Botox - kezelés ráncok ellen

Read so far

Botox - kezelés ráncok ellen

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A botox kezelés egy igen gyakran alkalmazott nem - sebészeti kozmetikai beavatkozás. Ideális esetben az arcon, a szemek két oldalán és a két szemöldök között sima, feszes bőr található. Bőrünk életkorunk előrehaladtával egy öregedési folyamaton megy keresztül. Csökken a bőr kollagén és rugalmas rostjainak száma, ezzel párhuzamosan csökken a bőr feszessége. A fentebb leírtak miatt az arc puha, feszes bőre ráncossá válik és a fiziológiásan meglevő finom redők elmélyülnek, újabb és újabb ráncok keletkeznek. Ez a folyamat mindenkinél más – más életkorban kezdődik és változó sebességgel halad előre. Vannak olyan hölgyek és urak, akiknél ez már igen fiatal korban megjelenik. Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát. Ezek a tényezők a földrajzi hovatartozás, az időjárási viszonyok ( napos órák száma, nedvesség, szél, hőingadozás ), a túlzott napozás, az életmódbeli szokások ( túlzott stressz, ~ alkohol- és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, a pihenés hiánya) és bizonyos betegségek ( májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése ). Minél több ultraibolya sugárzás éri a bőrét élete folyamán, annál nagyobb a bőr károsodása. Mindezen elváltozások igen szembetűnőek az arcon:  a homlokon, a szemek körül, a két szemöldök között és az orr két oldalán, valamint a nyakon. A kialakult elváltozások miatt idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát. Botox kezelés minden felnőttnél alkalmazható, akinél már korán megjelentek ezek az öregedési jelek, de még nem érett meg egy esztétikai beavatkozásra. A Botox kezelés során Botulinum toxint fecskendezünk az izmokba. A toxin biztonságos és nagyon eredményes. A toxin megakadályozza az ideg - izom közötti ingerület átvezetést és időlegesen 4 - 6 hónapra gyengíti, ill. leállítja az izomműködést, ezáltal a ráncok kisimulnak, a bőr egyenletesebb lesz. Elsősorban a homlok, a két szemöldök közötti mély ráncok és a szarkalábak ránctalanítására használjuk. A beadást követően a páciens azonnal visszatérhet mindennapi tevékenységéhez. A kezelés a hatás múltával biztonságosan ismételhető. Válogatott esetekben csökkenti vagy akár meg is szünteti a migrénes fejfájást. Terheseknél és szoptatós anyáknál nem alkalmazható !
A kezelés teljes eredménye általában a kozmetikai beavatkozás elvégzése után 3 - 5  nappal lesz teljes. A Botox kezelés után a ráncok elsimulnak és helyreáll az arc feszes, fiatalos megjelenése. Természetes elvárás a hölgyek és urak részéről, hogy arcuk sima és feszes legyen, így arcvonásaik fiatalosak maradjanak  minden életkorban. A Botox kezelés visszaadja a homlok és a szemkörnyéki bőr feszességét, így fokozza a fiatalos megjelenést.

KI ALKALMAS BOTOX KEZELÉSRE ?

