Scar Revision

Read so far

Scar Revision

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A hegkorrekció egy gyakori plasztikai sebészeti beavatkozás. A rajtunk levő hegek testünk genetikai adottságaitól, a heg elhelyezkedésétől és a sérülés keletkezésének körülményeitől, ill. mélységétől függenek. A kisebb képletek ( festékes anyajegyek, szemölcsök, korábbi sebgyógyulásból eredő kóros hegek, stb. ) kimetszése után legtöbbször csak egy vékony, környezetébe állagával és színével beolvadó hegvonal keletkezik, mely nem feltünő. Igen jó gyógyhajlammal rendelkezik az arc-, nyak- és a kéz bőrfelszíne. A háton, a felső- és az alsó végtagokon lévő hegek esetén számolhatunk kóros hegképződéssel, mivel ezeken a testrészeken kevesebb a könnyen mobilizálható bőr, így nagyobb a sebfeszülés. A végtagokon az ízületek közelében, főleg a feszítő oldalon az ízületi mozgások miatt nincs megnyugvása a sebnek. A kóros hegek gyakran esztétikailag nem tetszőek, funkcionális problémát, diszkomfort érzést, viszketést és fájdalomat okoznak. A páciensben elégedetlenséget, pszichológiai stresszt váltanak ki, melyek miatt kezdeményezik a problémát okozó kóros hegek megszüntetését, ill. korrekcióját. Természetes az igény, hogy megszabaduljunk a nekünk terhes hegektől. Hegkorrekció során igyekszünk kiküszöbölni a panaszokat okozó tényezőket, így pl. a hegkimetszés során megváltoztathatjuk a hegek lefutását, azok alakját, elhelyezkedését, stb. A szakmai szabályok betartásával az esetek jelentős százalékában szép heg keletkezik. A hegképződés természetes része a sebgyógyulásnak. Amennyiben a seb feszülésmentesen és pontosan összefekszik, akkor minimális hegszövet keletkezik, így vékony és vonalas lesz a heg. A hegkorrekció célja a funkciózavar minél teljesebb megszüntetése, esztétikus, kevésbé látható, minél szebb és vékonyabb heg elérése.
A helyesen megválasztott és atraumatikus - az irharéteget kímélő - műtéttechnika mellett is gyakori lehet a kóros hegképződés. Azonban le kell szögezni, hogy a már kialakult heget teljes egészében, véglegesen eltüntetni nem lehet, de a beavatkozás jelentős javulást hozhat, ami sokat javít addig meglevő panaszainkon, ill. saját önbecsülésünkön. A hegkorrekciós plasztikai műtétet leginkább a funkciózavart okozó hegek esetén, de az esztétikai probléma esetén is végezhetünk. Bőrünk életkorunk előrehaladtával egy öregedési folyamaton megy keresztül, melyet csak részben követnek a hegeink.
A legmodernebb technikák és varróanyagok használatával a plasztikai sebészek sem tudnak heg nélkül operálni. Minden sebészeti és plasztikai sebészeti beavatkozás heggel gyógyul. A heg egy hiánypótló kötőszöveti folyamatot eredménye, mely a bőrfelszín sérülése, vágása vagy gyulladásának következményeként jön létre. Az esetek nagy részében kóros hegek korábbi sérülés, pattanás vagy előzetes műtétek után alakulnak ki. Csak a bőr legfelső rétegét érintő sebzések esetén fordulhat elő, hogy csaknem láthatatlan heggel gyógyul a seb. Amennyiben ezek a sérülések a bőr irharétegét is elérik, vagy annál mélyebbre hatolnak, akkor a hegesedés maradandó nyomokat hagy és így a heg látható lesz. Bár a szervezet sejtosztódással próbálja helyreállítani az elveszett szöveteket, de az így képződő új bőr szerkezetileg nem egyezik meg a régivel. A heg felépítésében egy kollagén alkotta rostos állomány vesz részt, ami nem tatalmaz semmilyen bőrfüggeléket, így látványában is eltér a környezetétől. A hegszövet gyógyulása viszketéssel és feszüléssel jár. Nekünk – plasztikai sebészeknek kell gondoskodnunk arról – már a műtéti tervezéskor, hogy a keletkező heg kevésbé látható helyen, minnél vékonyabb és rövidebb legyen. A szakmai szabályok betartásával az esetek jelentős százalékában szép heg keletkezik. Az eredmény csak a hegek érési folyamata után értékelhető, mely 12-18 hónap. A hegjellemzők ezen idő alatt spontán és fokozatosan változnak és a végleges, teljes sebgyógyulási időtartam általában 1 év !
