Lézeres hámlasztás, lézeres arcfiatalítás

Read so far

Lézeres hámlasztás, lézeres arcfiatalítás

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A hagyományos CO2 lézert a Sziluett Plasztika Laser Centrumban már 2000 óta alkalmazunk, kezdetben sebészeti kimetszésre, majd lézeres hámlasztásra és különböző hegek elsimítására. A technika fejlődése és a megnövekedett páciensigények tették szükségessé a hagyományos lézer leváltását egy legújabb generációs, kíméletesen hámlasztó, de hatékony és biztonságos fractionált lézerre, amely minimális felépülési idővel járó hámlasztást biztosít. A fractionált lézer cm2-ként több ezer, nem összefüggő ponton érintkezik a bőrfelszínnel biztosítva ezzel, hogy sok-sok sértetlen sziget maradjon az elpárologtatott „hengerek” között, amelyekből természetes módon a bőr saját elemei hajtják végre a gyors bőrfelszíni hámosodást. A nem összefüggő kezelési felszín miatt csökkenthető a környező szöveteket túlmelegedése és a kezelés alatti fájdalom. Összegezve elmondható, hogy minden ránc mélysége egy szinttel csökken: a felületes ránc eltűnik, a közepes ránc felületessé válik, míg a mély ránc közepessé mérséklődik és egyben tartós megújulás következik be.
A fractionált lézeres arcfiatalítás az idősebb korosztály körében népszerű esztétikai beavatkozás. A lézeres ránctalanító plasztikai műtét leginkább az arcon kialakult felületes, közepesen, ill. mély barázdák kialakulása után javasolt. Kiegészíti vagy akár helyettesíti az arcplasztikát, ill. azt évekkel későbbre halasztja. Az arcplasztika megfeszíti az arcon és a nyakon levő mély ráncokat, míg a lézeres arcfiatalítás eltünteti a szikével nem gyógyítható finom ráncokat és egészében tonizálja a bőrt. A lézeres hámlasztás eredményesen alkalmazható az arcon és a nyakon levő finom ráncok ( szájkörnyéken, szemkörnyéken ), felületes bőrelszíneződések esetén is. Sokféle kémiai és mechanikus eljárást próbáltak már a bőrfelszín felületi- és színbeli egyenetlenségeinek megszüntetésére, a mélyebb ráncok elsimítására, de teljesen és tartósan egyik sem oldotta meg ezeket a problémákat. Ezeket a bőrfelszíni, esztétikai problémákat biztonságosan és eredményesen lehet kezelni a legújabb generációs, fractionált CO2 lézerrel, mely egy tudományos áttörés a bőrfiatalításban. A lézerfény elpárologtatja, ill. elégeti a bőr felső rétegeit, ezzel javít a ráncokon, bőrhibákon, hegeken és pattanásokon, coagulálja az ereket és vágja a bőrt, felfrissíti az öregedő és napsérült bőrfelszínt. A bőr legfelső rétegében elöregedett, elhalt hámsejtek vannak, melyek természetes módon leválnak, helyükre újak lépnek. Ez a hámlás a bőr természetes megújulási folyamata, mely annyira finom és lassú, hogy szinte észre sem vesszük. A bőr hámlasztása segíti a bőr fokozatos megújulását. A lézerfény eltávolítja az elhalt felületi hámsejteket, miközben sértetlenül hagyja az alsóbb, egészséges réteget, valamint segíti a rugalmas rostok képződését. A lézeres hámlasztás újjászervezi és egyben felgyorsítja a sejtek kicserélődését, a bőr megújulásának folyamatát, ezzel segít visszaállítani az arcbőr fiatalságát. A fractionált CO2 lézerrel csak néhány ezred mm-t távolítunk el a bőr felső rétegéből, amellyel kettős hatás érhető el. Egyrészt lehetővé teszi, hogy a szervezet maga állítsa helyre az új, egészséges, esztétikailag tökéletes, sima bőrfelszínt néhány, így bőrünk már néhány nap után is simábbá, feszesebbé válik. Másrészt a bőr mélyebb rétegei és a kötőszövet is jelentős hőimpulzust kap a kezelés alkalmával, ami serkenti a kollagén újraképződését, így fokozatosan tovább fiatalodik a bőr. Ez a kedvező változás még hónapokig tart, így biztosítja a tartós, évekre szóló hatást.
A lézeres hámlasztás nem változtatja meg az arcvonásokat, nincsenek varratok és nincs felismerhető nyoma a kezelésnek a teljes gyógyulás után, mert természetes úton fiatalítja meg a bőrfelszínt és a bőr szerkezetét. Ennek a komplex hatásnak köszönhetően egy minden szempontból fiatalosabb bőr keletkezik, mely rugalmasabb, üdébb és frissebb. A ráncokkal együtt nyomtalanul eltűnteti a napfény okozta, ill. az életkor előrehaladtával megjelenő bőrelszíneződéseket ( napfoltok, öregségi foltok,  stb.) is. A lézeres hámlasztás után azonnal érzékelhető a bőr megfeszülése, amit a kollagén rostok gyors összehúzódása vált ki. Késői hatásaként ( csak hat hónapon túl lesz teljes ) új kollagén képződik, ami tovább fokozza a bőr rugalmasságát, így eredményesen használható az idősebb korban előforduló enyhe vagy közepes bőrlazasági problémákra. Ez az eljárás megfordítja a photoaging ( nap okozta korosodás ) hatását.