 • Ferde és függőleges ráncok a két szemöldök között.
  • A két szemöldök közötti függőleges ráncokat a mimikai izmok túlműködése okozza ezen a területen. Főleg a negatív érzések aktiválják ezeket a redőket, melyek előfordulhatnak külön – külön, de együttesen is. Ilyen érzések a harag, a feszültség vagy a félelem. Az esetek jelentős részében, főleg azoknál a pácienseknél, akik erősebb mimikával rendelkeznek ezek a mimikai izmok megerősödnek és meg is vastagodnak. A modern technikai társadalomban előtérbe került a mentális és vizuális tevékenység a fizikai aktivitással szemben. Gyakran és hosszasan olvasunk papírról, könyvekből szöveget, nézünk TV-t vagy ülünk és koncentrálunk a számítógép monitorja előtt. A rohanó társadalmunkban ez már korai gyermekkorunkban szokásunkká válik, ami jelentős megerőltetést jelent a szemeknek. Gyakran öntudatlanul húzzuk fel a szemöldökünket, mintegy védekező gesztusként. A szemöldökemelést sokszor használjuk a félreértések mimikai kifejezéséhez.
  • A két szemöldök közti ráncok kezelése Botox injekcióval gyakran javítja a migrainet és a fejfájást is.
  • A botox kezelés kombinálható ránctöltéssel, zsírvisszatöltéssel vagy laseres hámlasztással.
 • Vízszintes ráncok a homlokon.
  • Sok pácienst zavarnak a homlokon levő a ráncok, melyek a szociális kapcsolataink közben keletkeznek mimikánk által. A homlokunkat ráncoljuk meglepetésünk vagy együttérzésünk kifejezésére. A kor előrehaladtával szaporodnak ráncaink a felső arcfelünkön. A ráncok számából és mélységéből következtethetünk a páciens korára. Minden egyes vízszintes ránc a homlokunkon megfelel 10 évnek az ember életéből a fiatal felnőttkortól számítva. A sima homlok jelenti kamaszoknál a töretlen gyermekkort.
  • Sok és mély ráncok esetén nem egy Botox kezeléssel kívánjuk elérni az eredményt, hanem megfelelő időközönként, kisebb dózisokkal megismételt Botox injekciózással jutunk el a kívánt hatásig. Ezzel az óvatos technikával kerüljük el a szemöldök „leesését”.
  • Idősebb pácienseknél, akiknek sok és mély ráncai vannak egyéb beavatkozásokkal tudunk javítani a megjelenésen: endoszkópos homlokplasztika, laseres arcfiatalítás.
 • Enyhe szemöldök - lógás.
  • Botulinum toxin használata szemöldökemelésre nem túl gyakori beavatkozás. A szemöldökök általában süllyednek a korral. Enyhe fokú szemöldöklógás a férfiaknál normális. A szemöldököt lefelé húzó izomnak a gyengítése enyhe szemöldökemelést vált ki. A botulinum toxinnal végzett szemöldökemelésnek vannak korlátai, mivel csak korlátozott emelésre alkalmas.
  • A nagyobb szemöldöklógást korrigálni csak endoszkópos homlokplasztikával lehetséges. A Botox-szal végzett szemöldökemelést kiegészíthetjük szemhéjplasztikával vagy ránctöltéssel.
 • Ráncok a két szem körül ( szarkalábak ).
  • A szemkörüli ráncok vagy „szarkalábak” a bőr elasztikus rostjainak degenerációja után jelennek meg. Számuk a kor előrehaladtával növekszik, melyet tovább ront a napsugárzás vagy rendszeres szolárium - használat. Fiataloknál még elég rugalmasak ezek a rostok, így „szarkalábaik” sincsenek. A „szarkalábak” a barátságos emberek ráncai. Mosolygás után ezek a ráncok lassan szűnnek meg. A „szarkalábak” jól kezelhetők Botox-szal.
  • A szemkörüli ráncok botulinum toxin kezelésével egy időben érdemes kezelni az orron levő finom ráncokat is. Ha az orron levő ráncok kezelését elmulasztjuk, akkor érdemi különbség alakulhat ki a két terület között.
  • A szemkörüli ráncok Botox kezelése tovább javítja a laseres arcfiatalítás eredményét.
 • Ráncok az alsó szemhéjon.
  • Az alsó szemhéj területén igen alacsony dózisokkal dolgozunk, hogy megőrizzük a szemhéjak korrekt zárási funkcióját. Ebben a régióban már kis változással is fiatalosabb megjelenést tudunk elérni. A Botox kezelés után a régió lágyabb lesz és a szemek „kerekebb” lesznek.