A bőrön keletkezett sebek gyógyulási folyamatát több tényező befolyásolja. Ha a seb szélei élesek ( pl.:  műtéti metszés ), valamint roncsolt, elhalt, ill. fertőzött szövetrészek nincsenek, akkor elsődleges sebgyógyulás zajlik. Ilyenkor az összefekvő sebszélek között kötőszövetes hidak alakulnak ki. A tiszta sebviszonyok, a jó oxigénellátottság és a szervezet jól működő immunrendszere garantálja a zavartalan sebgyógyulást. A kötőszövet és a csontszövet azonos szövettípussal gyógyul elsődleges sebgyógyulás alkalmával, strukturális és funkcionális eltérés nélkül. Minden más szövetet csak kötőszövettel pótol a szervezet. A heg egy kötőszövettel kitöltött rész a nomális bőr vagy bármely egyéb szövet helyén a sérülés vagy műtét után. A hegképződés természetes része a sebgyógyulásnak. Amennyiben a seb feszülésmentesen és pontosan összefekszik, akkor minimális hegszövet keletkezik, így a heg vékony és vonalas lesz. A tökéletes sebgyógyulás egyik legfontosabb része az orvosi utasítások pontos betartása. A hegszövet különbözik attól a szövettől, amit helyettesít, általában annál gyengébb minőségű. A bőrben keletkezett hegek a bőrnél kevésbé ellenállóak az UV sugárzásnak és nem tartalmaznak hajhagymákat és verejtékmirigyeket. Hegképződés milyensége és mennyisége sok tényezőtől függ a szövetek, rétegek pontos egyeztetésén kívül. A varratvonalakat az izommozgás fő irányára merőlegesen kell elhelyezni. Gyakoriak még a rossz helyen lévő, ruhaviselést és a mozgást nehezítő, esetleg vérzékeny elváltozások miatti kérések. A kisebb képletek kimetszése után legtöbbször csak egy vékony, környezetébe állagával és színével beolvadó hegvonal keletkezik, mely nem feltünő. Nagyobb elváltozásoknál az elhelyezkedéstől és a mérettől függően többféle műtéti megoldás jöhet szóba.  
A legmodernebb technikák és varróanyagok használatával a plasztikai sebész elkövet mindent az optimális sebgyógyulásért, de a műtétet követő periódus már a páciens adottságain múlik. A plasztikai sebész igyekszik rejtett helyen ( pl.: bőrredőkben  ), ideális lefutású, minimális hosszúságú  hegeket elérni. A sebgyógyulás mindenkinél és minden alkalommal más és más lehet, akár azonos területek esetén is. Ezt a genetikai adottságok, a páciens kora, általános állapota, a környezeti hatások és a beavatkozást követő utókezelés befolyásolhatja.  
Sebgyógyulási zavar alkalmával a hegek lehetnek széthúzottak, besüppedtek, a bőr szintjéből vaskosan előemelkedők, tömegesek. A hegszövet rugalmatlan, zsugorodása folytán a környező területek torzulásához vezethet. Izület közeli húzóheg az adott ízület mozgását beszűkítheti. A kóros hegek gyakran esztétikailag nem tetszőek, funkcionális problémát, diszkomfort érzést, viszketést, fájdalomat okoznak. Számtalan módszert leírtak a kóros hegek, a hipertrófiás hegek és a keloidok kezelésére, de optimális eljárás még napjainkban sem ismert. A kezelések széles tárháza elfogadott a hipertrófiás hegek és a keloidok kezelésében, pl. a sebészi kimetszés és/vagy transzplantáció, okkluzív kötés, helyi és/vagy hegbe adott szteroid, interferon, cryosebészet, besugárzás, kompressziós terápia, lézer terápia, retinolsav, szilikon lapok, krémek nagy számban, helyileg alkalmazott anyagok, és sok más sokat ígérő kevésbé ismert terápiák, melyek direkt hatást fejtenek ki a kollagén keletkezésre.  

