Sclerotherapia

Read so far

Sclerotherapia

A sclerotherapia igen gyakran alkalmazott nem sebészi, kozmetikai beavatkozás. Az egészen kicsi, felületesen a bőrben normálisan is meglévő kapillárisok kitágulnak és láthatóvá válnak. Ilyenkor alakulnak ki a póknaevusok, teleangiectasiák, apró piros foltok a bőrben és egyedülálló vagy összefüggő vénatágulatok. Az idő előrehaladtával ezek a kapillárisok tovább tágulnak és újabb és újabb tágult vénák jelennek meg. A vénák számuk fokozódásával összeolvadnak és lassan kiemelkednek a körülöttük lévő bőrről. Amikor ezt a növekedési fázist elérik, már panaszt, fájdalmat is okoznak. Ez a folyamat mindenkinél más – más életkorban kezdődik és változó sebességgel halad előre. Vannak olyan hölgyek és urak, akiknél ez már igen fiatal korban jelentkezik. A sclerotherapia minden felnőttnél alkalmazható, akinél már megjelentek ezek a tágult kapillárisok, de még nem érettek a hagyományos visszérműtétre.
A sclerotisatio alkalmával a kezelt vénaszakasz teljesen elzáródik. A vénában megszűnik a keringés és idővel felszívódik. Nagy, kiterjedt varicositas esetén több alkalommal történik a beavatkozás, mivel a gyógyszer beadható mennyiségének van felső határa. Ezt a páciens érdekében be kell tartanunk. Bármilyen sclerotizáló anyagot is alkalmazunk, tudni kell, hogy a kezelés tüneti. A kiváltó okokat nem szüntetjük meg, de megszüntetjük a tágult vénát és a panaszt, amit okozott. Az idő múltával más helyen újabb vénatágulatok keletkezhetnek, de ezeket is eredményesen lehet kezelni sclerotizálással. A páciensek egyéni érzékenysége igen változó a beadáskor jelentkező enyhe, ill. közepes fájdalomra. A kezelés alkalmával egy steril gyulladást okozó anyagot fecskendezünk a vénákba, melynek hatására a vénák elzáródnak és felszívódnak idővel. A kezelés végén a vénák - melyek teljesen kiürültek - nyomtalanul megszűnnek. Amelyekbe a vér visszafolyt és elég sclerotizáló anyag maradt bennük, azok bealvadnak. Ezek a bealvadt vénák kezdetben fájdalmasak lehetnek, majd az idő múlásával felszívódnak és nyomtalanul eltűnnek. Nagyobb érgomolyagok esetén a periférián felhígul az anyag és itt ismétlés válhat szükségessé. A beadást követően egy 30 perces séta javasolt, majd a páciens azonnal visszatérhet a mindennapi tevékenységéhez rugalmas pólyával az alsó végtagján. A kezelés újabb vénák megjelenésekor ill. a perifériákon megmaradó tágult vénák esetén biztonságosan ismételhető. A kezelés eredménye a kozmetikai beavatkozás elvégzése után azonnal látható ill. a teljes eredmény a bealvadt vénák felszívódása után. Természetes elvárás a hölgyek és urak részéről, hogy alsó végtagjukon a bőr sima és feszes legyen, rajtuk vénatágulatok ne legyenek. A sclerotherapia visszaadja az alsó végtagok  simaságát és panaszmentességét fokozva a fiatalos megjelenést.

KI ALKALMAS SCLEROTHERAPIÁRA ?

  • Egyedülálló vagy összefüggő vénatágulatok az alsó végtagokon.
  • Enyhe vagy erősebb feszülő érzés a tágult vénák körül.
  • Lába idősebbnek néz ki a problémás vénák miatt.