  • Botulinum toxin kezelést inkább fiataloknál végezzük, mivel az idősebb korosztálynál gyakrabban fordul elő bőrfelesleg ezen a területen. Bőrfelesleg esetén egyéb plasztikai beavatkozást is alkalmazhatunk: alsó szemhéjplasztika, laseres arcfiatalítás, zsírtöltés.
 • Ráncok az orron.
  • Az orrgyöknél megjelenő finom ráncokat az orrizmok aktivitása váltja ki. Sok ember nem érzi ezt problémának.
  • A szemközti ráncok Botox kezelését követően ezek az orron levő finom ráncok felértékelődnek, „megnagyobbodnak”, mivel megnő a kontraszt a botulinum toxinnal kezelt és nem kezelt terület között. A szemközti ráncokkal együtt érdemes kezelni az orron levő finom ráncokat is.
  • Az orr bőrének egyenetlensége és napfoltjai esetén laseres arcfiatalítással tovább javítható az eredmény.
 • A szájkörüli ráncok.
  • A felső főleg függőleges ránc jelennek meg, míg az alsón a függőleges ráncokon kívül két jellemző ránc fordul elő: „szomorúság – vonal” és a „marionette” vonalak. A mindkét ajkon együttesen megjelenő ráncok különösen jellemzőek a dohányosokra. A felső ajkon megjelenő ráncok inkább a nőkre jellemzőek és a bőralatti szövetek rugalmatlanná válásával számuk szaporodik. Ezt a hatást fokozhatja a  napártalom és a dohányzás. Legeredményesebb a kezelés, ha 2-3 nagyobb és mélyebb ránc van a felső ajkon.
  • Az alsó ajkon jellemzőbbek és zavaróbbak a szájzugtól lefelé haladó barázdák. Megjelenésükkel az ajkak lefelé konyulnak és szomorú arckifejezést okoznak. A megfelelő szájzug alatti izmok botulinum toxinnal való gyengítése enyhén megemeli a szájzugot és megszünteti a szomorú arckifejezést. A szájkörüli ráncokat nem kezeljük énekeseken vagy azon zenészeknél, akik fúvós hangszeren játszanak.
  • Az ajkakon levő izmok teljes blokkolása nem cél, mivel így csökkenhet a száj normális funkciója is.
  • A szájkörüli ráncok Botox kezelése inkább kiegészítő terápia más egyéb plasztikai beavatkozás mellett: ajakvastagítás ( töltőanyaggal vagy zsírtöltéssel ) vagy laseres arcfiatalítás mellett.
 • Ráncok az állon.
  • Az állon előforduló nagyobb besüppedéseket vagy a macskakőszerű rajzolatot az állizmok aktivitása okozza. Korunk előrehaladtával a bőralatti zsír csökken, így fokozódik az izmok negatív hatása a bőrfelszínen. Kimélyül az áll és az alsó ajak közötti haránt redő, ill. fokozódik az áll macskakőszerű rajzolata.
  • A vízszintes redő kezelésénél a Botox kezelés inkább csak kiegészítő terápia lehet egy feltöltő technika mellett ( hyaluronsav vagy saját zsír ), míg az állon levő speciális rajzolat  kezelésére kiválóan alkalmas a Botox.
 • Függőleges nyaki redők.
  • A felületes nyaki izom ( platysma ) fontos szerepet játszik az arckifejezések keletkezésében. Ennek az izomnak a középső része okozza a nyaki húrokat. A köznyelv „pulykanyakúnak” nevezi az ilyen csúnya redővel rendelkező és így a koránál idősebbnek tűnő pácienseket. A függőleges nyaki húrok kialakulása függ a genetikai adottságoktól, a nyak bőrének rugalmasságától, a nyaki zsír csökkenésétől, a platysma izom használatától. Az idősebb korosztályra jellemzőek. Ezek a redők az álltól a mellkas felső részéig terjednek és megjelenésük, kiemelkedésük változó.
  • Hagyományos arcplasztika után, ha az nem terjedt ki a nyakra, akkor ezek a húrok sokkal kifejezettebbé válnak a feszes archoz képest. Érdemes arcplasztika alkalmával a nyakplasztikát is elvégezni, akinél erre szükség van.
  • Kövér betegeknél érdemes a Botox kezelést kiegészíteni áll alatti zsírszívással.
  • Nagyobb redők esetén szükséges a nyakplasztika elvégzése arcplasztikával együtt. Az eredményt tovább lehet javítani laseres arcfiatalítással.
 • Idősebbnek néz ki a problémás ráncok miatt, mint amilyennek érzi magát.