BŐRÜNKRE HATÓ KÁROS KÖRNYEZETI TÉNYEZŐK (uaz, mint a bőrképletnél külön oldalként )

LÉZERSEBÉSZET

A lézersebészet lézert használ szike helyett a lágyszövetek vágásához, így a hagyományos sebészetben is használható a lézerkés. A szike helyett a lézerfény elégeti, ill. elpárologtatja azon lágyrészeket, amelyek magas víztartalommal rendelkeznek, így biztosítva a szövetek szétválasztását. Használják ráncok, nap okozta foltok, hegek ( acnés és traumás ), értágulatok bőrfelszíni hibák kezelésére sebészi vagy hámlasztó módban. Ezt a kedvelt lézeres beavatkozást többféleképpen is nevezik: lézeres hámlasztás, lézeres bőrfiatalítás, lézeres rejuvenáció, lézerabrázió, lézerpeeling, lézeres vaporizáció. A modern lézerek egyik legfontosabb előnye a hagyományos bőrfiatalító technikákkal szemben, hogy sokkal hatékonyabbak és relatíve vérzésmentesek.
A legújabb generációs fractionált CO2 lézer lehetővé teszi a lézerfény sokoldalú és biztonságos felhasználását a modern sebészi vágásban és a plasztikai bőrhámlasztásban megőrizve a hatékonyságot. A modern fractionált CO2 lézer maximális ellenőrzést biztosít a plasztikai sebész számára kezelési paraméterekre, ezáltal javítva a kezelés pontosságát, szelektivitását és biztonságát, még a kényes területeken is. Ez a forradalmian új technológia egy nagyteljesítményű CO2 lézer, amely igen-igen rövid idő alatt képes extrém nagyságú energiát leadni. A kibocsátott fény mindig azonos hullámhosszú, mely könnyedén hatol be a bőrbe és nyelődik el a lágyrészek víztartalmában, ahol hővé alakulva fejti ki hatását. A CO2 lézer által leadott 10,6 μm hulláhossz nagyon hatásos a vágáshoz, coagulációhoz és a párologtatáshoz. A modern fractionált üzemmóddal lehetővé válik a kontrollált bőrhámlasztás, magas hatékonysággal. A fractionál CO2 lézer által gerjesztett lézerfény cm2-ként több ezer ( mikroszkópikus méretű hengerek = 200 μm átmérőjű ) nem összefüggő ponton érintkezik a bőrfelszínnel, biztosítva sok-sok sértetlen szigetet az elpárologtatott „hengerek” között, amelyekből a bőr saját elemei által természetes úton történik meg a gyors hámosodás. A modern számítógépes vezérlésnek köszönhetően külön-külön szabályozható a leadott lézerfény energiája, a bőrfelszínre érkező lézernyalábok „szélessége” és az egyes lézernyalábok közti pihenési ( lehülési ) idő. Letapogatási ( scanner ) üzemmódban a kezelési felszín mintája és mérete és a lézernyalábok pontsűrűsége széles határok között állítható. Lézeres hámlasztásnál a „scanner” üzemmódot használjuk. Az energia nagyságával tudjuk állítani a hámlasztás mélységét, így biztosítva felületes-, közepes- és mélyhámlasztást. Felületes hámlasztás esetén kb. 100 μm, míg a mélyhámlasztásnál kb. 400 μm mélységű a párologtatás. Az eltérő behatolási mélységtől függően az elért javulás mértéke is különböző. A lézernyaláb „szélességével” és a pontsűrűséggel tudjuk beállítani a bőrfelszínen a hámlás egyenletességét és folytonosságát. A lézernyalábok közötti szünetekkel tovább tudjuk növelni a kezelések biztonságát és hatékonyságát. Nagy energiát, nagy lézernyaláb „szélességet” és magas pontsűrűséget választva elérjük a hagyományos CO2 lézeres hámlasztást, amivel gyönyörű eredmény érhető el, de megnyújtjuk a felépülési időt. A modern fractionált CO2 lézeres hámlasztást összehasonlítva egyéb bőrfiatalító eljárásokkal ( a kémiai hámlasztással, dermabrázióval és egyéb lézeres vagy IPL kezelésekkel ) egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel gyorsan és biztonságosan végrehajtható a lézeres hámlasztás minden páciensnél. minden területen. A scanner – fej lehetővé teszi, hogy a lézeres hámlasztást olyan helyeken is el tudjuk végezni a bőrfiatalítást, ahol egyéb bőrfiatalító géppel nem férnénk hozzá vagy nem tudnánk kivitelezni.
Ezzel az egyedülló tulajdonságával lehetővé teszi, hogy tökéletes pontossággal ( mindig azonos mélységben, pár ezred mm-ként ) vékony rétegenként, lapszerint távolítsuk el a bőrt, felszabadítva az alatta fekvő friss bőrréteget, így minimalizálva a környező szöveteket felmelegedését, sérülését. Ugyanakkor elég mennyiségű hőt közöl a mélyebb rétegekkel, megújulásra késztetve azokat.  A fractionált CO2 lézer által a mélyebb rétegekben keletkezett hőhatás hónapokkal később új kollagén képződését generálja, ami tovább fiatalítja a bőrt. A lézerfény precizitása és pontossága lehetővé teszi, hogy kíméletesen távolítsuk el a nemkívánt bőrképleteket, ill. bőrfelszínt, minimalizálva a hegesedés és a szövődmények lehetőségét, de nem csökkentve a szép eredményt. A lézertechnika fejlődésének ez a legújabb állomása lehetővé teszi a mellékhatások csökkentését és a minimális felépülési időt a korábbi lézerekhez képest. Alkalmazható a test teljes bőrfelszínén, de a bőrfiatalító hatását főleg az arcon, kézen, nyakon és a mellkason használjuk. A felépülési idő 1 - 2 hét.

