Fülplasztika

Read so far

Fülplasztika

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A fülplasztika meglehetősen gyakori esztétikai beavatkozás. A fül alaki rendellenességei a gúnyolódások örök és kifogyhatatlan forrásai gyermekkorban. A fülek az arc két oldalán helyezkednek el, de még így is is jelentős hatással vannak az arc megjelenésére. Az arc többi részével együtt harmóniát alkotva belesimulnak az összképbe. Az elálló fül megbontja az arc harmóniáját és nemkívánatos érzéseket kelt hordozójában. Minden arc különbözik egymástól. A fülplasztika az elállóságot és az aszimmetriát korrigálja. Módosítja a fül porcos vázát és szükség esetén a fül- és fülcimpa nagyságát annak érdekében, hogy a kívánt változást érje el. Tehát a fül szerkezetében történnek változások. Célja a fül alakjának természetessé tétele, mely harmonizál az arccal és annak minden egyes elemével.
A beavatkozás mindig egyénileg kerül kialakításra, amely szükség szerint érinti a fül porcos vázát és a fül- és/vagy fülcimpa nagyságát is. A váz megváltoztatása után a lágyrészeket kell az új formához igazítani. A váz és a lágyrészek együttes változása eredményezi a fül természetes megújulását és harmonizálását az arccal. Szükség esetén  más beavatkozásokat is végzünk a fülplasztikával egyidőben, hogy még fiatalosabb külsőt érjünk el ( arc-, homlok-, szemhéjplasztika, lézeres hámlasztás és ránctöltések ). Plasztikai fülkorrekciót általában 10 év felett bármely életkorban végzünk, amikor a fül már elérte végleges formáját.
A fülplasztika végleges eredménye a teljes duzzanat megszűnte után látható. Természetes elvárás a hölgyek és urak részéről, hogy megjelenésük harmonikus és magabiztos legyen minden életkorban. A fülplasztika helyreállítja a fül és az arc harmóniáját, ezáltal fokozza a páciens magabiztosságát, önbizalmát és fiatalos, dinamikus megjelenést kölcsönöz viselőjének.
A külső megjelenés a személyiség szempontjából rendkívül fontos. A megfelelően kivitelezett fülplasztika a páciens számára pozitív változást hoz, mivel előnyösen változik meg a külső megjelenése és fokozódik a belső harmóniája. Ezek a hatások együttesen fokozzák a páciens önbizalmát, így magánéleti és társadalmi boldogulását.

KI ALKALMAS FÜLPLASZTIKÁRA ?

  • Fülei elállnak.
  • Fülei vagy a fülcimpái nem egyformák.
  • A füle vagy fülcimpája túl nagynak látszik az arc karakteréhez képest.
  • Korábbi traumák eredményeként eltérés látható a füleken.