KI ALKALMAS HEGKORREKCIÓRA ?

Az a páciens, aki kóros a heggel rendelkezik bármely testtájon, mely

 • Funkciózavart okoz
 • Nem esztétikus megjelenésű
  • Kiszélesedett
  • Besüppedt
  • Megvastagodott
  • Burjánzik
 • Panaszokat okoz
  • Viszkető -
  • Égő érzés

A hegkorrekcó - jól megválasztott esetekben - ezek mindegyikén javíthat. A hegplasztika nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a bőrön. Nem lehet mindent megoldani a műtéttel. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely elvégzése pozitív eredménnyel járhat. Ha a hegkorrekció önmagában nem oldja meg a fennálló problémákat, akkor egyéb beavatkozással kell kiegészíteni a hegkorrekciót ( Pl.: szilikon tapaszos rögzítés, kompressziós ruha viselése, szteroid injekciózás, Rtg besugárzás, modern lézeres eljárások ).

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a hegkorrekcióval és fontos a hegplasztika szempontjából. Megvizsgáljuk a testen levő egyéb hegeket, a bőr adottságait ( víztartalom, turgor, állag ), ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, amelyek befolyásolják a műtéti tervet és a hegképződést. Felhívjuk a figyelmet az esetleges aszimmetriára, ill. az esetleges ér-, idegi- vagy mozgásszervi érintettségre. Van olyan aszimmetria, amelyet a jól elvégzett hegplasztika sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásra, amely javítja a heg késői megjelenését. Ezeket ha szükséges, akkor együtt vagy a hegkorrekciót követően alkalmazzuk: szilikon tapaszos rögzítés, kompressziós ruha viselése. Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a heget viselő testrész több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha egyéb lényeges elváltozások is vannak, akkor önmagában a hegkorrekció nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el. Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a plasztikai hegkorrekciós beavatkozást a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett hegkorrekció biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A HEGKORREKCIÓ ISMERTETÉSE

A keloidok elleni küzdelemben minden eszközt be kell vetni a siker érdekében. Számtalan módszert leírtak a kóros hegek, a hipertrófiás hegek és a keloidok kezelésére, de optimális eljárás még napjainkban sem ismert. Standardnak nevezhető eljárás nincs. Mindent el kell követni, hogy a lehető legszebb és legoptimálisabb heget érjünk el bármilyen beavatkozás után. Elődleges a modern sebészi technológiáknak és az atraumatikus és plasztikai sebészeti műtéttechnikáknak az együttes és hatékony alkalmazása. Az elsődleges sebgyógyulást követően az általánosan elfogadott és alkalmazott komplex kezelések biztosítják a legjobb eredményt. A megelőzésnek a legelső és legfontosabb lépése a tudatosan megtervezett metszésvezetés.
Cél, hogy a visszamaradó hegek esztétikailag kifogástalanok, alig észrevehetőek, vonalasak, rejtett helyzetűek vagy könnyen álcázhatóak legyenek. Nagyon fontos a helyes metszésvezetés. Metszéseinket igyekszünk rejtett helyenkre tenni, hogy a heget a fürdőruha vagy a fehérnemű takarja. A legfontosabb a megfelelő irányú hegvonal megválasztása. Dinamikus erővonalnak nevezzük azokat az irányokat és vonalakat, amelyek mentén ez az ingerhatás a legkisebb. A bőr alatti izom-kötőszöveti struktúrák a bőrrel helyenként igen szoros kapcsolatban állnak, ezért redőket, barázdákat alakítanak ki a bőrön. Ezek a vonalak segítenek a megfelelő metszésvonal megtervezéséhez. Baleseti sérülés vagy tumorszövet eltávolításakor más szempontok elsőbbséget élveznek, de itt is próbálunk a lehető legjobb eredményt elérni. A bőrmetszés elvégzése után a preparálást szövetkímélő technikával végezzük, maximálisan kímélve a feltárt szöveteket. A műtét befejezése után fontos a gondos vérzéscsillapítás és szükség esetén ( nagyobb feltárás esetén ) a drainálás.