FELÜLETES HÁMLASZTÁS VAGY MÉLYHÁMLASZTÁS ?

FELÜLETES HÁMLASZTÁS

A fractionált CO2 lézeres finomhámlasztást kisebb energiával és ritkább pontsűrűséggel végezzük, így minimalizálva a hámsérülést. A gyenge hámlasztás felfrissíti, kisimítja a bőrt, tökéletesíti a megjelenést és jól látható tiszta és friss feszességet kölcsönöz az egész arcnak. A kezelés 20-30 percet vesz igénybe. A kezelés után nem kell átalakítani az életvitelt és szüneteltetni a napi tevékenységet, mivel a kezelés minimális gyógyulási idővel jár, nem szükséges kötés, mert nem történt mélyebb hámlasztás. Nincs szükség hosszú szobafogságra, 1-2 nap múlva folytathatjuk a munkát. A kezelés után bőrvörösség, majd néhány nap után hámlás jelentkezik, mely fedősminkkel elrejthető. Mivel a farctionált CO2 lézeres finomhámlasztás csak a bőr legfelső rétegét távolítja el, ezért ezt a finom hámlasztást célszerű többször ismételni. A teljes kezelési ciklus 3 - 4 alkalomból áll, melyet 1-3 havonta ismételünk a páciens és a kezelt bőrfelszín kondíciói alapján. Az első alkalom után leglátványosabb a javulás. A szükséges kezelések számát befolyásolja a kezelendő probléma mibenléte, súlyossága, ill. a páciens kezelésre adott reakciója, valamint a páciens által elvárt eredmény, cél. Rugalmasabb, ragyogóbb lesz az arcbőr, s közben a kötőszöveti hatás kedvező változása is fokozatosan feljut a felszínre. Ezek a  változások még hónapokig tartanak és az eredmény több évre szól.

