrplasztika után mindig van szivárgó vérzés és oedéma,  amelyek spontán elmúlnak ill. rövid időn belül teljesen felszívódnak. Ezek csökkentésére ill. a minél pontosabb lágyrész illeszkedés céljából tampont helyezünk mindkét orrnyílásba. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a plasztikai műtét utáni oedéma és szivárgó vérzés. A tamponokat a műtét másnapján távolítjuk el. Amennyiben orrsövény műtét is történt ill. az orr tartó vázát jobban megbontottuk, ezek a tamponok tovább is maradhatnak.
A legnagyobb kellemetlenség a tamponok okozta nyálkahártya   kiszáradás a garatban.
A plasztikai beavatkozás végén felhelyezzük a gipszet és az orrnyílásokhoz gézlapokat helyezünk, amelyeket kötéssel rögzítünk. A gipsz csökkenti az oedémát és védi az orrot alvás közben ill. megóvja a külső sérülésektől.

Másodlagos ( revíziós ) orrplasztika:

Másodlagos ( revíziós ) orrkorrekción a már egyszer vagy többször operált orr ismételt plasztikai korrekcióját értjük. Az orrplasztikán átesett esetek kb. 20 %-ban végzünk revíziós plasztikai műtétet. Az orron végzett plasztikai beavatkozásoknál rengeteg a nehézség és a kiszámíthatatlan tényező. A páciens elégedetlensége a műtéttel nem mindig jelenti a műtét helytelen elvégzését. Elképzelhető, hogy az orr plasztikai műtéte kezdetben ígéretesnek tűnik, de hónapokkal később a kiszámíthatatlan folyamatok miatt kedvezőtlen változásokon megy keresztül. Célszerű legalább egy évet várni egy második műtéttel, mivel az orr megjelenése ezen idő alatt javulhat. Akár két év is eltelhet a teljes változásig. Amennyiben a páciens elváráasai reálisak és a plasztikai sebész is egyetért a problémával, revíziós műtét végzésére lehet szükség. Az ilyen műtétek mindig bonyolultabbak, nehezebbek, mint az első műtét, mivel a műtéti terület már nem érintetlen. A lágyrészek hegesebbek, így vérellátásuk sem tökéletes. A szövetek egy része deformált vagy akár hiányozhat, más részük előnytelen helyen vagy helyzetben található. A műtét általában hosszabb a fentebb említett okok miatt. Másodlagos orrplasztika után a gyógyulás elhúzódóbb: az orr hosszabb ideig duzzadt, érzékenysége tovább tarthat és később alakul ki a végleges forma.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Altatásban történt műtét után egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Ha a műtét intravénás bódításban vagy helyi érzéstelenítésben történt, haza lehet menni műtét végeztével. Az orrplasztikai műtét után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, amelyet a műtétet követő oedéma és bevérzések okoznak. A plasztikai orrkorrekció után a két szem körül is vérömleny és duzzanat keletkezik. Részleges műtét esetén ezek az elváltozások kisebbek és rövidebb ideig tartanak. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A vérömlenyek felszívódási ideje 2 - 3 hét. A duzzanat megszűnte után az orr kissé még duzzadtabb, de a formai korrekció már jól látható és az orr már nem kelti operált külső légzőszerv benyomását a külső szemlélőben. Ezek az elváltozások nyomtalanul eltűnnek.
Varratszedésre általában nincs szükség. A belső varratok maguktól felszívódnak. Ha történt metszés a két orrnyílás közötti hídon, akkor az oda behelyezett varratokat el kell távolítani 5 – 7 nap után
A műtét utáni pár napon célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni. A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, amely az orr és az arc vérbőségét okozhatja ! Pl.: erőlködés, bármilyen erős meleghatás, forró, erősen fűszerezett ételek és alkohol fogyasztása.
Orrplasztika után 2 - 3 hétig tilos orrot fújni, míg ki nem alakul a teljes nyálkahártya kitapadás !
A speciális gipszrögzítés viselése 1-2 hétig javasolt, a plasztikai beavatkozás milyenségétől függően. A plasztikai beavatkozást követő 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! Műtét után 10 nappal lehet vékony sminket felhelyezni, mellyel eltakarható az enyhe elszíneződés. A sminket nem szabad a hegre felhelyezni !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így az orrplasztika után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !
Az orr új formája már jól látszik 1 – 3 hónappal a műtét után, de a végleges forma csak hónapokkal később alakul ki, mivel hosszabb időre van szükség, hogy a bőr felvegye az orr új csontos- és porcos vázának formáját és ismét rásimuljon arra. Az orr végleges formájának kialakulását kb. 80 % - ban lehet biztosítani. A fennmaradó 20 % - ot a szervezet saját reakciói  ( hegesedés ) befolyásolják. Ezt a kis eltérést - a megfelelő várakozási idő elteltével - egy második plasztikai beavatkozással lehet korrigálni. Érdemes ezzel akár 1 évet is várni, mivel az esetek jelentős részében ez magától megszűnik.
A teljes orrplasztika során az orr csontos vázát is megbontjuk. Az így végrehajtott orrcsont „törés” nem csontosan, hanem kötőszövetesen gyógyul, így az orr erősebb traumákkal szembeni ellenállóképessége csökken. Ez természetesen nem vonatkozik a mindennapi, normális életvitelre. A küzdősportok, labdajátékok, ill. minden olyan sporttevékenység versenyszerű űzése, amely közelharccal vagy az orra mért nagyobb ütésekkel járhat, nem ajánlatos, mivel az orr ismételt deformálódásához vezethet.

