Pigmentált naevusok osztályozása

Read so far

Pigmentált naevusok osztályozása

Többféle szempont szerint lehet osztályozni a naevus pigmentosust. Leggyakrabban a naevus kialakulása szerint veleszületett és szerzett naevusról beszélünk. A szövettani vizsgálat szerinti csoportosítás a naevussejtfészkek elhelyezkedése alapján junkcionális, compound és intradermális naevusokat különböztet meg. Egyes naevustípusok jellegzetes klinikai, illetve szövettani megjelenése alapján is csoportosíthatók. Pl.: atípusos naevus, kék naevus, halo naevus, Spitz-, Reed-naevus, recidiváló naevus, naevus spilus.

KONGENITÁLIS NAEVUSSEJTES NAEVUS

Az újszülöttek kevesebb, mint 3 %-nál található pigmentált naevus. Gyakran előfordul, hogy kezdetben még nem tartalmaz festékanyagot és csak később pigmentálódik, ezért születéskor még nem tűnik fel. Veleszületettnek tartható az első életévben megjelenő bőrképlet. Általában egyedüli képletről van szó, mely többnyire követi a gyermek növekedését. Megkülönböztetünk kicsi és az ún. óriás veleszületett pigmentált naevust. Gyakorlatilag nagynak tekinthető az a naevus pigmentosus, amely eltávolítása után közvetlen sebszélegyesítéssel nem zárható, elheyezkedésétől függetlenü, ill. kritikus lokalizációban ( kéz, láb, gáttájék, arc ). A veleszületett naevus felszíne többnyire sima, de egyenetlen is lehet és szőrszálakat tartalmaz. A szabálytalan alakú, felszínű és pigmentációjú képletben nehezen lehet felismerni a kezdődő melanomát. Sokszor ijesztő, növekedő csomót tartalmazhat az óriási naevus. A veleszületett naevusok mérete mindenképpen meghaladja a közönséges szerzett naevusokét. A nagyszámú pigment-termelő sejtet tartalmazó képletnél az elméleti esély is nagyobb a rosszindulatú elfajulásra. A veleszületett naevus nagy pszichés megrázkódtatást eredményez a családban. A melanoma lehetősége miatt indokolt a veleszületett naevusok preventív eltávolítása plasztikai sebész bevonásával, a naevus kiterjedése és a várható kozmetikai eredmény miatt. Amennyiben a képlet nem távolítható el, indokolt rendszeres, legalább évenkénti ellenőrzése, különös figyelemmel a naevus változásaira: szín megváltozása és a kialakuló csomókra. A „jobb nem hozzányúlni” szemlélet már túlhaladott, elsősorban a laikusok körében uralkodik. Az optimális eltávolítási időpont megválasztása mindig egyéni. Csak az óriás veleszületett naevusoknál írták le a fiatalkori melanoma kialakulását. A rejtett ( hajas fejbőr, gáttájék ) vagy gyakran sérülő helyen levő képletek eltávolítása indokolja a minél korábbi kimetszést.

SZERZETT PIGMENTÁLT NAEVUS

Kicsik és szabályosak. Színük a bőrszínűtől, a sötétbarnán át egészen a feketéig terjedhet. A bőrben mélységi elhelyezkedés szerint megkülönböztetünk junkcionálist, dermálist és compound naevust. A szerzett pigmentált naevus valós kockázatot jelent a rosszindulatú átalakulásra, ezért ezen képletek rendszeres ellenőrzése javasolt.