MÉLYHÁMLASZTÁS

A fractionált CO2 lézeres közepes- vagy mélyhámlasztást nagyobb energiával és magasabb pontsűrűséggel végezzük. Ezzel a módszerrel kíméletesen távolítjuk el a hám nagyobb részét és minden olyan változást, ami bőrnek ebben a rétegében van. A fractionált CO2 lézer a fölösleges sejtsorok elpárologtatásával létrehoz egy egységes szerkezetű, sima felszínt. A lézerfényből származó és elnyelődött hőenergia hatására a szervezet saját maga megújítja és újraépíti az egészséges és sima bőrfelszínt. A kezelés 60-90 percet vesz igénybe. A mélyhámlasztásnál egyszeri beavatkozás szükséges, de miután a hámlasztás mélyebb, a szervezetnek több időre van szüksége a teljes gyógyuláshoz, mint a lézeres finomhámlasztás után. A bőr egy ideig nedvedzik, esetleg vérzik, ezért – bár csak 1-3 napra – szükség esetén egy maszkszerű kötést is felhelyezünk. A nagyobb kiterjedésű és mélységű lézeres hámlasztások után gyógyulási periódus alatt védeni kell a bőrt a környezeti hatásoktól, ezért célszerű ezt a 7 – 10 napot otthon tölteni, ahol napjában többször is tudjuk bőrünket gondozni. Ehhez a pár nehezebb naphoz klinikánk szakszerű segítséget nyújt.
A lézerkezelést követően a bőr nemcsak simább, hanem sokkal rugalmasabb, fiatalosabb, ragyogóbb és feszesebb is lesz. A kötőszöveti hatás fokozatosan eléri a felszínt is, így a bőr kedvező változása még hónapokig tart, eredménye pedig több évre szól.

FRACTIONÁLT LÉZERES HÁMLASZTÁS ELŐNYEI

A lézeres hámlasztás természetes úton fiatalítja meg a bőrfelszínt és a bőr mélyebb rétegeit. Ennek a komplex hatásnak köszönhetően egy minden szempontból fiatalosabb tulajdonságokkal rendelkező bőr ( rugalmasabb, üdébb, frissebb ) keletkezik. A lézeres bőrfiatalítás alkalmával a ráncosodó bőr megfeszül, ráncokkal együtt nyomtalanul eltűnnek, ill. halványodnak a napfény okozta, ill. az életkor előrehaladtával a felületén levő bőrhibák, pigmentfoltok ( napfoltok, öregségi foltok,  stb. ). Összességében bőrünk fiatalosabb és rugalmasabb lesz. Ez egy természetes és tartós megújulás, melynek hatása tartós és évekre szól. A fractionált lézeres hámlasztás sokkal kevesebb fájdalommal és rövidebb felépülési idővel jár, mint a régebbi lézerekkel végzett kezelések. A lézeres hámlasztás után azonnal látható a bőr megfeszülése és késői hatásként még tovább fokozódik a bőr rugalmassága. Ezen pozitív hatásoknak köszönhetően látványosan javul, elsímul az időskori laza bőr is. A lézeres hámlasztás végleges eredménye a teljes folyamat lezajlása után látható, amihez akár fél évre is szükség van. Ez az eljárás megfordítja a photoaging ( nap okozta korosodás ) hatását. A lézeres hámlasztás után az arc, a szemhéjak, a szájkörnyék és a nyak bőre ismét feszes lesz, helyreáll az arcbőr, a szemhéjak, a szájkörnyék és nyakbőr simasága, fiatalossága. A lézeres arcfiatalítás visszaadja az arc és a nyak feszességét, így fokozza a fiatalos megjelenést.

KI ALKALMAS FRACTIONÁLT LÉZERES ARCFIATALÍTÁSRA ?

 • Idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát.
 • Finom ráncok (szarkalábak ) és vonalak az arcon, főleg a szem körül.
 • Mély ráncok és redők az arcon.
 • Laza bőr és ráncok a nyakon.
 • Napfénykárosodott bőr.
 • Az életkor okozta foltok az arcon.
 • Acnés és traumás hegek az arcon és a nyakon.
 • Sok apró bőrképlet, bőrhiba az arcon és a nyakon.
 • Tág pórusok.
 • Laza és táskás szemhéjak.
 • Egyenetlen bőrfelszín.
 • A „dohányos” ráncok az arcon, főleg a száj körül.
 • Megvastagodott, „krumpliszerű” orr ( rhinophyma = sok felszaporodott faggyúmirigy az orron ).

A fractionált lézeres hámlasztás ezek mindegyikén javíthat. A lézeres hámlasztás nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást az arcon. Nem lehet mindent ezzel a lézeres beavatkozással megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, mely illeszkedik az arc harmóniájába és nem károsítja a bőrt. A lézeres hámlasztás nem tudja eltüntetni teljesen a bőrbe vésődött mély ráncokat és redőket. Nem képes akkora feszesítő hatást elérni, hogy egy nagyobb arcplasztikát is kiváltson, ahol sok bőrt kell eltávolítani. Az arcon, tokánál levő zsírszaporulaton  sem tud segíteni. Ezeket az elváltozásokat is meg lehet szüntetni, de egyéb beavatkozással kell kiegészíteni a lézeres bőrfiatalítást. ( arcplasztika, zsírszívás, Botox kezelés, ránctöltés, alsó és felső szemhéjplasztika ). Finomhámlasztást olyankor érdemes választani, amikor a bőrünk kötőszövetének minősége még nem rossz, de már vannak kisebb egyenetlenségek, felületi bőrhibák, szarkalábak a bőrön és az arcbőr már kicsit veszített a tónusából. A mélyebb ráncokat, a hegeket és a lazább bőrt csak a lézeres mélyhámlasztással lehet korrigálni. Egy ilyen kezelés után frissebbnek és évekkel fiatalabbnak látszik a páciens arca.

KI ALKALMATALAN FRACTIONÁLT LÉZERES ARCFIATALÍTÁSRA ?

 • A korábbi lézerkezelés folyamán probléma volt a kezelt felszínnel.
 • Kóros hegesedésre van hajlama.
 • Aktív fertőzés a kezelendő felszínen.
 • Terhesség.
 • Bármely kezelés, amely fényérzékennyé teszi a bőrt.
 • Immunszupresszív kezelés vagy betegség.
 • Epilepsia, főleg melyet a fény vált ki.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a lézeres hámlasztással és fontos a lézeres arcfiatalítás szempontjából és ronthatják a lézeres bőrfiatalítás eredményét. Megvizsgáljuk az arcot, a fejformát és a hajhatárt, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, amelyek befolyásolják a műtéti tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges aszimmetriára, ill. az esetleges idegi érintettségre. Kitérünk az arc bőrének és zsírtartalmának minőségére és mennyiségére. A lézeres hámlasztás nem helyettesíti az arcplasztikát, mivel nem tudja eltávolítani a nagy mennyiségű, felesleges bőrt és zsírt az arcról. Ámbár a lézeres hámlasztással javítani tudunk a feszességét vesztett bőrön, a keletkezett ráncokon, redőkön és el tudjuk tüntetni a pigmentfoltokat. A lézeres hámlasztás egy modern bőrfiatalító eljárás, amely jól működik együtt vagy kiegészítő kezelése lehet más plasztikai eljárásoknak, mint a Botox kezelés, a ráncfeltöltés, az endoszkópos homlokplasztika, az arcplasztika, a szemhéjplasztika és a zsírleszívás az arc és a nyak területén.
Javaslatot teszünk az Ön számára legideálisabb kezelési lehetőségről és egyéb szükséges beavatkozásokra, amelyek javítják az arc megjelenését. Ezeket általában együtt vagy meghatározott sorrendben alkalmazzuk a lézeres hámlasztással.
Készítünk néhány képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek saját arcának több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha az arcon mély besüppedések, nagy mennyiségű laza bőr vagy helyi zsírlerakódások vannak, akkor önmagában a lézeres hámlasztás nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el. Egy tükör előtt állva megmutatjuk a műtét várható eredményét.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, a gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett arcfiatalító műtét biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.
A konzultáció végén néhány cm2 bőrfelületen elvégezzük a tesztkezelést, amivel ellenőrizni tudjuk a bőr reakcióját és kizárható a túlérzékenység. A lézeres hámlasztó tesztkezelés alatt és azt követően Ön is megismerkedhet az eljárással és a gyógyulási folyamattal. A meghatározott várakozási idő után, ha a kezelt bőrfelszín reakciójára megfelelő, akkor nyugodtan elvégezhető a teljes felület lézeres hámlasztása.