A Botox kezelés ezek mindegyikén javíthat. A Botox kezelés nem tud korrigálni minden a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást az arcon. Nem lehet mindent ezzel a nem sebészeti beavatkozással megoldani. Ennek egyrészt a beavatkozás jellege a korlátja, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik az arc harmóniájába és nem befolyásolja hátrányosan az arc mimikáját. A Botox kezelés önmagában nem oldja meg a lógó szemöldököt, az arc, valamint a nyak bőrének nagy lazaságát és mély redőit, ráncait. Ezeket az elváltozásokat is el lehet tüntetni, de egyéb beavatkozással kell kiegészíteni a Botox kezelést ( alsó- és felső szemhéjplasztika, arcplasztika, lézeres hámlasztás és ránctöltés ).

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

Konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a Botox kezeléssel és fontos az arc fiatalító esztétikai beavatkozása szempontjából. Megvizsgáljuk a homlokot, a szemhéjakat,  a szemöldököt és az arcot, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, melyek befolyásolják a műtéti tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges asszimmetriára, ill. az esetleges idegi érintettségre. Kitérünk a szemhéjak bőrének és zsírtartalmának mennyiségére. Van olyan asszimmetria, melyet a jól elvégzett kezelés sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, melyek javítják az arc megjelenését. Ezeket általában együtt alkalmazzuk a Botox kezeléssel: endoszkópos homlokplasztika, alsó- és felső szemhéjplasztika, arcplasztika, ránctöltés és lézeres hámlasztás.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek az arc több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha az arcon egyéb lényeges elváltozások is vannak,  akkor önmagában a Botox kezelés nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el. Egy tükör előtt állva megmutatjuk a műtét várható eredményét.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról annak érdekében, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett esztétikai beavatkozás biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A BOTOX KEZELÉS ISMERTETÉSE

TEENDŐK A BEAVATKOZÁS ELŐTT

Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak a műtét alatt.

AZ ELJÁRÁS

A Botox kezelés nem igényel érzéstelenítést, minimális fájdalommal jár. Amennyiben Ön érzékenyebb a fájdalomra, akkor természetesen alkalmazunk helyi érzéstelenítést.
A beavatkozás kezdetén megkérjük a pácienst, hogy ráncolja a homlokát és a szemkörnyékét, hogy pontosan megtervezhessük az injekciózás helyeit. A toxint egy vékony tűvel juttatjuk az izomba. A teljes hatás kialakulásáig 3 – 5 napra van szükség.
A Botox kezelés alkalmával időlegesen bénítjuk a ráncokat okozó izmokat, ezáltal a homlok, a szemkörnyék és a két szemöldök közti terület ismét simává és feszessé válik.

TEENDŐK A BEAVATKOZÁS UTÁN

A Botox kezelés után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. Javasolt a kezelt terület hűtése a kezelés napján, mely csökkenti a duzzanatatot. Nem szabad a kezelt területet masszírozni ! A szem körüli szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak. Ennek a lazaságnak köszönhetően a szemhéjak a beavatkozás után beduzzadhatnak, bevérezhetnek az első két napon. A beavatkozást követő 1 - 3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a fentebb leírt elváltozások okoznak. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik.
A beavatkozás hegek keletkezésével nem jár. A Botox kezelés teljes eredménye kb. 3 – 5 nap múlva alakul ki.
A plasztikai beavatkozás után 1 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a Botox kezelés után is ! Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a beavatkozást, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani a kezelés és a beavatkozás utáni periódus. A Botox kezelésnek - mint minden más műtéti beavatkozásnak - lehetnek komplikációi, még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés és fertőzés ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a Botox kezeléssel kapcsolatos szövődmények is. Átmeneti zsibbadtság, duzzanat, elszíneződés és égő érzés a beadás helyén. Néhány páciens beszámolt átmeneti fejfájásról és hányingerről. Igen kis százalékban előfordult a kezelés nem teljes hatásossága. Átmenetileg a szemöldökök megsüllyedhetnek.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. a Botox hatásának múltával önmaguktól megszűnnek. Maradandó elváltozást nem okoznak.

EREDMÉNY

A Botox kezelés ránctalanná, feszesebbé és fiatalosabbá teszi az öreg, fáradt arcot. Indokolt esetben egyéb beavatkozással ( endoszkópos homlokplasztika, arcplasztika, ránctöltések és lézeres hámlasztás ) még tovább lehet javítani az eredményen. A ránctalanító plasztikai beavatkozás magabiztosabbá teszi a hölgyeket, urakat visszaadva önbizalmukat. A kezelés eredménye 3 – 4 hónapig tart. A toxin hatása fokozatosan szűnik meg, de a hatás elmúltával a kezelés ismételhető. Az ismételt kezelések hatása egyre hosszabb ideig tart, így ritkábban kell ezeket ismételni a későbbiekben, mivel az izmok összehúzódó képessége csökken. A gravitáció és a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással van a homlok, a szemhéj, az arc és az arc alatti szövetek mennyiségére és minőségére, melyek együttesen befolyásolják a megjelenést. Ha az évek nyomot hagynak a homlokon, a szemhéjakon, az arcon és a nyakon, akkor szükség lehet egyéb arcfiatalító beavatkozásra, mely korrigálja az évek okozta nyomokat.