A sclertherapia ezek mindegyikén javíthat. Az injekciós kezelés nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást az alsó végtagokon. Nem lehet mindent ezzel a nem sebészeti beavatkozással megoldani. Ennek egyrészt a beavatkozás jellege a korlátja, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, mely alkalmas az injekciós kezelésre. A közepes vagy tágabb vénák már nem alkalmasak sclerotherapiára, ilyenkor jön szóba a laseres visszérműtét. A sclerotherapia önmagában nem oldja meg az igen tág vénák okozta problémákat. Ezeket az elváltozásokat is el lehet tüntetni, de csak hagyományos vagy laseres varicectomiával.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

Konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható az injekciós kezeléssel és fontos az alsó végtagok kozmetikai beavatkozása szempontjából. Megvizsgáljuk a felületesen és a mélyebben fekvő vénákat ill. az áramlást a mélyvénákban. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, amelyek befolyásolják a plasztikai beavatkozást. Kitérünk az alsó végtagok bőrének minőségére és színére. Van olyan eltérés és elszíneződés, amelyet a jól elvégzett kezelés sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, amelyek javítják az alsó végtag megjelenését. Ezeket általában elkülönítve alkalmazzuk az injekciós kezeléstől: hagyományos vagy laseres varicectomia, bőrkimetszés.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek az alsó végtagok több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha az alsó végtagon egyéb lényeges elváltozások is vannak,  akkor önmagában a sclerotherapia nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásokra is. Ezeknek szükségességét Önnel együtt döntjük el.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett kozmetikai beavatkozás biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A SCLEROTHERAPIA ISMERTETÉSE

TEENDŐK A BEAVATKOZÁS ELŐTT

Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert, vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak a beavatkozás alatt.

AZ ELJÁRÁS

A sclerotherapia nem igényel érzéstelenítést, enyhe, néha közepes fájdalommal jár. Ha Önnek tágult visszerei is vannak, akkor először azokat kell kezelni és csak utána a hajszálereket. A hagyományos vagy laseres visszérműtét csökkenti a szúrandó vénák számát.  
A kezelés célja a vénafal legbelső részének maximális roncsolása, minimális sclero-thrombus képződéssel, amely a vénák fibrózisához ( megszűnéséhez ) vezet. Ideális esetben a kezelt vénaszakasz teljesen elzáródik, majd felszívódik. A sclerotizáló anyagot egy vékony tűvel juttatjuk a véna belsejébe, majd fecskendezzük szét az értörzsbe. A szúrások helyeit egy-egy nyomókötéssel látjuk el.

TEENDŐK A BEAVATKOZÁS UTÁN

A sclerotherapia után minden esetben - közvetlenül a kezelés után - 30 perces séta javasolt a mélyvénás keringés fokozása céljából ! A beavatkozás után két napig pihenés és maximális kímélet javasolt rugalmas pólya viselésével. A rugalmas pólyát II. kompressziós fokozatú rugalmas harisnya is helyettesítheti. Javasolt a kezelt terület hűtése a kezelés napján, amely csökkenti a duzzanatot és az átmeneti kipirulást. Nem szabad a kezelt területet masszírozni ! A befecskendezett anyag roncsolja a véna falát, ezért a szúrások helyén apró bevérzések és duzzanatok alakulhatnak ki.  A keletkezett bevérzések és helyi reakciók mérséklésére javasolt a kenőcs vagy krém használata. A beavatkozást követő 1 - 2 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a fentebb leírt elváltozások okoznak. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. A beavatkozás hegek keletkezésével nem jár.
A plasztikai beavatkozás után 1 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a sclerotherápia után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a beavatkozást, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani a kezelés és a beavatkozás utáni periódus. A sclerotherapiának - mint minden más műtéti beavatkozásnak - lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés és fertőzés ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a sclerotherápiával kapcsolatos szövődmények is. Felületes vénagyulladás ( thrombophlebitis ) az üres véna technikával ( megfelelő kompresszióval ) nem alakul ki. Ha a kezelt érszakaszba egy kevés vér visszaszivárog, abból a vénán belül thrombus keletkezik és gyulladást okozhat. Ennek megelőzését szolgálja a kompressziós kötés valamint a javasolt kenőcs használata a kezelt területen. Egyesek hajlamosak a pigmentációra, mások nem. A pigmentációra hajlamos egyéneknél jelentős százalékban vasraktározási- és szállítási rendellenesség is tapasztalható. A pigmentáció gyakorisága kb. 10 %. Általában nem végleges, de eltarthat 18 hónapig is. A tartós pigmentáció - mely több mint 12 hónapig tart - a betegek kevesebb mint 1-5 %-ánál fordul elő. Ez a színeltérés az arra hajlamos egyénekben követi  a thrombophlebitist. A kezelt ér területén alakulhat ki. Oka: a bőr mélyebb rétegében haemosiderin rakódik le és festi meg a bőrt. Arra érzékeny egyénekben átmeneti reakciók alakulhatnak ki: collapsus, szédülés, hányinger, látási zavarok vagy fémes ízérzés.
Mint minden gyógyszernél, az arra hajlamos embereknél érzékenységi reakció léphet fel. Allergia esetén enyhe helyi reakció léphet fel: bőrpír az injekciózás körül. Átmeneti zsibbadtság, duzzanat, elszíneződés és égő érzés a beadás helyén. Ilyenkor azonnal abbahagyjuk a kezelést és allergiaellenes kezelést alkalmazunk. Ha elmozdul vagy korán eltávolításra kerül a rugalmas pólya és a beadott anyag meggyűlik a beadás helyén, akkor bőrelhalást okozhat. Ez a bőr szúrás körüli kicsi területét érinti, de gyógyulása elhúzódó.
Mélyvénás thrombozistól és embóliától nem kell tartani, mert a megfelelő beadás és kompresszió esetén a vénafal teljesen összenyomódik – a vér kiürül belőle -, benne thrombus nem keletkezik. Csak a vénafal fibrózisa jön létre, amely igen erősen kötődik az érfalhoz, így igen stabil. Amennyiben mégis sclerotizáló anyag jut a mélyvénába, akkor sem lesz baj,  mivel a mélyvénában sokkal nagyobb az áramlás, mint a kicsikben és az anyag gyorsan felhígul. A felhígult anyag nem képes bajt okozni a véna falán. Nagyon fontos a beadást követő 30 perces séta, mely fokozza a keringést a mélyvénában.
Igen kis százalékban előfordult a kezelés nem teljes hatásossága.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők ill. a bevérzések múltával önmaguktól megszűnnek. Maradandó elváltozást nem okoznak.