FRACTIONÁLT LÉZERES HÁMLASZTÁS ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A bőr megfelelő állapotba hozásához a kezelés előtt 1 hónapon keresztül tartózkodjon a napozástól és a szolárium használatától. A lebarnult bőrben megemelkedik a pigment, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a kezelést. A lézeres hámlasztást csak ép bőrfelszínen végezzük el. A kezelés előtt 6 órával ne használjon illatosított kozmetikai krémet a kezelendő felületen ( pl.: desodort, tusfürdőt és testápolót). Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem, jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak a lézeres hámlasztás alatt.
A műtéthez nem szükséges a hajat levágni, de a műtét előtti napon célszerű gondosan hajat mosni.
Herpesz fertőzés kialakulhat lézeres hámlasztásnál a száj körül, különösen a közepes vagy mélyebb hámlasztás esetén, ill. ha magas a pontsűrűség.

Lehetséges óvintézkedések:

 • Megelőző herpesz elleni kezelés
  • ha volt herpeszfertőzés ( 1 héttel a kezelés előtt )
  • lézeres közepes- és mélyhámlasztást előtt
  • acnés hegeknél
 • Megelőző antibiotikus kezelés
  • Nagy energiával végzett hámlasztás
  • Nagy felszín egyidejű kezelésekor