ATÍPUSOS NAEVUS

Szokatlanul nagyszámú és atípusos pigmentált anyajegy előfordulása főként a törzsön, de előfordul hajas fejbőrön, mellen és fenéktájon is. Családi halmozódás a genetikai hajlamra utal, míg fénynek kitett helyen igen nagy számban előfordulás a külső hatások fontosságára utal. Sokszor 100-at is meghaladó pigmentált naevust fordul elő a testen, melyek között sok a szokásosnál nagyobb, szabálytalan alakú és pigmentációjú képlet. Ezek fokozott melanomarizikót jelentenek a páciens számára. Az atípusos naevusok jelenléte, hasonlóan a nagyszámú pigmentált naevushoz, jelzi a melanoma szempontjából veszélyeztetett egyént. Az atípusos naevus klinikailag sokszor megtévesztésig hasonlít melanomára, ezért gyanú esetén az eltávolítás a legbiztonságosabb. A fiatal felnőtteknél alakul ki és szaporodik ( 20-as évekre ) az atípusos naevus, de már a gyermekkorban is megjelenhet.

KÉK NAEVUS

Többnyire gyermekkorban alakul ki. A közönséges kék naevus sima felszínű, palakék, tömött tapintatú, körülírt, lapos vagy félgömbszerűen kiemelkedő, bárhol előforduló kicsi csomó. A noduláris melanomához való hasonlatossága igen megtévesztő. A külső hasonlatosság ellenére rosszindulatú elfajulása rendkívül ritka. A kombinált kék naevusban az egyébként közönséges naevus pigmentosus kombinálódik kék naevussal, melyre kékesfekete foltok utalnak. Ez egy igen ijesztő pigmentált képletet produkál, ami méginkább hasonlít a melanomára és csak a szövettani vizsgálat tudja kizárni a melanómát.

NAEVUS OTA, NAEVUS ITO

Mindkettő a kék naevus ritka, főként ázsiaikon előforduló, veleszületett szegmentális formája. Az Ota, vagy naevus fuscocoeruleus ophtalmomaxillaris, a trigeminus I. II. ága mentén, a bőrön, nyálkahártyán, konjunktíván szürkéskék pigmentáció formájában mutatkozik, míg az Ito naevus a nyakon és vállon. Bőségesen tartalmaz festékpigmentet és átalakulhat melanomává.

HALO NAEVUS ( SUTTON ), LEUKODERMA ACQUISITUM CENTRIFUGUM

A pigmentált naevust pár milliméteres szabályos kerek pigment-hiányos udvar veszi körül, a naevussejteknek és a környezetükben levő pigment-termelő sejtek immunreakció által történő szétesése miatt. Gyermekeknél gyakori. Általában 1–2 év alatt a naevus teljes elhalványodása következik be, melyet ismételt pigmentáció követ lassan. Melanoma nem lesz belőle.

NAEVUS SPILUS ( SPECKLED LENTIGINOSUS NAEVUS, ZOSTERIFORM NAEVUS )

Veleszületett, vagy szerzetten gyermekkorban alakul ki. Főként törzsön, végtagokon helyezkedik el. Barna, foltszerű, melyen belül szabályos pöttyszerű sötétebb foltok láthatók. Ritkán, de átalakulhat melanomává.

SPITZ NAEVUS ( BENIGNUS JUVENILIS MELANOMA )

Korábban használt neve nem valóságos kapcsolatra utal a melanomával, viszont jól jellemzi a melanomával való megjelenési és szövettani hasonlatosságát. Általában gyermekkorban alakul ki, főleg az arcon, vagy az alsó végtagon. Körülírt, félgömbszerű, vöröses-barna bőrképlet. Kevés pigmentet tartalmaz, a vöröses színt a tágult bőrerek okozzák.

PIGMENTÁLT ORSÓSEJTES NAEVUS ( REED )

Talán az előbbi pigmentált formája. Színe feketébe hajló sötétbarna. Leginkább a női combon alakul ki. Megtévesztő a hasonlósága a melanomával, de a dermatoszkópos képe jellegzetes.

RECIDIVÁLÓ NAEVUS ( PSEUDOMELANOMA )

Nem teljes eltávolítást követően a naevus kiújulhat. Ismételt kimetszése és szövettani vizsgálata javasolt.