Treatment of Axillary and Palmar Hyperhidrosis with Botulinum Toxin, Botox

Read so far

Treatment of Axillary and Palmar Hyperhidrosis with Botulinum Toxin, Botox

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A kóros izzadás kezelése botox-szal egy ritkábban alkalmazott nem - sebészeti kozmetikai beavatkozás.
A kóros izzadás nehezen elfogadható probléma a páciensnek önmagának és a környezetének is. A fiatalok körében 0,1-0,3%-ban fordul elő. Eredete ismeretlen, de valószínű a családi halmozódás. Leggyakrabban a hónaljban, a tenyéren és a talpon fordul elő, de megjelenhet az arcon, a fenéken és a lágyékban is. Kórokilag egy automatikus ( önszabályozó ), belső idegrost túlműködése vezet az idegpálya végén elhelyezkedő izzadságmirigyek túltermelődéséhez. A kezelés célja a páciens elszigetelődésének csökkentése az izzadtságmirigyek működésének gátlásával.
A kóros izzadás ( hyperhidrosis ) kezelésére egy nem sebészi, tűmentes beavatkozás az A-típusú botulinum toxin. A szer alkalmazható hónalji, tenyéri, talpi, arci, lágyéki és fenéki területen is. Elsősorban a hónalj és a tenyér területén alkalmazzuk. Az izzadást 100 %-ban csökkenti a kezelés, melynek hatása 5-14 hónapig tart. A mellékhatások egyértelmű hiánya és az eljárás egyszerű és biztonságos kivitelezése egy igen jó és új lehetőség a kóros izzadás kezelésében. A hatás múltával a kezelés ismételhető. A kezelés eredményesen használható már egyéb műtéti kezelésen átesett pácienseknél is, akiknél részleges vagy teljes kiújulás fordult elő. Pl.: hónalji műtét vagy endoszkópos szimpatektómia.
Botox kezelés minden felnőttnél alkalmazható, akinél már megvannak a kóros izzadás jelei. A Botox kezelés során Botulinum toxint juttatunk a kezelendő bőrfelszínbe. A toxin biztonságos és nagyon eredményes. A Botox kezelés alkalmával időlegesen gátoljuk az ingerületátvivő anyag felszabadulását az idegtalpacskán, ezáltal blokkoljuk a mögötte levő idegrostokat. Így gátlás alá kerül az ideg és az izzadtságmirigy közötti ingerület-átvezetés és időlegesen, 5   14 hónapra gyengül, ill. leáll az izzadtságképződés, ezáltal megszűnnek a kellemetlen tünetek. A kezelés eredménye általában a kozmetikai beavatkozás elvégzése után 2 - 10  nappal lesz teljes.
A beadást követően a páciens azonnal visszatérhet mindennapi tevékenységéhez. A kezelés a hatás múltával biztonságosan ismételhető.
Terheseknél és szoptatós anyáknál nem alkalmazható ! A beavatkozás aminoglucosides -ban szenvedő pácienseknél relatív kontraindikált, mivel a gyógyszer hatásának fokozódását okozhatja.
A Botox kezelés visszaadja a páciensek önbizalmát, így megkönnyíti a beilleszkedést a mindennapokba.

KI ALKALMAS BOTOX IZZADTSÁGCSÖKKENTŐ KEZELÉSRE ?

A kóros izzadás csökkentésére napjainkban is használnak sok helyi izzadtságcsökkentő krémet vagy szájon át szedhető gyógyszert. A krémek általában alumínium-sót, míg a gyógyszerek nyugtatót és antikolinészterázt tartalmaznak. Ismeretesek még sebészeti eljárások pl.: kiirtják a sudoparous mirigyeket, hónalji szívás, iontoforézis. A hónalj műtéte után a heg halvány, de maradandó. A műtéti beavatkozás miatt csökkenhet a hónalj érzékenysége és nagy valószínűséggel kiújulnak a tünetek.  A sebészi beavatkozások közül az egyik legmodernebb és néha még napjainkban is használatos a mellkasi szimpatikus dúclánc műtéti megszakítása. Ez utóbbi eljárást napjainkban endoszkópos technikával végzik, mely csökkenti a műtéti terhelést. Kétségkívül az endoszkópos technika jelentős haladást képvisel a kórkép kezelésében, habár nem mindig mentes komplikációktól és oldja meg a kiújulás veszélyét. A nyitott vagy endoszkópos szimpatektómia nemkívánatos hatásokat válthat ki, mint például a kompenzatorikus izzadás, főleg a hát és a comb területén; száraz kéz szindróma és egyéb komplikációk. Ennek ellenére az endoszkópos szimpatektómia kiegészítő kezelési lehetőségként mégis indokolt, amikor a kóros izzadás generalizált ( sok helyen egyszerre fordul elő ). Sajnos, a legtöbb sebészi eljárás ritkán ad megfelelő hatást és hosszantartó eredményt.

 

  • Az átlagnál erősebben izzad.
  • Már kis megterhelés vagy akár nyugalomban is több az izzadság mennyisége.
  • Az izzadtság által kiváltott kellemetlen szag.
  • Már volt sebészeti beavatkozása kóros izzadtság miatt, de nem elégedett a kezeléssel.

