Arcplasztika

Read so far

Arcplasztika

Posted in:

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
Az arcplasztika az idősebb korosztály körében népszerű esztétikai beavatkozás. A ránctalanító plasztikai műtét leginkább az arcon kialakult mélyebb barázdák kialakulása után javasolt. Húzza az arcbőrét hátra és felfelé, amennyiben tetszik az eredmény, alkalmas a műtétre. Bőrünk életkorunk előrehaladtával egy öregedési folyamaton megy keresztül. Csökken a bőr kollagén tartalma és rugalmas rostjainak száma, ezzel párhuzamosan csökken a bőr feszessége. Az arc és a nyak puha bőre egyre petyhüdtebbé válik, a gravitáció hatása egyre kifejezettebb lesz. A bőr és a bőr alatti kötőszövetek sorvadása következtében bőrünk meglazul, lógni kezd. A fiziológiásan meglevő redők elmélyülnek és újabb ráncok keletkeznek. Ez a folyamat mindenkinél más – más életkorban kezdődik és változó sebességgel halad előre. Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát. Ezek a tényezők földrajzi hovatartozás, az időjárási viszonyok ( napos órák száma, nedvesség, szél, hőingadozás ), a túlzott napozás, az életmódbeli szokások ( túlzott stressz, ~ alkohol- és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, pihenés hiánya), bizonyos betegségek ( májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése ). Minél több ultraibolya sugárzás éri a bőrét élete folyamán, annál nagyobb a bőr károsodása. Mindezen elváltozások igen szembetűnőek az arcon, nyakon. A kialakult elváltozások miatt idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát. A ráncműtét alkalmával a petyhüdt, kinyúlt és  ráncosodó bőrt megfeszítjük, majd a felesleges bőrszélt eltávolítjuk. Az arcplasztika végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. A ránctalanító plasztikai arcműtét után az arc és a nyak bőre ismét feszes lesz, helyreáll az arc- és nyakbőr simasága, fiatalossága. Természetes elvárás a hölgyek és urak részéről, hogy arcukon és nyakukon a bőr feszes legyen, így arcvonásaik fiatalosak maradjanak. Az arcplasztika visszaadja az arc- és nyakbőr feszességét, így fokozza a fiatalos megjelenést. Növeli az önbizalmat.

KI ALKALMAS ARCPLASZTIKÁRA ?

  • Idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát.
  • Mély ráncok és redők az arcon.
  • Mély ráncok alakultak ki az orra és a szája körül.
  • Elsimult az áll alatti terület, megjelent a toka.
  • Mély ráncok az orcán és táskásság az arcon.
  • Laza bőr, ráncok, függőleges húrok és zsírlerakódás a nyakon.

A facelift ezek mindegyikén javíthat. Az arcplasztika nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást az arcon. Nem lehet mindent műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, mely illeszkedik az arc harmóniájába. Az arcplasztika nem tud javítani a táskás szemen és a zsírszaporulaton  a felső- és az alsó szemhéjnál. A száj környéki ráncokat sem tudja eltüntetni. Ezeket az elváltozásokat is meg lehet szüntetni, de egyéb beavatkozással kell kiegészíteni az arcplasztikát ( ránctöltés, alsó és felső szemhéjplasztika, lézeres hámlasztás ).

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható az arcfiatalítással és fontos az arcplasztika szempontjából. Megvizsgáljuk az arcot, a fejformát és a hajhatárt, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, amelyek befolyásolják a műtéti tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges aszimmetriára ill. az esetleges idegi érintettségre. Kitérünk az arc bőrének és zsírtartalmának minőségére és mennyiségére. Van olyan aszimmetria, amelyet a jól elvégzett arcplasztika sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, amelyek javítják az arc megjelenését. Ezeket általában együtt alkalmazzuk az arcplasztikával: endoszkópos homlokplasztika, alsó- és felső szemhéjplasztika, orrplasztika, lézeres hámlasztás.
Készítünk néhány képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek az arc több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha az arcon mély besüppedések vannak,  akkor önmagában az arcplasztika nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el. Egy tükör előtt állva megmutatjuk a műtét várható eredményét.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett arcfiatalító műtét biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

AZ ARCPLASZTIKA ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

Az arcfiatalító műtét előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.
Ha Önnek igen rövid a haja, akkor megnövesztheti a sebgyógyulás idejére, hogy a műtéti metszéseket eltakarja a frizura. A műtéthez nem szükséges a hajat levágni, de a műtét előtti napon célszerű gondosan hajat mosni.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

