Plastic surgery News

Read so far

Plastic surgery News

Second skinBőrpótló anyag, Second skin

Scientists have developed a new material that can temporarily protect and tighten skin, and smooth wrinkles. The material, a silicone-based polymer that could be applied on the skin as a thin, imperceptible coating, mimics the mechanical and elastic properties of healthy, youthful skin. This material was able to reshape "eye bags" under the lower eyelids and also enhance skin hydration. These eye bags are caused by protrusion of the fat pad underlying the skin of the lower lid often form as skin ages. As skin ages, it becomes less firm and less elastic -- problems that can be exacerbated by sun exposure. This impairs skin's ability to protect against extreme temperatures, toxins, microorganisms, radiation, and injury. This type of "second skin" could also be adapted to provide long-lasting ultraviolet protection. It's an invisible layer that can provide a barrier, provide cosmetic improvement, and potentially deliver a drug locally to the area that's being treated.


Early results of the best – performing mimicking skin

 • in laboratory tests :
  • has elastic properties very similar to those of skin
  • easily returned to its original state after being stretched more than 250 percent ( natural skin can be elongated about 180 percent )
  • is elasticity was much better than that of two other types of wound dressings now used on skin -- silicone gel sheets and polyurethane films
 • in human tests :
  • was able to reshape "eye bags"
  • the forearm skin returned to its original position faster than untreated skin - it was distended with a suction cup
  • skin treated with this material suffered much less water loss than skin treated with a high-end commercial moisturizer
  • none of the study participants reported any irritation from wearing “second skin”

These things together could really make it ideal for use in humans. With further development, it could also be used to deliver drugs to help treat skin conditions such as eczema and other types of dermatitis.
Important links : Bőrünkre ható káros környezeti hatások, Bőrünk védekező rendszerei, Bőrképletek kimetszése
Story source : Massachusetts Institute of Technology by Anne Trafton - May 2016, Science Daily

 

Bőrpótló anyag

 


Melanoma malignum felismerese Detecting MelanomaMikor gyanakodjunk az egyre gyakrabban előforduló melanomára ?

Az angol szakirodalomban használt ABCDE szabály tartalmazza azokat az ismérveket, amelyek felkelthetik gyanúnkat:

 

A - Asymmetry ( aszimmetria )

Ami korábban szabályos szimmetrikus volt, az most szabálytalanná, aszimmetrikussá válik.
B – Border ( szél )
Egy korai melanoma széle elmosódottá válik, csipkék és foltok jelennek meg a széle mentén.
C - Colour ( szín )
A másik figyelmeztető jel, amikor az addig jóindulatú, egyszínű bőrelszíneződés többszínűvé válik. A barna számos árnyalata megjelenik a bőrképletben, a sötébarnától egészen a feketéig. De a melanomában egyéb színek is előfordulhatnak: piros, kék, stb.
D - Diameter ( átmérő )
A melanoma általában nagyobb átmérőjű, mint egy ceruza radír végződése ( 6 mm ), de néha ennél még kisebb is lehet a felfedezésekor.
E - Evolving ( fejlődés )

Kialakulás folyamán több változáson esik át. Változik a mérete, a formája, a színe, a kiemelkedése a bőrfelszínből és egyéb jellemzői is. Új tünetek jelennek meg, mint a viszketés, vérzés és a váladékozás.  

 

Ha ezek közül valamelyik változik, akkor forduljunk orvoshoz !

 

Ha mind együttesen változik, akkor azonnal forduljunk orvoshoz !

