Szőrtelenítés módszerei

Read so far

Szőrtelenítés módszerei

Bár a kozmetika mindig is törekedett az életre szóló megoldások elérésére, az orvostudomány a mai napig nem ismer végleges szőreltávolító módszert. A szőrszálak eltávolítására sokféle módszer létezik. A választásnál a legfontosabb szempont, hogy meddig tart a szőrtelenítés eredménye. Így a tudomány a szőrtelenítési eljárásokat két nagy csoportba sorolja aszerint, hogy hatásuk ideiglenes (depiláció) vagy tartós (epiláció).

IDEIGLENES MÓDSZEREK ( DEPILÁCIÓ )

CSIPESZ

Ennél a módszernél lényegében „meg kell vívni a csatát minden egyes szőrszállal”, így használata szórványos szőrszálak esetén ajánlatos. Közönséges csipesszel egyenként kihúzhatjuk a nemkívánatos szőrszálakat. A szőrszálat - a szőr növekedési irányának megfelelően - a szőrszál tövénél ragadjuk meg és határozott mozdulattal tépjük ki. Kis felületeken jól alkalmazható, sima felületet ad, hatása 3-4 hétig eltart. Viszont igen lassú és  fájdalmas eljárás, sok türelmet igényel. Ha a szőrszálat véletlenül letépjük, 3-4 nap alatt újranő.

BOROTVA

A legismertebb és egyben legegyszerűbb és leggyorsabb ideiglenes eljárás. A bőr felszínénél metszi el a szőrszálakat, így már néhány nap után ismét tapinthatók és láthatók lesznek. A szőrszál növekedési irányával ellentétesen húzzuk végig a borotvát a felületen. Lényege, hogy a borotvapenge csupán a bőrfelületről távolítja el a szőrt. A művelet végezhető eldobható borotvával illetve villanyborotvával is. A művelet előtt és után is érdemes fertőtleníteni mind a kezelt felületet, mind az eszközt. Gyors, egyszerű, olcsó és fájdalommentes megoldás. Viszont gyorsul a szőr növekedése. Általában 3-5 nap múlva újra kell ismételni a műveletet, de a felület már akár másnap is „borostás” lehet. Pengével könnyű megsebezni a bőrünket és fokozott a fertőzésveszély. Mellékhatásaként gyakran előfordul, hogy a szőrszálak nem a szőrtüsző nyílásán bújnak ki legközelebb, hanem belefúródnak a környező bőrbe, s ott gyulladást okoznak. A közhiedelemmel ellentétben a mai napig nem bizonyított, hogy borotválás hatására erősödne a szőr.

SZŐRTELENÍTŐ KÉSZÍTMÉNYEK ( KÉMIAI OLDÁS )

Azon krémek, zselék vagy habok, esetleg spray-k amelyek kémiai módszerrel roncsolják a szőrszálat. A vegyi anyagok kicsivel a bőr felszíne alá is behatolnak, majd kémhatásukkal a szőrszálak kreatinját feloldják, így azok leválnak a bőrfelszínről. A krémet hatóideje után kell lemosni, hatása kb. egy-két hétig tart. Egyszerű, gyors, kíméletes, fájdalommentes módszer. Az újonnan kinövő szőrszálak pihések, nem alkotnak borostát. Viszont a nem megfelelő használat, illetve érzékenység esetén allergiás reakció léphet fel. Magát a bőrt is feloldhatja a készítmény, erősen szárítja a végtagok egyébként is szárazabb bőrét, ezzel károsíthatja a szervezetet. A fentieknél drágább módszer.