Közvetlenül a műtét előtt alapos fertőtlenítő hajmosást végzünk.
Az arcplasztikát gyakrabban végezzük altatásban ( válogatott esetben intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető ) kórházi háttérrel. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és a vérének oxigéntartalmát. Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
Régebben csak a megereszkedett bőrt preparáltuk le az alapjáról, majd a megfeszítést követően kivágtuk a bőrfelesleget. A mai modern eljárásnál nemcsak a bőrt, hanem a bőr alatti fasciát is megfeszítjük, javítva ezzel az eredményt és annak tartósságát. A bőrt és a bőr alatti szöveteket a megfelelő irányba húzva visszahelyezzük az eredeti pozíciójukba, helyreállítva ezzel a fiatalos arckontúrt. A bőrbe vésődött igen mély barázdákat önmagában a műtét nem tünteti el, de egyéb kiegészítő eljárásokkal ezen javíthatunk.
A műtét általában az arc alsó kétharmadát és a nyakat érinti. Az arcplasztika nem tartalmazza a homlok és a szemhéjak korrekciós műtétét, de kérésre   válogatott esetben   ezeket is elvégezzük az arcplasztikával egyidőben. Általában a legjobb eredményt az arc és nyak bőrének együttes műtéti korrekciója hozza meg. Az arc- és nyakplasztika kombinálható zsírszívással is.
A ránctalanító arcműtét metszését és annak lefutását mindig egyénileg választjuk ki. Legkevésbé feltűnő – rejtett -  metszést ejtünk. A metszés hosszúsága és pontos lefutása az arcbőr megereszkedésének mértékétől függ.  A teljes gyógyulás után ezek a hegek csaknem láthatatlanok, ill. részben rejtett pozícióban vannak. A metszések legnagyobb része a hajas fejbőrön belül van ill. a fül mögött helyezkedik el. Csak a fül előtti heg fut egy természetes barázdában, amely gyógyulás után általában cérnavékony. Gyógyulás után a hegeket részben takarja a haj, ill. könnyedén eltüntethetők sminkkel.
Az arcplasztika után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  melyet egy drain segítségével távolítunk el a sebüregből. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a plasztikai műtét utáni fájdalom. Ezt a műtét másnapján távolítjuk el.
A plasztikai beavatkozás végén gézlapokkal fedjük a sebeket és rugalmas nyomókötést helyezünk fel.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Altatásban történt műtét után egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Ha a műtét intravénás bódításban vagy helyi érzéstelenítésben történt, haza lehet menni a műtét végeztével. Az arcfiatalító plasztikai műtét után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, amelyet a műtétet követő oedéma és a tartóöltések feszítő hatása okoz. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Az arcon átmeneti aszimmetria léphet fel a műtét után, amelyet szintén az oedéma és a bevérzések okozhatnak.  Ezek 1-2 nap alatt maguktól megszűnnek. Igen ritka esetben ez pár hétig is eltarthat, de a puffadással együtt nyomtalanul eltűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek.
A varratszedés általában 2 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökkent.
A műtét utáni pár napon célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni és inkább pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani. A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, amely az arc vérbőségét okozhatja ! Pl.: erőlködés, bármilyen erős meleghatás, forró, erősen fűszerezett ételek- és alkohol fogyasztása.
A speciális rugalmas kötés viselése 1-2 hétig javasolt. A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! Műtét után 10 nappal lehet ismét hajat mosni és egy vékony sminket felhelyezni, mellyel eltakarható az enyhe elszíneződés. A sminket nem szabad a hegre felhelyezni ! Hajfestés a teljes sebgyógyulásig tilos ! A kímélő periódus letelte után a hegeket  még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így az arcplasztika után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. Az arcfiatalító plasztikai műtétnek   mint minden más műtéti beavatkozásnak   lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, az arcplasztikával kapcsolatos szövődmények is. Ezek közül legsúlyosabb az arcideg működészavara, amely az arc mimikáját átmenetileg befolyásolhatja. Az ideg direkt sérülése ( átvágása ) a gyakorlatban szinte soha nem fordul elő. Indirekt behatásra  előforduhat az idegműködés átmeneti csökkenése. Ez a funkciózavar átmeneti és rövid idő után teljesen megszűnik. Ilyen átmeneti idegműködési zavart okozhat az ideg közelében végzett vérzéscsillapítás okozta hőmérséklet-emelkedés és a nyomókötés okozta kompresszió. Ez pár nap alatt megszűnik, normalizálódik. Ritkább szövődmény a fül átmeneti érzéketlensége, amely rövid ideig tart.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A hajas fejbőrben elhelyezett metszések körül a haj észrevehetően ritkább lehet, ez főleg ritkahajú egyéneknél fordulhat elő. Ebben az esetben egy minimális hegkorrekciós műtéttel ez a panasz is megszüntethető.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

Az arcplasztika feszesebbé, fiatalosabbá teszi az arcot és a nyakat. Indokolt esetben egyéb beavatkozással ( endoszkópos homlokplasztika, alsó- és felső szemhéjplasztika, rnctöltések és lézeres hámlasztás ) még tovább lehet javítani az eredményen. Az arcfiatalító plasztikai műtét magabiztosabbá teszi a hölgyeket és urakat. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek láthatatlanok.
Az arcplasztika eredménye hosszú ideig tart, de nem örökké. A gravitáció, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása az életkorral összefüggő egyéb változások együtt vannak hatással az arc és az arc alatti szövetek mennyiségére, minőségére. Ezek együttesen befolyásolják a megjelenést. Ha az évek nyomot hagynak az arcon és a nyakon, akkor szükség lehet egyéb arcfiatalító beavatkozásra, amely korrigálja ezt.