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A CO2 lézeres hámlasztás elvégezhető járóbetegen, helyi érzéstelenítésben amikor a zsibbadó érzés ( 45-60 perc ) már kialakult. Érzékeny pácienseknél általános érzéstelenítésben is elvégezhető, ha az egész arcot kívánjuk kezelni. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és a vérének oxigéntartamát. Részleges, lézeres archámlasztás 30-45 percet vesz igénybe és a teljes arc kezelése 60-90 perc szokott lenni.
Az érzéstelenség beállta után kiválasztjuk az előre megbeszélt kezeléshez szükséges energiát, „pulzusszélességet” és a lézernyaláb pontsűrűségét. Ezekkel az értékekkel tudjuk szabályozni a lézer behatolási mélységét, ill. a hőzóna szélességét. A kezelés után a mikroszkópikus hengerekből ürülő sebváladék egy vékony pörkös réteget képez, mely kedvező a gyógyulási folyamat alatt. A felépülési idő annal hosszabb minél nagyobb az energia, a „pulzusszélesség” és a lézernyaláb pontsűrűsége. Összehasonlítva a klasszikus CO2 lézeres hámlasztással, ahol egy egységként hámlik le a bőr legfelső rétege a fractionált lézeres hámlasztásnál sokkal kisebb a fájdalom és a felépülési idő minimális.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Fontos megjegyezni, hogy a lézeres hámlasztással kezelt bőr reakciója mindenkinél más és más lehet.
Altatásban történt műtét után egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Ha a műtét intravénás bódításban vagy helyi érzéstelenítésben történt, haza lehet menni a műtét végeztével. A lézeres arcfiatalító plasztikai műtét után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma. Leggyakoribb az enyhe vagy közepes napégéshez hasonló érzés ( viszkető, égő érzés ), duzzanat és pirosság. A kezdeti feszítő érzés és a duzzanat gyorsan megszűnik, ill. jegeléssel sokat enyhíthetünk ezeken a tüneteken. Kb. 1 héttel a lézeres hámlasztás után a bőr szárazzá és hámlóvá válik. A kezelt terület lehámlása után kialakul egy új bőrfelszín. Ez a bőr kezdetben rószaszínű, mely fokozatosan halványodik a kezelés után, de akár egy évig is elhúzódhat a kivilágosodása. Ez teljesen normális jelenség és ennek eltűnése egyben jelzi a teljes gyógyulás befejeződést. Ezek természetes velejárói a műtétnek. A műtét utáni pár napon célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni és inkább pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani.
A lézeres hámlasztás után kezelhejtük a felületet fedetten vagy nyitottan. A zárt kezelés esetén egy steril kötést helyezünk fel az első 1-3 napban. A páciens ezt követően naponta 1-2 alkalommal friss, szappanos vízzel mossa le a kezelt felszínt, majd krémmel ( pl.: Ialugen Plus ) kenje be ! A nyitott kezelés alkalmával egyből a krém kerül a kezelt felszínre. Ennek a sebkezelésnek célja, hogy megakadályozza a finom, felületes pörkképződést, ill. gyorsítsa annak leválását. Az esetek többségében pár nap alatt egy vékony pörkréteg alakul ki. A bőr felső rétege besötétedik, megkeményedik és az arcbőr feszessé válik. Ez a réteg fokozatosan megrepedezik, majd 7-10 napon belül, fájdalommentesen lehámlik az alatta levő ép bőrről, de ennek időtartama függ a páciens és a kezelt terület adottságától. A hámlás után sem nyílt seb, sem heg nem marad vissza, az új arcbőr fényes és élénk színű kezdetben. A hámlást követően azonnal viselhető smink.
Mivel a lézeres bőrfiatalítás leggyakrabban az arcon történik, ami rendszeresen ki van téve a nap káros sugarainak, így fokozottan ügyelni kell a kezelt terület utókezelésére, fényvédelmére. Legalább 15 faktorszámú ( SPF 15 ) napvédő krém használata javasolt 3-6 hónapig a sebgyógyulás után, amely kellő védelmet nyújt az UV-A és az UV-B sugarak ellen. A lézeres bőrfiatalítás után 4 hétig tartózkodjon a napozástól és a szolárium használatától. A lebarnult bőrben megemelkedik a pigment mennyisége, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a kezelés eredményét.
Ha szükséges, akkor adunk, ill. folytatjuk a megkezdett vírus- és/vagy baktérium-ellenes kezelést.
A lézeres bőrfiatalítással kezelt terület meggyógyulása után smikkel elfedhetjük a rózsaszín elszíneződést, ami teljesen normális színváltozás a lézeres hámlasztás után. Ez a színeltérés általában elmúlik 2-3 hónap alatt, de elhúzódhat akár 6-12 hónapig is. A szőkéknél és a vöröshajúaknál ennek kialakulása valószínűbb és eltűnése hosszabb ideig tart. A sötétebb bőrű pácienseknél nagyobb az esély a hyperpigmentációra. Ennek csökkentése érdekében fehérítő krémet kell használni a lézeres hámlasztás után. A lézeres hámlasztás után újraképződő bőr kezelésére egy jó hidratáló krém használata hosszasan ajánlott, amíg a bőrszárazság teljesen meg nem szűnik.
A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, amely az arc vérbőségét okozhatja ! Pl.: erőlködés, bármilyen erős meleghatás, forró, erősen fűszerezett ételek- és alkohol fogyasztása. Kerülje a dohányzást a gyógyulási folyamat alatt, mivel ezzel kiküszöbölheti a dohányzásnak az ismert a káros hatásait ! A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a lézeres hámlasztás után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Évente sok lézeres hámlasztást végeznek eredményesen világszerte. Ha képzett és kellő gyakorlatal rendelkező plasztikai sebész hajtja végre a lézeres beavatkozást, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási folyamat. A lézeres hámlasztó bőrfiatalító plasztikai műtétnek, mint minden más műtéti beavatkozásnak lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Habár komoly szövődmény és mellékhatás nem jellemző a lézeres hámlasztásra. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar ) kívül - melyek igen ritkák - lehetnek speciális, a lézeres bőrfiatalítással kapcsolatos ritkán előforduló szövődmények is:

 • Minimális vagy közepes duzzanat kialakulása átmeneti, ami lézeres hámlasztás esetén természetes reakció.
 • Átmeneti bőrpír, pirosság.
 • Átmeneti vékony pörkösödés.
 • Enyhe vagy közepes fájdalom a kezelés alatt és után.
 • Herpesz fertőzés aktiválódása.
 • Fokozott napérzékenység ( minimális mennyiségű napfény is leégést vagy sötét bőrelszíneződést okozhat ).
 • Elhúzódó ( 1 héten túli ) bőrpír és duzzanat.
 • Milia, apró pattanásokhoz hasonló bőrkiütések, melyek gyengéden letörölhetők egy törlővel. Megjelenhetnek a lézerrel kezelt felületen a gyógyulási periódus alatt.
 • Hyperpigmentáció ( fokozott pigmentáció = a környező bőrnél sötétebb, szabálytalan foltok ) a lézerrel kezelt felületen, mely fehérítő krémmel kezelhető és fokozatosan elhalványodik. Sötét bőrűeknél valószínűbb.
 • A hypopigmentáció ( csökkent bőrpigmentáció = a környező bőrnél világosabb, szabálytalan foltok) a lézerrel kezelt felületen, ami sokkal ritkább. Világos bőrűeknél valószínűbb.
 • Bakteriális felülfertőzés fordulhat elő, főleg a teljes arc mélyhámlasztása esetén.
 • A hegesedés - habár nagyon ritka és szokatlan - mégis előfordulhat lézeres hámlasztás után, mely a bőr túlérzékenységének tekinthető.

Az arcplasztikánál nagyon ritkán előforduló arcideg sérülés a fractionált lézeres hámlasztásnál nem fordul elő, mivel a modern lézeres bőrfiatalítás nem haladja meg a bőr szintjét.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legnagyobb gyakorlattal, legkíméletesebb technikával elvégzett lézeres hámlasztás esetén is előfordulhat, hogy a kezelt felszínen bőrelszíneződések alakulnak ki a fokozott napérzékenység miatt: rózsaszínű, élénk vagy akár pirosas árnyalat, ill. halvány, barna foltok a bőrfelszínen. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutat. Ezek a színbeli elváltozások idővel csökkennek, majd teljesen el is tűnnek. Igen ritka esetben akár 6 – 12 hónapig is megmaradhatnak. A színbeli elváltozásokat eredményesen lehet kezelni hidratáló, ill. fehérítő krémmel.
A szövődmények igen ritkák és megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. korrigálhatók, így a lézeres hámlasztás végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A fractionált CO2 lézeres hámlasztás egy tudományos áttörés a bőrfiatalításban, mely kíméletesen teszi feszesebbé, fiatalosabbá a kezelendő bőrfelszínt. Minden ránc mélységét egy szinttel csökkenti és a ráncokkal együtt nyomtalanul eltűnteti a bőrelszíneződéseket, a felszíni bőrhibákat. A lézeres hámlasztás természetes úton fiatalítja meg a bőr felszínét és szerkezetét, ismét rendszeressé téve a bőr megújulásának folyamatát. A lézerkezelést követően a bőr nemcsak simább, hanem sokkal rugalmasabb, fiatalosabb, ragyogóbb és feszesebb is lesz. A kezelést követően nem kell átalakítani az életvitelt, mivel a felépülési idő minimális. Ez az eljárás megfordítja a photoaging ( nap okozta korosodás ) hatását. Indokolt esetben egyéb beavatkozással ( endoszkópos homlokplasztika, arcplasztika, alsó szemhéjplasztika és felső szemhéjplasztika, ránctöltések és Botox kezelés ) még tovább lehet javítani az eredményen.
Természetes elvárás a hölgyek és urak részéről, hogy arcukon, szemhéjukon, a szájkörnyékükön és nyakukon a bőr feszes legyen, így arcvonásaik fiatalosak maradjanak. A fractionált lézeres hámlasztás visszaadja az arc és a nyak feszességét és símaságát, így fokozva a fiatalos megjelenést és növelve az önbizalmat. A lézeres hámlasztás eredménye hosszú ideig ( évekig ) tart, de nem örökké. A gravitáció, a napfény káros hatásai, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása és az életkorral összefüggő egyéb változások együttesen hatással vannak az arc és az arc alatti szövetek mennyiségére, minőségére. Ezek közösen negatív hatással bírnak arcbőrünk állagára. Ha az évek nyomot hagynak az arcon, nyakon, mellkason és a kezeken, akkor szükség lehet egyéb vagy megismételt bőrfiatalító beavatkozásra, amely korrigálja ezek káros hatásait.