EPILÁLÓ KÉSZÜLÉK

Az epilátorokban csipeszként működő tárcsák forognak, így a szőrszálak nagyobb részét tövestől tépik ki. Sok gyártó forgalmaz ilyen készüléket, a legmodernebbek masszírozó görgőket, illetve hűsítőt tartalmaznak a fájdalom csökkentésére ( de mélyen ágyazott szőrszálak esetén ez mit sem ér). Könnyen, egyszerűen kezelhető és csak egyszeri befektetést igényel. Ha a megfelelően kinőtt szőrszálakon alkalmazzák, hatása 3-4 hétig is eltarthat. Viszont meg kell várni míg a szőr elér egy megfelelő hosszúságot és sok esetben nem kitépi, hanem letöri a szőrszálakat mint a borotva. Használat közben millió apró tűszúrás érzékelhető.

GYANTÁZÁS

Ez az egyik legrégibb szőrtelenítő eljárás. Gyors, de nem fájdalommentes eljárás. Megkülönböztetünk meleg- illetve hideggyantás eljárást. A meleg gyantázás ma már korszerű patronos gyantázó készülékek segítségével zajlik. A gyantát felkenés után a szőr növekedésével ellenkező irányban távolítják el, ( gyantapapír segítségével ), hirtelen mozdulattal. Így a szőrszálat a szőrtüszőből távolítja el, a gyökerénél tépi ki a szőrszálat. A műveletet legjobb, ha kozmetikus szakember végzi. Eredménye látványos és tartós. Rendszeres használata a szőrt ritkítja, növekedését lassítja. Egyszerre nagy felületet lehet vele kezelni. Viszont fájdalmas eljárás. Nem megfelelő használat esetén égési sérülés, bevérzés is előfordulhat. Meg kell várni, hogy a szőr elérjen egy megfelelő hosszúságot. Idesorolható még a gyantázás korszerűbb változata a cukorwaxos eljárás, más nevén a hideggyantázás. A cukorwax felkenése után a szőrt növekedési iránynak megfelelően távolítják el. Kevesebb szövődménnyel jár, viszont drágább és időigényesebb beavatkozás. Sima felszínt biztosít körülbelül 3-4 hétig.

TARTÓS MÓDSZEREK ( EPILÁCIÓ )

A végleges szőrtelenítés során a szőrszálat termelő hagymát roncsoljuk el, amelytől a beavatkozás után 6-8 évig nem nő szőr. Csupán a bőrgyógyászok, kozmetikusok egy része végez ilyen beavatkozást (mivel külön szakképesítést igényel). Ez az eljárás általában lassú, nagy precizitást és szakképzettséget igényel.

ELEKTROLÍZISES EPILÁCIÓ

Hosszú éveken át az egyetlen igazán bevált módszer a tűs epiláció volt. Kezdetben felhevített, ma már elektromos tűvel végzik. A szőrszál mentén kell a vékony tűt bevezetni egészen a szőrtüszőig (vagyis 3-5 mm mélyre), és a megfelelő ponton elvégezni az égetést. Lényege, hogy gyenge árammal töltött tűvel elpusztítják a szőrhagymákat, így tartósan meg lehet szabadulni a nem kívánt szőrzettől. Mivel minden egyes szőrszálat sorra kell venni, ezért időigényes és fájdalmas, a mellészúrások kis sebhelyeket eredményezhetnek. Nem minden testfelületen végezhető el és egy alkalommal legfeljebb 25 szőrszál távolítható el. Keloidos hegesedésre hajlamosoknak nem ajánlott. Lehetséges mellékhatásként az epilált szőrszál helyén kis bemélyedés keletkezhet. Sokszor az eljárás többszöri megismétlésére lehet szükség 1-1 szőrtüszőben, mely a bemélyedések kialakulásának gyakoriságát növeli.