A fülplasztika ezek mindegyikén javíthat. A fülplasztika nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a fülön. Nem lehet mindent műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik az arc harmóniájába.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a fülplasztikával és fontos a fülkorrekció szempontjából. Megvizsgáljuk a fület, az arcot és ezek egymáshoz viszonyított helyzetét, arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, amelyek befolyásolják a műtéti tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges aszimmetriára. Kitérünk a fül bőrének minőségére. Van olyan alaki eltérés, amelyet a jól elvégzett fülplasztika sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, amelyek javítják a fül és az arc fiatalos megjelenését. Ezeket általában együtt alkalmazzuk a fülplasztikával: endoszkópos homlokplasztika, alsó- és felső szemhéjplasztika, arcplasztika, lézeres hámlasztás és ránctöltés.
Készítünk néhány képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a fül több irányból történő vizsgálatát és értékelését.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, sérülésekről, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett fülplasztika biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A FÜLPLASZTIKA ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A fülplasztika előtt szükség lehet néhány vérvizsgálatra. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A fülplasztikát csaknem mindig helyi érzéstelenítésben végezzük, teljesen fájdalommentesen.
Ekkor az egész műtét alatt éber állapotban van a páciens. Természetesen így hallja a plasztikai műtét alatti hangokat: a porc formálása közben keletkező porczajokat.
A teljes fülkorrekció alkalmával a fül porcos vázából eltávolítunk egy keveset és modelláljuk is azt. A részleges fülplasztikánál csak a modellálást végezzük el. A porcos váz újraformálása után a bőrt és a hozzá tartozó lágyrészeket ehhez igazítjuk. Ezzel a műtéti technikával a porcon éles vágások nem láthatóak.
A műtéti bemetszés mindig a fül hátsó felszínén van, így szemből egyáltalán nem látszik. A teljes gyógyulás után a hegek csaknem láthatatlanok ill. teljesen rejtett pozícióban vannak: természetes redőkben.
A műtét általában 1 - 1,5 órás.
A fülplasztika után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  amely spontán távozik ill. rövid időn belül teljesen felszívódik. Ennek csökkentésére ill. a minél pontosabb lágyrész illeszkedés céljából egy kompressziós kötést helyezünk fel a fejre. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a plasztikai műtét utáni oedéma ill. szivárgó vérzés és védi a fület alvás közben. Ezt a műtét után egy héttel távolítjuk el. A legnagyobb kellemetlenség a kötés tompa szorító hatása ill. a kötés halláscsökkentő effektusa miatt van.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Helyi érzéstelenítésben történt műtét után haza lehet menni. A fül plasztikai műtéte után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a műtétet követő oedéma és a bevérzések okoznak. A plasztikai fülkorrekció után néha enyhe vérömleny és duzzanat keletkezik a két fül alatt. Részleges műtét esetén ezek az elváltozások kisebbek és rövidebb ideig tartanak. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. A vérömlenyek felszívódási ideje 2 - 3 hét. A duzzanat megszűnte után a fül kissé még duzzadtabb, de a formai korrekció már jól látható és a fül már nem kelti operált külső hallószerv benyomását a külső szemlélőben. Ezek pár nap alatt maguktól megszűnnek. Igen ritka esetben ez pár hétig is eltarthat, de a puffadással együtt nyomtalanul eltűnnek. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek.
A varratszedést egy héttel a plasztikai beavatkozás után végezzük, amikor levesszük a kompressziós kötést a fejről. Ezt követően még egy speciális fejpántot kell viselni 3 hétig éjjel – nappal, majd utána még két hétig csak éjjel. A teljes rögzítési idő 6 hét. Ennyi idő kell a teljes hegesedés kialakulásáig, amely a fület megtartja az új formájában.
A műtét utáni pár napon célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni. A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, amely a fül és az arc vérbőségét okozhatja ! Pl.: erőlködés; bármilyen erős meleghatás; forró, erősen fűszerezett ételek és alkohol fogyasztása.
A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! Műtét után 10 nappal lehet vékony sminket felhelyezni, amellyel eltakarható az enyhe elszíneződés. A sminket nem szabad a hegre felhelyezni.
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a fülplasztika után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !
A fül új formája már jól látszik 1 héttel a műtét után, de a végleges forma csak 2 – 3 hónappal később alakul ki. Ennyi időre van szükség, hogy a bőr és a porchártya alatti oedéma teljesen megszűnjön és a bőr felvegye a fül új porcos vázának formáját ill. ismét rásimuljon arra.
A teljes fülplasztika során a fül porcos vázát megkisebbítjük és modelálljuk is. Az így végrehajtott porcremodellálás kötőszövetesen gyógyul, ezért a fül erősebb traumákkal szembeni ellenálló képessége csökken. Ez természetesen nem vonatkozik a mindennapi, normális életvitelre. A küzdősportok, labdajátékok ill. minden olyan sporttevékenység versenyszerű űzése, mely közelharccal vagy a fülre mért nagyobb ütésekkel, leszorításokkal járhat, nem ajánlatos, mivel a fül deformálódásához vezethet.

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A fül plasztikai műtétének - mint minden más műtéti beavatkozásnak - lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a fülplasztikával kapcsolatos szövődmények is. Ritkább szövődmény a fül átmeneti érzéketlensége, amely rövid ideig tart és magától megszűnik. A speciális szövődmények közül legsúlyosabb egy esetleges fertőzést követően kialakult porcelhalás, amely a fül deformálódásához vezethet. Ez a későbbiekben ismételt műtéti korrekciót tehet szükségessé.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A fülplasztika újraformálja a fület, ezzel arányosabbá és fiatalosabbá teszi az arcot. Indokolt esetben egyéb beavatkozásokkal ( Botox kezelés és ránctöltések ) még lehet javítani az eredményen. A fül plasztikai korrekciója magabiztosabbá teszi a hölgyeket és urakat visszaadva önbizalmukat. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek láthatatlanok.
A fülplasztika eredménye végleges, habár a normális öregedéssel együttjáró változások az fülre is hatással vannak. A gravitáció, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változások együtt vannak hatással a fülre és az arc szöveteinek mennyiségére, minőségére, amelyek együttesen befolyásolják a megjelenést. Ha az évek nyomot hagynak a fülön és az arcon, akkor szükség lehet egyéb arcfiatalító beavatkozásokra, amely korrigálják az évek okozta nyomokat.