Szemhéjplasztika

Read so far

Szemhéjplasztika

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
Az ideális esetben a szemhéjon nem található bőrfelesleg, nem puffadt és az izomtónusa erős. A szemhéjplasztika nemcsak az idősebb korosztály körében népszerű esztétikai beavatkozás. Arra hajlamos felnőtteken már 20-as – 30-as éveik táján is szükség lehet a szemhéjplasztikára. Szemeink az arc jellegzetességének egyik fontos meghatározói. Az öregedés jelei, a ráncok a szemhéjakon jelentkeznek leghamarabb. A lógó, ráncos szemhéjak és a szem körüli táskák fáradt és öreg külsőt kölcsönöznek tulajdonosuknak. A ránctalanító plasztikai műtétet leginkább a szem körül kialakult ráncok és táskásság kialakulása után javasoljuk. Bőrünk életkorunk előrehaladtával egy öregedési folyamaton megy keresztül. Csökken a bőr kollagén tartalma és rugalmas rostjainak száma, ezzel párhuzamosan csökken a bőr feszessége. A szemgolyót zsírpárna veszi körül. Ez a zsírpárna idővel előrébb kerül és a szem puffadtságát okozza. Ez a zsírmennyiség nem csökkenthető fogyással. A fentebb leírtak miatt a szemhéjak puha bőre ráncossá válik és az alsó szemhéjon megjelennek a táskák. A bőr és a bőr alatti kötőszövetek sorvadása következtében bőrünk meglazul, lógni kezd. A fiziológiásan meglévő finom redők elmélyülnek és újabb ráncok keletkeznek. Ez a folyamat mindenkinél más – más életkorban kezdődik és változó sebességgel halad előre. Vannak olyan hölgyek és urak, akiknél ez már igen fiatal korban megjelenik. Az egyén alkati adottságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát. Ezek a tényezők a földrajzi hovatartozás, az időjárási viszonyok ( napos órák száma, nedvesség, szél, hőingadozás ), a túlzott napozás, az életmódbeli szokások ( túlzott stressz, ~ alkohol- és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, pihenés hiánya), bizonyos betegségek ( májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése ). Minél több ultraibolya sugárzás éri a bőrét élete folyamán, annál nagyobb a bőr károsodása. Mindezen elváltozások igen szembetűnőek a szemhéjakon, az arcon és a nyakon. A kialakult elváltozások miatt idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát. A szemhéjplasztika alkalmával a petyhüdt, kinyúlt és  ráncosodó bőrt megfeszítjük, majd a felesleges bőrszélt eltávolítjuk. A blepharoplastica végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. A ránctalanító plasztikai arcműtét után a szemhéjak bőre ismét feszes lesz, helyreáll a szemkörnyéki bőr simasága és fiatalossága. A szemhéjplasztika feszesebbé és fiatalosabbá teszi az öreg, fáradt és petyhüdt szemeket. Mivel a szem az arc központi részén helyezkedik el az egész arcra kedvező hatással van.  A szemhéjplasztika önmagában nem oldja meg a  lógó szemöldököt és az arc, valamint a nyak redőit és ráncait. Ezeket az elváltozásokat is el lehet tüntetni, de egyéb beavatkozással kell kiegészíteni a szemhéjplasztikát ( endoszkópos homlokplasztika, lézeres hámlasztás, ránctöltés és arcplasztika ).
Természetes elvárás a hölgyek és urak részéről, hogy szemhéjuk sima és „táskamentes” legyen, így arcvonásaik fiatalosak maradjanak  minden életkorban. A szemhéj plasztikai műtéte visszaadja a szemkörnyéki bőr feszességét, így fokozza a fiatalos megjelenést, növelve a hölgyek és urak önbizalmát.

KI ALKALMAS SZEMHÉJPLASZTIKÁRA ?

  • Bőrfelesleg a felső szemhéjon.
  • Megnyúlt és lecsüngő bőr a felső szemhéjról, amely zavarja a látást.
  • Puffadt felső szemhéj, mely fáradt küllemet kölcsönöz az arcnak.
  • Bőrfelesleg és finom ráncok az alsó szemhéjon.
  • Táskák és sötét karikák a szem alatt, gyakran kifejezett behúzódás a csontperemnél az alsó szemhéjon.
  • Az alsó szemhéj lógása látható.
  • Koránál idősebbnek néz ki problémás szemhéjai miatt.