 

Hasznos linkek : Bőrünkre ható káros környezeti hatások, Bőrünk védekező rendszerei, Bőrképletek kimetszése, Bőrelszíneződések, Pigmentált naevusok osztályozása


Sokkal több a bőrrákos beteg, mint 10 éveMeanoma malignum

A legsúlyosabb bőrdaganat, a melanóma gyakorisága közel másfélszeresére emelkedett az elmúlt 10 év alatt. Ez az összes daganatos megbetegedésen belül a legnagyobb emelkedés. A bőrdaganatok többsége a káros UV sugárzás és a leégés miatt alakul ki. Azoknál az embereknél, akik sokat napoznak vagy szoláriumoznak, esetleg többször leégtek már a napon, gyakoribb a bőrrák. Emellett az örökletes tényezőknek is jelentős szerepük van. Leginkább a világos bőrűek és világos szemszínűek veszélyeztetettek a melanóma szempontjából, főleg, ha sok az anyajegyük. A bőrünk emlékezik a napfény által elszenvedett károsodásokra, így a károsodások nyomán akár évek, évtizedek múlva alakulhat ki ez a súlyos betegség.
Hasznos linkek : Bőrünkre ható káros környezeti hatások, Bőrünk védekező rendszerei, Bőrképletek kimetszése, Bőrelszíneződések, Pigmentált naevusok osztályozása
Forrás :
Dr. Holló Péter bőrgyógyász, Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika - Origo


3D bionyomtatással pótolhatjuk hiányzó fülünket vagy orrunkat !?

Az atléták és egyéb személyek számára, akik sérülés, tumoreltávolítás vagy porcgyulladás miatt elvesztették porcszövetüket és erős fájdalommal küzdenek új lehetőség nyílik elvesztett porcuk pótlására. A sérült vagy teljesen hiányzó porcszövet helyreállítása, ill. pótlása a plasztikai sebésznek igen nehéz és időigényes folyamat jelenleg. A kutatók 3D bionyomtatóval emberi porcot állítottak elő, melynek “biofestéke” a páciens saját sejteit is tartalmazza, így abszolút biokompatibilis. Ezzel az új lehetőséggel a jövőben eljöhet az az idő, amikor precíz bionyomtatással emberi szövetből álló implantámukat lehet előállítani pl. sérült vagy elvesztett orrok, fülek és térdek pótlására.

Hasznos linkek : fülkorrekció, orrkorrekció

Forrás : American Chemical Society - "3-D printing could one day help fix damaged cartilage in knees, noses and ears.", Science Daily


BOTOX, mint a krónikus és az akut fejfájás kiváló gyógyszere !

Az Amerikai Neurológiai Akadémia nemrég frissítette a Botox – használat protokollját, mely szerint egyre többet használják a Botoxot krónikus migrénre és egyéb neurológiai betegségekre, mint ráncok ellen. Így Botox egy elismert és hatásos neurológiai kezelési móddá vált a krónikus és az akut migrén ellen.

Hasznos linkek : Botox a ráncok és a fejfájás ellen

Forrás : American Academy of Neurology - "Botulinum Neurotoxin for the Treatment of Blepharospasm, Cervical Dystonia, Adult Spasticity, and Headache", LidTime


BOTOX - kezelés segít a depresszió kezelésében

NEW YORK ― A botulinum toxin ( BTX ), amelyet főleg az arc ránctalanítására használnak a kozmetikai beavatkozásoknál, hatásos lehet a depresszió kezelésében. Az elsődleges kutatások egyike igazolta, hogy az érzelmek kifejezését segítő arcizmok kezelése botulinummal enyhíti a depresszió tüneteit. ( Hannover Medical School, Németország ) "Érzelmeinket az arcizmainkkal fejezzük ki, amelyek viszont visszajelzést küldenek az agyba, megerősítve azokat. Az arcizmok kezelése botulinum toxinnal megszakítja ezt a körforgást," mondja Prof. Tillmann Kruger az Amerikai Pszichiátriai Társaság 2014-es éves ülésén.

Hasznos linkek : Botox a ráncok és a depresszió ellen

Forrás : Medscape Medical News from the American Psychiatric Association's 2014 Annual Scientific Meeting. Abstract NR3-030. Presented May 4, 2014 ( Dr. Kruger, Dr. Wollmer, and Dr. Borenstein )