Hasplasztika

Read so far

Hasplasztika

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A hasplasztika gyakori esztétikai beavatkozás. Hízáskor, hölgyeknél terhességkor és szoptatás után a has jelentősen megnövekedhet, így előnytelenül változik meg a testkontúr. Gyakran a bőr kinyúlását a zsírfölösleg lerakódása okozza a hason. Az igen nagy súly miatt a kitágult bőr elveszti rugalmasságát, petyhüdtté, kidomborodóvá és lógóvá válik. Kialakulhat az összefekvő bőrfelszínek állandó váladékozása is. Még a szigorú diéta és a komoly testedzés sem teszi ismét feszessé a bőrt. A zsírszívás csak karcsúbb formát eredményez, míg a hasplasztika meg is fiatalítja a testet. Természetes elvárás a hölgyek és urak részéről, hogy testformájuk karcsú és fiatalos legyen. A hasplasztika a felesleges bőr kimetszésével együtt - szükség esetén - a hasfali rekonstrukciót is biztosítja. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek sohasem lesznek láthatatlanok, de idővel elhalványodnak és beleolvadnak a környezetükbe. A műtét előtt nem tudjuk megjósolni a hegek minőségét. Ideális esetben vékony hegek keletkeznek a köldök alatt, egy természetes bőrredőben.  Ezek fehérneművel takart pozícióban helyezkednek el a két csípőtövis között valamint a köldök körül.
A hasplasztika végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. A műtét eredményeként a hasfal bőre feszessé, karcsúbbá és fiatalossá válik a jelentős mennyiségű zsírfelesleg eltávolítása és a hasfali izomzat helyreállítása következtében. A kellő mennyiségű bőr és zsír eltávolításával valamint a hasfalvarrattal tartós és szép eredmény biztosítható. A növekedési vagy terhességi csíkok legnagyobb része a köldök alatt helyezkedik el, így szintén eltűnik a hasplasztika alkalmával. Amennyiben Önnek szélesebb a csípője és a comb külső fele ( cselló-sziluett ), akkor egyidejű zsírszívással még szebb eredményt lehet elérni a testén.
A has plasztikai korrekciója ismét karcsúvá, feszessé és fiatalossá teszi a tesformát boldoggá téve a pácienst.

KI ALKALMAS HASPLASZTIKÁRA ?

  • Nagy és lelógó a hasi bőr és zsír.
  • A hasa elődomborodó, meghaladja a test arányait.
  • Hasa ráhajlik a fanszőrzetére, így az összefekvő bőrfelszínek gyakran irritáltak és váladékoznak.
  • Hasfali izomzata elvékonyodott és eltávolodott egymástól.
  • Fokozott zsírlerakódás a has területén.

A hasplasztika nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a hason. Nem lehet mindent a műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik a test harmóniájába.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

Konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a hasplasztikával és fontos a dermolipectomia szempontjából. Megvizsgáljuk a hasat álló és fekvő helyzetben. Felmérjük a hasfal tónusát és a megereszkedés fokát. A megfeszített és ellazított hasfal közötti különbség mutatja a hasfal feszességét. Felhívjuk a figyelmet a bőr alatti zsír mennyiségére és a hasfali izmok elvékonyodására és eltávolodására. Kitérünk a has bőrének és kötőszövetének minőségére, valamint az esetleges korábbi műtéti hegekre. Van olyan heg, amely hatással van a műtéti tervre és a plasztikai műtét későbbi eredményére. A dermolipectomia általában csak a köldök alatti bőrfelszínen lévő terhességi vagy növekedési csíkokat ( striák ) tünteti el. A köldök feletti bőrfelszínen lévők eltávolításának lehetősége korlátozott.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a has több irányból történő vizsgálatát és értékelését.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett hasplasztika biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.
A has plasztikai megkisebbítését követő fogyás, terhesség és szoptatás befolyásolhatja a hasplasztika késői eredményét.