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A hegkorrekció előtt néha szükség lehet pár vizsgálatra. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem, jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak a műtét alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A legmodernebb technikák és varróanyagok használatával még a plasztikai sebészek sem tudnak heg nélkül operálni. A plasztikai sebész elkövet mindent az optimális sebgyógyulásért, de a műtétet követő periódus már a páciens adottságain múlik. Az általános műtéttechnikai alapszabályokat a plasztikai sebészet speciális módszereivel együtt kell alkalmazni, a legegyszerűbb műtét esetén is. A hegkorrekciós műtétek végzéséhez plasztikai sebészeti ismeretek szükségesek. A heget teljes mértékben eltüntetni nem lehet, de megjelenésében, minőségében javítani igen. Ez az esetek többségében a heg kimetszését és a sebszélek feszülésmentes, atraumatikus sebzárását jelenti. Az eredeti műtéti körülményekhez képest ilyenkor csak a heg kerül kimetszésre, a már megnyugodott környezet jó esélyt biztosít az optimális gyógyuláshoz.  Hegkorrekció alkalmával igyekszünk a heget környezetének magasságába emelni, maradéktalanul egyeztetve a bőrt és a bőr alatti szöveteket. Ezzel javítva a műtét eredményét és tartósságát. A heg elhelyezkedése, lefutása, minősége egyénileg határozza meg a legmegfelelőbb kezelési lehetőséget, mely lehet hegkimetszés, ill. a heg irányának a korrekciója. Látványos eredmény érhető el a megfelelő metszésvezetés és a korrekt plasztikai sebészeti technika alkalmazásával. Nagyon fontos a maximálisan atraumatikus műtéti technika és a megfelelő varróanyagok kiválasztása, ill. a műtét utáni kombinált kezelés. Alapszabály, hogy a sebszéleket feszülésmentesen kell egyesíteni. Ha sebegyesítéskor feszülés van, akkor bőrpótlást kell alkalmaznunk. Ha mozgásszervi vagy ér- és idegképletek sérültek vagy maradtak fedetlenül, akkor is bőrpótlás szükséges. Bőrhiány fogalma relatív, függ a bőr minőségétől, functiójától és keringésétől. Bőrpótlás szükséges bőrhiány esetén is. A bőrpótlás végezhető szabad bőrátültetéssel vagy lebenyplasztikával. Bőrpótlást legoptimálisabb a sérült terület melletti felületből venni, mivel ennek a területnek azonosak a tulajdonságai. A műtét végeztével nem hanyagolhatjuk el a gondos kötést és a műtéti terület rögzítését. Műtéti sebet nyugalomba kell helyezni a szükséges leghosszabb ideig. Amennyiben indokolt, akkor használjunk nyomókötést vagy kompressziós ruhát. A plasztikai hegkorrekció után is fontos az utánkövetés. Előre meghatározott időpontokban szükséges elvégezni a kötözéseket, majd a varratszedést.

A hegkorrekciós műtéttípusok:

 • Hegkimetszés
  • Egyszerű
  • Egyszerű hegkimetszés a sebszélek mobilizálásával
  • Hegkimetszés és a bőr szabad átültetése
  • Hegkimetszés és a lokális lebenyplasztika
  • Hegkimetszés és a távoli lebenyplasztika
  • Hegkimetszés szövettágító alkalmazásával
 • Bőralatti hegkimetszés
 • Szukcesszív hegkimetszés

Az esetek egy részében az egyszerű "hegkimetszés", máskor bonyolult, a hegvonal lefutását is megváltoztató beavatkozás ígéri a lehető legoptimálisabb eredményt. A hegkorrekciót végezhetjük helyi vagy általános érzéstelenítésben. A hegplasztika alkalmával eltávolítjuk a kóros heget, ha szükséges, akkor korrigáljuk a heg lefutását és feszülésmentes sebzárásra törekszünk. Amennyiben feszülésmentesen nem lehet zárni a sebszéleket, akkor valamilyen szövetpótló eljárást kell alkalmaznunk: helyi vagy távoli lebenyek, részvastag- vagy teljesvastag bőrpótlás.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

