Dermal Fillers, Hyaluronic Acid, Calcium Hydroxylapatite, Polyalkylimide, PMMA

Read so far

Dermal Fillers, Hyaluronic Acid, Calcium Hydroxylapatite, Polyalkylimide, PMMA

Ráncok kiemelésére, anatómiai egységek nagyobbítására, hiányok pótlására, ill. felszíni egyenetlenségek megszüntetésére használjuk a töltőanyagokat. Fractionált lézeres bőrfiatalítással eredményesen tudjuk kezelni a felületes bőrhibákat, meg tudjuk fiatalítani a bőrfelszínt, de nem tudunk komoly hatást kifejteni a mélyebb ráncokra, redőkre, ill. besüppedésekre. Eddig már sok anyaggal próbálták korrigálni a lágyrészhiányokat. A legtöbb régebbi töltőanyag alkalmazása több nehézséggel és problémával járt: nem volt tartós, allergia alakult ki az anyagra, nem volt természetes a tapintata és fennállt a betegség átvitelének lehetősége. Néhány anyag, de különösen a folyékony szilikon látványos késői problémákat okoz. Mellesleg a töltőanyagok jelentős része igen drága.

MI AZ IDEÁLIS TÖLTŐANYAG ?

Legyen könnyen kezelhető, olcsó, hosszú hatású, természetes érzétű és ne okozzon allergiás reakciót. A saját szövet felel meg leginkább ezeknek az elvárásoknak. A saját szövetek számos formáját használhatjuk átültetésre. A fascia és a bőr átültetés hátránya, hogy a vételi helyen hosszabb, rövidebb hegek maradnak vissza. Bőr és fascia esetén a bőrvétel ideális helyei a korábban már operált területek, ahol már amúgy is heg található. Ezekből a területekből származó csíkokat használunk a nagyobb felszínű vagy mélyebb szövethiányok pótlására, de nem használhótak olyan rugalmasan, mint a folyékony vagy félig folyékony töltőanyagok. A zsírszövet lágy, természetes érzetű könnyen elérhető, nem okoz allergiás reakciót, nem drága és számos elváltozás korrekciójára alkalmas.

HYALURONSAV ( HA )

Európában, napjainkban a legelterjettebb töltőanyag. A hyaluronsav egy szénhidrát óriásmolekula, mely az egyik fő alkotóeleme a sejtközti matrixnak. Nagyobb mennyiségben található az ideg-, kötő- és hámszövetekben. Habár a tiszta hyaluronsav önmagában nem biokompatibilis a bőrrel, de keresztkötéses formában már igen. Kezdetben a hyaluronsavat kakastaréjból vonták ki, de a lehetséges allergiás reakció kockázata miatt felhasználása korlátozott volt. A mai, modern hyluronsavas töltőanyagokat erjesztéssel és szűréssel állítják elő, nem állati eredetűek. Az FDA 2003-ban engedélyezte használatukat.

KOLLAGÉN

A kollagént napjainkban is széles körben használják, főleg amerikában. A kollagén töltőanyagot tisztított marha kollagénből állítják elő, ezért a beadás előtt allergia-teszt elvégzése szükséges. A tesztet 1 hónappal a kollagén alkalmazása előtt kell elvégezni. A glutáraldehid keresztkötések kialakításával lassul a felszívódás, de az eredmény így sem hosszantartó. Miközben a kollagén jól korrigálja a finom ráncokat, addig kevésbé hatásos a mélyebb redők, ill. barázdák kezelésében. A legnagyobb hátrány a kollagén használatának az igen rövid hatástartam és a relative magas ár. 3   6 hónapon belül a kollagén teljesen felszívódik. A fentebbeik miatt nem terjedt el Európában.

GORE-TEX

Az FDA 1993-ban engedélyezte a Gore-Tex ( polytetrafluoroethylene ) használatát az arc esztétikai sebészetében. A Gore-Tex egy nem felszívódó, szövetbarát anyag, melyet előszeretettel használnak az érsebészetben műérként. Ami az érsebészetben előny, az a plasztikai sebészetben hátrány: nem olyan lágy és részben formatartó, ezért a kezelt terület tapintásérzete nem olyan természetes, kicsit merev. A Gore-Tex folyékony formában nem érhető el, ezért nem olvad bele a környezetébe, így eltávolítása könnyű. Sajnos, idegentestként viselkedve fertőzés forrása lehet.

ALLODERM

Az AlloDerm emberi irhából készült lapocskák formájában kerül forgalomba 2000. óta. A lapocskákon emberi, tisztított micro-irhadarabocskák vannak. Ezzel az anyaggal sokkal természetesebb hatás érhető el, mint a Gore-tex-szel. Az AlloDermet más ember szöveteiből állítják elő, így nem tekinthetjük saját anyagnak, ezért betegségek átvitelére alkalmas lehet. Az előállítás alatt gondos tisztítási folyamatokon megy keresztül és a végterméket szigorú ellenőrzésnek vetik alá. Felhasználása területe korlátozott. Elterjedésének legnagyobb akadálya az igen magas ár és a felszívódás.

SCULPTRA™/NEWFILL

Az injektálható PLLA ( poly-L-lactic acid ) széles körben elterjedt Európában az 1999-es megjelenése óta. A PLLA egy szintetikus anyag, mely biokompatibilis, így felszívódik. Arcvolumen pótlásra és kontúrjavításra egyaránt alkalmas, igen jó eredménnyel. Felhasználása folyamán ritkán gyulladásos reakció és csomóképződés is megfigyelhető volt.

FOLYÉKONY SZILIKON

Korábban a folyékony szilikont kis mennyiségben injektálták. A hiányt szándékosan alulkorrigálták, mivel a kialakuló szöveti reakció pótolta a maradék hiányt. Pont ez a szöveti reakció okozza a késői komplikációkat is: krónikus ödéma, nyirokcsomó-duzzanat, hegesedés, a bőr elvékonyodása és elszíneződése. Legsúlyosabb esetben ún. „silikonomák” jelennek meg és a bőr kifekélyesedik.