A felső és alsó szemhéjplasztika  ezek mindegyikén javíthat. A szemhéjplasztika nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a szemhéjakon. Nem lehet mindent megoldani a műtéttel. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik az arc harmóniájába. A szemhéjplasztika önmagában nem oldja meg a  lógó szemöldököt és az arc, valamint a nyak redőit és ráncait. Ezeket az elváltozásokat is el lehet tüntetni, de egyéb beavatkozással kell kiegészíteni a szemhéjplasztikát ( endoszkópos homlokplasztika, lézeres hámlasztás, ránctöltés és arcplasztika ).

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a szemhéjplasztikával és fontos a szem fiatalító műtéte szempontjából. Megvizsgáljuk a szemhéjakat,  a szemöldököt és az arcot, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, amelyek befolyásolják a műtéti tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges aszimmetriára, ill. az esetleges idegi érintettségre. Kitérünk a szemhéjak bőrének és zsírtartalmának mennyiségére. Van olyan aszimmetria, amelyet a jól elvégzett blepharoplastica sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásra, amely javítja az arc megjelenését. Ezeket általában együtt alkalmazzuk a szemhéjplasztikával: endoszkópos homlokplasztika, arcplasztika, ránctöltés és lézeres hámlasztás.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek az arc több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha az arcon egyéb lényeges elváltozások is vannak,  akkor önmagában a szemhéjplasztika nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el. Egy tükör előtt állva megmutatjuk a műtét várható eredményét.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett blepharoplastica biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A SZEMHÉJPLASZTIKA ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A szemhéjplasztika előtt néha szükség lehet pár vizsgálatra. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak a műtét alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A szemhéjplasztikát csaknem mindig helyi érzéstelenítésben végezzük, teljesen fájdalommentesen.
A szemhéjplasztika alkalmával eltávolítjuk a felesleges bőrt a szemhéjakból, így a szemhéj bőre ismét feszessé válik. Régebben csak a megereszkedett bőrt távolítottuk el és a megfeszítést követően zártuk a sebet. A mai modern eljárásnál nemcsak a bőrt kezeljük, hanem a bőr alatti izmot és szírszövetet is. Ha szükséges, akkor kimetsszük az izmot, ill. a szemüregben felhalmozódott felesleges zsírt is, amely elődomborodásával a táskák kialakulását eredményezi a szemeken. Ez javítja a műtét eredményét és tartósságát. Műtét végén varrattal zárjuk a sebet és felhelyezzük a vékony ragasztó csíkokat.
Válogatott esetben lézeres hámlasztással tudjuk még szebbé tenni az eredményt.

A felső szemhéjplasztika:

A metszést rejtetten a felső szemhéj természetes redőjében vezetjük. Ha túl sok a bőrfelesleg, akkor lateralisan meghosszabbítjuk egy nevetőráncban. Ebből a feltárásból távolítjuk el a felesleges bőrt és zsírszövetet. A teljes gyógyulás után ezek a hegek csaknem láthatatlanok, ill. részben rejtett pozícióban vannak.

Az alsó szemhéjplasztika:

A metszést rejtetten az alsó szemhéj pillasora alatt vezetjük. Teljes gyógyulás után a heg láthatatlan. Ha túl sok a bőrfelesleg, akkor lateralisan meghosszabbítjuk egy nevetőráncban. Ebből a feltárásból eltávolítjuk a felesleges bőrt, izmot és zsírszövetet. Amennyiben szükséges, a zsírszövetet elsimítjuk, így szüntetve meg az alsó szemhéj püffedtségét és elődomborodását. Ha az izom túl laza, akkor abból is kimetszünk egy kis darabot, majd zárjuk azt.
Amennyiben az alsó szemhéj bőre nem tartalmaz felesleget, bőrmetszés nélkül is eltávolítható a zsírfelesleg.
Egyéni adottságoktól függően nem mindenkinél lehet tökéletes eredményt elérni az alsó szemhéjon.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