A hegkorrekciós plasztikai műtét után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. Átmeneti feszülés és égő, viszkető érzés lehetséges. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, amelyet a fentebb leírt elváltozások okoznak. A kezdeti elszíneződés ( bevérzés ) és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Igen ritka esetben ez pár hétig is eltarthat, de a puffadással együtt nyomtalanul eltűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A behelyezett varratokat általában a 14 - 21. nap környékén távolítjuk el. Ideális esetben a műtéti hegek a műtét után 2 - 3 hónap múlva alig észrevehetőek. A hegkorrekció végleges eredménye a műtét után 1 – 1,5 évvel később értékelhető. A kóros hegek esetén még 1 év után is várható javulás, de ezen folyamatok már kevésbé szembetűnőek.
A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a friss hegek mechanikus irritációját, a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt !  Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a hegkorrekció után is. A kóros hegek esetén ennek igen nagy jelentősége van. A heg spontán, egyéni sajátosságaitól befolyásolt érési folyamata akár 1,5 évig is eltarthat. A kóros hegek ellenőrzése a heg típusától és minőségétől függ. Hipertrófiás hegeknél ez ritkább megjelenéseket jelent, míg keloidoknál akár heti időközöket is jelenthet. A kóros hegeknél nem nyugszunk meg a teljes és tartós javulás elérésekor, hanem az ellenőrzéseket akár évekig is folytatjuk. A leggondosabb kombinált kezelés mellett a váratlan kiújulások aránya keloidoknál 20% - 40%, de akár ennél magasabb is lehet. A szakirodalom megemlít olyan késői kiújulásokat, melyek 3 - 4 évvel később mindenféle bevezető panasz nélkül, hirtelen alakultak ki. A késői kiújulások korai felismerése és azok azonnali kezelése alapvető a keloidok esetében. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket ! Jó esztétikai és funkcionális eredmény csak a jól együttműködő, az utasításokat maximálisan betartó páciensekkel érhető el.

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A hegkorrekciós plasztikai műtétnek   mint minden más műtéti beavatkozásnak   lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a hegplasztikával kapcsolatos szövődmények is. A hegvonalban igen ritkán előfordulhat egy – egy fehér kis cysta ( epithel cysta ), mely ártalmatlan képződmény és egy rövid, kicsi beavatkozással percek alatt megszüntethető. A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, ill. a tünetek kiújulásra, kóros hegképződésre utalnak, akkor haladéktalanul meg kell kezdeni a kombinált terápiát, mellyel javítani tudjuk a végső eredményt. A szövődmények gyors felismerését követően, megfelelő kezeléssel, beavatkozással javíthatóak, ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredménye jobb, mint a kiinduló állapot még keloid esetében is.

EREDMÉNY

Napjainkban rengeteg elérhető kezelési mód van a kóros hegek kezelésére. Sajnos, a hipertrófiás hegeket és a keloidokat nem lehet maradéktalanul kezelni. A leginkább elfogadott szerep a kompressziós ruháknak, szilikon lapoknak és a szteroidoknak jut a kóros hegek kezelésnél. Indokolt esetben egyéb beavatkozással ( pl.: modern lézeres eljárások ) még tovább lehet javítani az eredményen. A hegkorrekciós beavatkozás megszünteti a funkciózavart, korrigálja a heg lefutását és esztétikailag tetszetősebb heget eredményez. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek teljesen láthatatlanok, még akkor sem, ha a páciens és a plasztikai sebész is mindent elkövetett a legoptimálisabb eredmény eléréséséért ez különösen igaz a kóros hegek esetében. A hegkorrekció eredménye hosszú ideig tart, ha a kombinált kezelést alkalmaztunk és minden a tervezettnek megfelelően alakult. Ha a genetikai hajlam, a sérülés jellege és elhelyezkedése ezt nem teszi lehetővé, akkor az elvárt eredményt nem tudjuk elérni. Ezt módosítja még a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása. Az életkorral összefüggő egyéb változások együtt vannak hatással a bőrünk, bőrünk alatti szövetek mennyiségére, minőségére, hegekre, így együttesen befolyásolják a megjelenést. Ezek a kombinált hatások befolyásolják a sebgyógyulást és a hegkorrekció eredményét. Későbbiekben szükség lehet egyéb hegkorrekciós beavatkozásra, amely korrigálja, ill. tovább javítja a heg megjelenését.