A Botox kezelés ezek mindegyikén javíthat, de nem tud megoldani minden a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást. Nem lehet mindent ezzel a nem sebészeti beavatkozással megoldani. A Botox kezelés önmagában nem oldja meg a  nemkívánt szőrszálak eltüntetését és ebben az alkalmazási formában nem alkalmas ránctalanításra. Ezeket a problémákat is el lehet tüntetni, de egyéb beavatkozással szükséges kiegészíteni a Botox kezelést ( szőrtelenítés, Botox – ránctalanítás alsó- és felső szemhéjplasztika, arcplasztika, lézeres hámlasztás és ránctöltés ).

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

Konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a Botox kezeléssel és fontos a beavatkozás szempontjából. Megvizsgáljuk a kezelendő felszíneket, a kóros izzadás megjelenésének idejét és fennállásának időtartamát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, melyek befolyásolják a kezelési tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges asszimmetriára, ill. az esetleges idegi érintettségre, valamint a bőr állapotára. Kitérünk a kezelendő felszínek bőrének és szőrtartalmának állapotára. Van olyan asszimmetria, melyet a jól elvégzett kezelés sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, melyek javítják az elvárt eredményt. Ezeket általában együtt vagy nem sokkal később alkalmazzuk a Botox kezeléssel: szőrtelenítés, Botox – ránckezelés, alsó- és felső szemhéjplasztika, arcplasztika, ránctöltés és lézeres hámlasztás.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a kezelendő felszín több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha ezeken a helyeken egyéb lényeges elváltozások is vannak,  akkor önmagában a Botox kezelés nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról annak érdekében, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett esztétikai beavatkozás biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A BOTOX - KEZELÉS ISMERTETÉSE

TEENDŐK A BEAVATKOZÁS ELŐTT

Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak a műtét alatt.

AZ ELJÁRÁS

A beavatkozást tűmentes technikával végezzük, így a kezelés nem igényel érzéstelenítést, minimális fájdalommal jár. Amennyiben Ön érzékenyebb a fájdalomra, akkor természetesen alkalmazunk helyi hűtést vagy fájdalomcsillapító kezelést a beavatkozás előtt. Többszöri, pontszerű  beadást végzünk a szőrhatáron belül, mellyel növeljük a kezelés biztonságát, de nem csökkentjük a hatékonyságot, mivel minden beadási pont körül egy izzadtságmentes terület alakul ki.  Ez az izzadtságmentes terület megfigyelhető az arcon végzett egyéb injekciós kezelések után: pl. ránctöltésnél is. A teljes hatás kialakulásáig 2 – 10 napra van szükség.

TEENDŐK A BEAVATKOZÁS UTÁN

A Botox kezelés után minden esetben pihenés javasolt. Továbbá a kezelt terület hűtése a kezelés napján, mely csökkenti a duzzanatatot. Nem szabad a kezelt területet masszírozni ! A beavatkozást követő 1 - 3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik.
A beavatkozás hegek keletkezésével nem jár.
A plasztikai beavatkozás után 1 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a Botox kezelés után is ! Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a kezelt területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a beavatkozást, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani a kezelés és a beavatkozás utáni periódus. A kezelést követően nagyobb mellékhatás nem fordult elő. A Botox kezelésnek - mint minden más műtéti beavatkozásnak - lehetnek komplikációi, még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés és fertőzés ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a Botox kezeléssel kapcsolatos szövődmények is: átmeneti zsibbadtság, duzzanat, elszíneződés és égő érzés a beadás helyén. Néhány páciens beszámolt átmeneti fejfájásról és hányingerről a kezelést követően. Néhány esetben enyhén csökkent az izomerő a kézizmokban, mely spontán ( beavatkozás nélkül ) megszűnt 2 héten belül. Kicsi dózisok esetén immunreakcióval nem kell számolnunk. Igen kis százalékban előfordult a kezelés nem teljes hatásossága, ilyenkor kiegészítő kezelést alkalmaztunk  15 nappal az első kezelés után.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. a Botox hatásának múltával önmaguktól megszűnnek. Maradandó elváltozást nem okoznak.

EREDMÉNY

A Botox kóros izzadtságcsökkenő kezelés megszünteti a nagyobb mennyiségű izzadtság megjelenését és a kellemetlen szagok kialakulását. Indokolt esetben egyéb beavatkozással ( tartós szőrtelenítés) még tovább lehet javítani az eredményen. A kóros izzadás tünete a kezelést követő 2-10 napon belül javul, majd normalizálódik. Az eredmény 5 – 14 hónapon át tart. A toxin hatása fokozatosan szűnik meg, de a hatás elmúltával a tünetek kevésbé intenzívek, mint a kezelés előtt. Amikor a hatás múlik, akkor a kezelés ismétlése indokolt. A második kezelés alkalmával kb.: 20 %-kal kevesebb gyógyszer szükséges. Az ismételt kezelések hatása egyre hosszabb ideig tart, így ritkábban kell ezeket ismételni a későbbiekben.
A Botox kezelés csökkenti a páciensek gátlásait, így segíti a mindennapokba való beilleszkedést.