A HASPLASZTIKA ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A has esztétikai műtéte előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG és néha hasi UH. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát ill. egyéb gyógyszert szed, kérem, jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A hasplasztikát csaknem mindig altatásban végezzük ( válogatott esetben intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető; ez az úgynevezett mini hasplasztika ) kórházi háttérrel. Ez utóbbi két fájdalomcsillapítási eljárás csak egészen kicsi bevatkozásnál lehetséges. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxigéntartalmát.
Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
A dermolipectomia műtéti metszését mindig egyénileg határozzuk meg. Nem mindenki alkalmas bármelyik metszésre. A lelógó has mérete és formája, a megereszkedés mértéke valamint a köldök pozíciója és a páciens elvárása együttesen befolyásolja a legmegfelelőbb technika kiválasztását és az eltávolítandó szövetmennyiség mértékét. A metszés lefutását befolyásolja a has struktúrája, a fürdőruha vagy a fehérnemű típusa és a páciens elvárása. A hasfalon lévő korábbi műtéti hegek befolyásolhatják a hasplasztika eredményét. Igyekszünk a lehető legkevesebb, rejtett pozíciójú heggel a legszebb formát elérni. A leggyakoribb megoldás, amikor körbemetsszük a köldököt és egy vízszintes babérlevél alakú területet távolítunk el a köldök alatt. Minél nagyobb a has, annál hosszabb lesz a vízszintes metszés. A has plasztikai műtéte alkalmával a megnyúlt bőrt az alatta elhelyezkedő zsírállománnyal együtt távolítjuk el. Ez főleg a köldök alatti területre értendő. Amennyiben a hasfali izomzat eltávolodott egymástól ( jelentős a különbség a megfeszített és az ellazított hasfal között ), akkor hasfali rekonstrukciót is végzünk. A rekonstrukciót követően meghatározzuk a köldök új helyzetét és nyílást készítünk a bőrön. Az esetek jelentős részében zsírfelesleg van a metszés két végénél, amelyet zsírszívással távolítunk el. A műtét során a has bőrét nagy területen, egészen a bordákig preparáljuk. Tekintettel a nagy sebfelszínre, a leggondosabb vérzéscsillapítás mellett is mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  melyet egy-egy drain segítségével távolítunk el a sebüregből. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a hasműtét utáni fájdalom és elősegíti a bőr gyorsabb letapadását. Ezeket a szivárgó mennyiség megszűnése után távolítjuk el, kb.: 3-5 nap.
Mini hasplasztika alkalmával csak  a köldök alatti metszést végezzük el, nem szükséges a köldök áthelyezése, így a hegek sokkal kisebbek. Ilyenkor  a felesleges bőr és zsír csak a köldök alatt helyezkedik el. Ezt a fajta beavatkozást csak igen kicsi hasaknál tudjuk kivitelezni.
A hasplasztika végén gézlapokkal fedjük a sebeket és feladjuk a választott rugalmas haskötőt.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Intravénás bódításban végzett műtét után haza lehet menni. Ha a műtét altatásban történt egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Távozáskor általában a drainek még vezetnek, ezért ezekkel együtt lehet távozni a kórházból. A has plasztikai rekonstrukciója után minden esetben pihenés és a has maximális kímélete javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet az új forma feszítő hatása okoz. Már a műtét másnapján fel kell kelni az ágyból és rövid sétákat tenni a szobában, ezzel javítva a keringést. Hosszasan ülni vagy feküdni nem szabad. Éjszaka célszerű felhúzott térdekkel, párnával a térd alatt aludni.
A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A varratszedés általában 2 – 3 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökkent. A speciális haskötő viselése 4 - 6 hétig javasolt. A hasplasztika után 2 hétig ne vezessen autót, 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! A kímélő periódus letelte után a hegeket  még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a dermolipectomia után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A has plasztikai műtétének - mint minden más műtéti beavatkozásnak - lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar és trombózis ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a hasplasztikával kapcsolatos szövődmények is. Nagy abdominoplasztikánál a heg két végén csücsökképződés lehet, mivel a felső sebszél mindig hosszabb, mint az alsó. Ezeket egy kis beavatkozással teljesen meg lehet szüntetni. Ez inkább a nagyon lelógó hasakra jellemző, ahol igen sok a bőr- és zsírfelesleg. A sebgyógyulási és a keringési zavar különösen jellemző lehet dohányosoknál és cukorbetegeknél, ahol nem olyan tökéletes a bőrkeringés. Ilyen esetekben átmeneti váladékozás és nagyon ritkán bőrelhalás is előfordulhat. Ezeket a kis sebgyógyulási problémákat egy későbbi időpontban elvégzett, kisebb helyreállító beavatkozással kiválóan lehet korrigálni. A hasfali bőr érzékenysége átmenetileg csökkenhet. Ez pár hét vagy hónap alatt megszűnik, normalizálódik.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A hasplasztika laposabbá, feszesebbé, fiatalosabbá és előnyösebb formájúvá teszi a hasat. A has plasztikai műtétét követően a hölgyek és urak magabiztosabbak lesznek és visszakapják fiatalos önbizalmukat. A hasplasztika változatlan testsúly mellett igen hosszú ideig tart. Jelentősebb hízás, fogyás és a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással vannak az egész szervezetre, így a hasra is. Ha a súlyingadozás nyomot hagy a hason, akkor szükség lehet ismételt hasi korrekcióra, mely általában az eredeti műtétnél sokkal kisebb beavatkozás.