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási időszak. Az orr plasztikai műtétnek   mint minden más műtéti beavatkozásnak   lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, az orrplasztikával kapcsolatos szövődmények is. Pl.: apró egyenetlenségek az orron. Közvetlenül a műtét után felléphet az orr dugulása vagy pörkösödése, mely orrkenőcs vagy orrspray használatát teheti szükségessé. Ritkább szövődmény az orr átmeneti érzéketlensége, amely rövid ideig tart és magától megszűnik. A speciális szövődmények közül legsúlyosabb egy esetleges fertőzést követően kialakult porcelhalás, mely az orrlégzés átmeneti funkciózavarával járhat. A későbbiekben ismételt műtéti korrekciót tehet szükségessé.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

Az orrplasztika újraformálja az orrot, ezzel arányosabbá és fiatalosabbá teszi az arcot. Indokolt esetben egyéb beavatkozással ( Botox kezelés és ránctöltések ) még tovább lehet javítani az eredményen. Az orr plasztikai korrekciója magabiztosabbá teszi a hölgyeket, urakat visszaadva önbizalmukat. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek láthatatlanok.
Az orrplasztika eredménye végleges. A normális öregedési folyamattal együttjáró változások az orra is hatással vannak. A gravitáció, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással vannak az orr és az arc szöveteinek mennyiségére és minőségére, amelyek együttesen befolyásolják a megjelenést. Ha az évek nyomot hagynak az orron és az arcon, akkor szükség lehet egyéb arcfiatalító beavatkozásra, mely korrigálja az évek okozta nyomokat.

PÁCIENS - VÉLEMÉNYEK

1. Páciens ( Traumás sérülés utáni orr korrekciója ) :

Tisztelt Doktor Úr,

először is köszönetet szeretnék Önnek és nem utolsó sorban az egész asszisztenciának mondani a professzionális munkáért és a segítőkészségért és hozzáállásért.
 
18 éve terveztem és folyamatosan halasztgattam az orrplasztikámat meghallgatva több száz rémes vagy rémséges történetet. Mivel gyermekkoromban több helyen is eltört a porc részem és az orrháton is jelentős „púp” volt ezért úgy döntöttem nem hallgatok másokra, hanem kiválasztom a számomra legszimpatikusabb plasztikai sebészt és kórházat. Több helyen is jártam, de ahogy beléptem a Sziluett Plasztika  rendelőjébe  és elkezdtünk beszélgetni a lehetőségekről azonnal tudtam jó helyen járok és megérkeztem. Minden kérdésemre választ kaptam és biztonságban éreztem magam.
 
A műtétre március elején került sor és mind a szakmai team és mind a kórház színvonala első osztályú.  Mindenről messzemenően teljeskörű tájékoztatást kaptam és érdekes módon nem rossz élményekkel tértem haza a kórházból, hanem megnyugodva és mindenre előre felkészítve. Ismerőseim, barátaim előre megpróbáltak figyelmeztetni, hogy szörnyű lesz, hogy nem kapok a tampontól levegőt majd, vagy borzasztóan fog fájni a tampon vagy a varrat kiszedése, de ennek nyomát sem leltem fel. Nem volt kellemetlen egyik folyamat sem. Végig az és úgy történt ahogy azt előre megbeszéltük.
 
A gipsz leszedése után egy új arc nézett vissza a tükörből, végre olyan lett az orrom amire mindig is vágytam. Leírhatatlan érzés az, hogy megléptem, megcsináltam és hálás vagyok.
 
A köszönetnyilvánításon túl szeretném ezúton felajánlani Önnek, hogy a recepción meghagytam a telefonszámomat és e-mail címemet  és amennyiben valakiben félelem van az ilyen jellegű műtéttel kapcsolatosan nyugodtan megkereshet, kiadhatják az elérhetőségem. Ha erre lett volna lehetőségem az elmúlt 18 év alatt  akkor már előbb is boldogabban nézhettem volna tükörbe. Sokszor az is fontos,  hogy egy műtét előtt vagy után a félelmeinket megoszthassuk olyas  valakivel aki már átélte a műtétet és az ezzel járó folyamatokat és nem orvosi szemmel közelíti meg a témát hanem a műtéten már átesett normál  emberi ( nem professzionális ) értékkel tud véleményt formálni vagy tapasztalatot átadni és nem kell 50 különböző fórumon utána  olvasni a folyamatoknak.
 
Remélem ezzel a felajánlással más embereknek megkönnyítem a döntését,hogy boldogabb szebb jövő elé nézzenek, hiszen ha az ember elégedett önmagával akkor tud teljes emberként nagyobb önbizalommal lenni a világon.


2014. március

 
Köszönettel : Zsuzsanna