LÉZERES KEZELÉS

Többféle készülék létezik és különböző hullámhosszokon működnek. A lézer hullámhosszát úgy állítják be, hogy a szőrszálban az energiájából több nyelődjön el, mint a környező bőrben, és így maga találja meg a célt. A diódából vagy alexandrinlézerből eredő lézerfény (ez egy koncentrált pontfény) energiáját a szőrszál vezeti le a szőr gyökeréig, ott a közölt energia hővé alakulva fejti ki hatását és elpusztítja a gyökeret. A kezelés több alkalomból áll, amelynek száma nagy mértékben függ a szőrzet sűrűségétől, erősségétől, de általában 6-8 alkalom elegendő a megfelelő eredményhez. A lézeres kezeléseket kizárólag (jól felkészült) orvos végezheti. A test szinte teljes felületén végezhető, nincs felszíni beavatkozás, fájdalommentes. Hatékony, gyors, precíz eljárás. Viszont igen időigényes, drága, védőszemüveg használata kötelező kezelés közben. Ha egy lézer a bőr festékanyagát is égeti, akkor a szőrszálak körül fehér foltok alakulhatnak ki. A kezelés alkalmával felmerülhet sebhely-képződés, égés és a pigmentáció megváltozása ( hypo- vagy hyperpigmentáció ).

IPL TECHNOLÓGIÁS SZŐRTELENÍTÉS

Ezt az eljárást a lézer korlátainak kiküszöbölésére fejlesztették ki. Ma a leghatékonyabb végleges szőrtelenítési eljárás! Kevesebb kezelésre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez, mint a lézeres eljárás során. Mérföldkő a professzionális tartós szőrtelenítésben. Az IPL (Intense Pulsed Light = Intenzív Pulzációs Fény) technológia a tartós szőrtelenítés ma létező legmodernebb eljárása. Gyakorlatilag a hagyományos orvosi lézerek továbbfejlesztése, hiszen hatásában megegyezik a lézeres fénykezeléssel, azonban káros hatás nélkül. A lézer egy villanással jóval kisebb területet (max. 1,44 cm²) ér, míg IPL-készülékünk egy villanással 13 cm²-nyi területet kezel. A fény hullámhossza nem változtatható a lézer esetében, így nem lehet bőrtípusnak, szőrszínnek megfelelően érzékenyebbé tenni annak paramétereit. A villanófényes eljárásnál azonban szabályozható. A lézer a látásra nagyon veszélyes.
Az IPL berendezések nagy energiájú fényt bocsátanak ki nagyon rövid idő alatt. Itt a fény nem koncentráltan (pont formában), hanem széles spektrumú fényként éri a kezelt felületet. Az impulzusrendszerű villanófény szelektíven nyelődik el a szőrtüsző melanintartalmában, ott hőenergiává alakul (foto-termolízis folyamat), majd ennek hatására a szőr 10-14 nap múlva kihullik. Egyéntől és kezelési területtől függően 5-8 kezelésre van szükség a 80-90%-os eredményhez. Ezen 5-8 kezelés után 1 évvel még szükséges lehet egy-egy emlékeztető kezelés. További emlékeztető kezelés pedig ezek után 7 évvel fordulhat elő, hiszen az ember testének szőrállománya körülbelül hét évente képződik újra. Ekkor azonban már csak az eltávolított szőrszálak 10-12%-a nő vissza (megfelelő hozzáértéssel és megfelelő minőségű IPL berendezéssel végzett kezeléssorozat esetén). Az alacsonyabb energiával működő IPL technológiát nem orvosi végzettségű személyek is alkalmazhatják, azonban vannak kizárólag orvosi IPL gépek. Innovatív, gyors, hatékony, biztonságos, sebzés nélküli kezelés. Fájdalommentes ( enyhe, égető érzés legfeljebb ) és kiküszöböli a fertőzés lehetőségét. Megfelelő, körültekintő használat esetén nincs mellékhatása. A kezelés plussz jótékony hatásaként a bőrfelület homogénebb, rugalmasabb lesz. Az IPL technológia nem csupán szőrtelenítésre, de egyéb kezelésekre is hatékonyan alkalmazható.
Időigényes, drága és a kezelés során védőszemüveg használata kötelező. Az esetek elenyésző számában égés, pörk, színelváltozás, netán hólyagosodás is előfordulhat.