EREDMÉNY

Egy megfelelően elzárt, elhegesedett véna nem tud újra kinyílni és ismét tággá válni. Ha újabb vénák jelennek meg, akkor meg kell ismételni az injekciózást. A vénák ismételt megjelenésének két oka lehet rekanalizáció és recidiva.
Rekanalizáció az injekciózás után röviddel megtörténhet. A nem megfelelő szklerózis alkalmával a kezelt véna falának belső részén nem volt teljes a roncsolás. A nem sérült, ép sejtek miatt keletkezik újra a lumen. Ha nagy thrombus keletkezett a vénán belül, akkor nem volt elégséges a kompresszió. A keletkezett nagy thrombus idővel összemegy, összeszűkül. Benne csatornák és repedések képződnek Ezek az okok vezethetnek a rekanalizációhoz.
Recidiva alkalmával ismét varikózus vénák jelenhetnek meg az amúgy sikeres műtét és sclerotherapia után. Ilyenkor a vénás betegség tovább romlik. A degeneratív folyamatok miatt megnyílnak ill. kitágulnak az addig zárt ill. kicsi oldalágak. A betegség előrehaladott esetében új erek is képződnek.
Ha rekanalizálás vagy recidiva alakult ki, akkor meg kell ismételni a kezelést.
A sclerotherapia simává, feszesebbé és fiatalosabbá teszi a fáradt alsó végtagot. Indokolt esetben egyéb beavatkozásokkal ( hagyományos vagy laseres varicectomia és bőrkimetszés ) még tovább lehet javítani az eredményen. Az injekciós plasztikai beavatkozás magabiztosabbá teszi a hölgyeket és urakat. A kezelés eredménye tartós, de arra hajlamos egyéneknél más területen újabb és újabb vénatágulatok keletkezhetnek. Ezeknél a kezelés ismételhető. A gravitáció és a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással vannak az alsó végtagok bőrére és a bőr alatti szövetek mennyiségére és minőségére, melyek együttesen befolyásolják az alsó végtagok  vénáit. Ha az évek nyomot hagynak az alsó végtagokon, szükség lehet egyéb beavatkozásokra, amelyek korrigálják az évek okozta nyomokat.