A szemhéjak plasztikai műtéte után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. Napszemüveg viselése megóvja a szemet a napfény és a szél irritáló hatásától. A műtét utáni pár napon célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni. A szem körüli szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak. Ennek a lazaságnak köszönhetően a szemhéjak műtét után beduzzadnak, bevérezhetnek és kevés véres váladék szivároghat belőlük az első két napon. Átmeneti feszülés és égő, viszkető érzés lehetséges. A szemrést kamillateás vattás fülpiszkálóval lehet tisztítani. A beteg feszülést érezhet, gyakran könnyezhet, főleg az alsó szemhéj plasztikai műtéte után. Nagyon ritkán előfordul, hogy a kötőhártya alatt is egy kevés bevérzés keletkezik. Ez lassabban szívódik fel, mint a szem körüli bevérzések. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, amelyet a fentebb leírt elváltozások okoznak. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. A szemhéjakon átmeneti aszimmetria léphet fel a műtét után, melyet szintén az oedéma és a bevérzések okozhatnak.  Ezek 1 - 2 nap alatt maguktól megszűnnek. Igen ritka esetben ez pár hétig is eltarthat, de a puffadással együtt nyomtalanul eltűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A műtét utáni első két napon jegelni kell a szem környékét. Szemcsepp használata csökkentheti a műtét utáni könnyezést, a szemszárazságot, illetve segít megelőzni a nagyon ritkán előforduló kötőhártya gyulladást. A műtét utáni pár napon sötét napszemüveg viselése ajánlott. A behelyezett varratokat általában a 7. nap környékén távolítjuk el. A szemhéj kifestése két hétig, a szempillafestés 3 hétig nem ajánlott.
A műtéti hegek a műtét után 2 - 3 héttel alig láthatóak, 2 - 3 hónap múlva pedig alig észrevehetőek. A szemhéjplasztika végleges eredménye kb. 2 hónappal később alakul ki, bár az eredmény 90 % - ban már az első 3 hét után is látszik.
A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! Kontaktlencsét 2 hétig ne viseljen !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a szemhéjplasztika után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A szemhéj plasztikai műtétének ‑ mint minden más műtéti beavatkozásnak ‑ lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a szemhéjplasztikával kapcsolatos szövődmények is. Átmeneti duzzanat miatt a szemek zárása nem tökéletes, illetve az alsó szemhéjak esetén azok átmeneti, kisfokú kifordulása is felléphet. Ritkán előfordulhat, hogy az igen vékony szemhéjbőr alatti hegek kis csomóként átmenetileg láthatóak, azonban ezek nyomtalanul eloszlanak a későbbiekben. A hegvonalban igen ritkán előfordulhat egy – egy fehér kis cysta ( epithel cysta ), mely ártalmatlan képződmény és egy rövid, kicsi beavatkozással percek alatt megszüntethető.
Az érzéstelenítés átmeneti kettőslátást okozhat, amely az érzéstelenítő hatásának elmúltával teljesen megszűnik.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A szemhéjplasztika feszesebbé és fiatalosabbá teszi az öreg, fáradt és petyhüdt szemeket. Mivel a szem az arc központi részén helyezkedik el az egész arcra kedvező hatássl van.  Indokolt esetben egyéb beavatkozással ( endoszkópos homlokplasztika, arcplasztika, ránctöltések és lézeres hámlasztás ) még tovább lehet javítani az eredményen. A szemhéj plasztikai műtét magabiztosabbá teszi a hölgyeket, urakat visszaadva önbizalmukat. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek teljesen láthatatlanok, még akkor sem, ha mind a felső, mind az alsó szemhéjon természetes redőben, rejtetten futnak.
A blepharoplastica eredménye hosszú ideig tart, de nem örökké. A gravitáció, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változások együtt vannak hatással a szemhéj, az arc és az arc alatti szövetek mennyiségére, minőségére, így együttesen befolyásolják a megjelenést. Ha az évek nyomot hagynak a szemhéjakon, az arcon és a nyakon, akkor szükség lehet egyéb arcfiatalító beavatkozásra is, amely korrigálja az évek okozta nyomokat.