Liposuction

Read so far

Liposuction

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A zsírszívás az egyik legnépszerűbb esztétikai beavatkozás. Férfiak és hölgyek gyakran küzdenek a lerakódott felesleges kilók ellen, melyek előnytelen formát kölcsönöznek viselőknek. Akiknek a testsúlya az ideálishoz közel van és nem kívánt zsírpárnákkal rendelkeznek, azok a legalkalmasabbak a zsírszívásra. Az enyhén és közepesen elhízottaknál a liposuctio ösztönzést adhat a fogyáshoz. A zsírszívás nem helyettesíti a diétát és a testmozgást. A zsírszívás csak helyi, körülírt zsírlerakódások korrekciójára alkalmas. Ez bárhol előfordulhat a testen. A leggyakoribb területek a toka, a has, a csípő, a comb és a térd. A fentebb leírtakból következik, hogy a zsírszívás nem alkalmas az általános kövérség kezelésére, de jól használható a helyi testi szépséghibák korrekciójára. Minél feszesebb a bőr, annál jobban képes összehúzódni a liposuctio után.
Az emberi test zsírsejtjeinek száma születéskor genetikailag adott. A zsírsejtek mérete és száma a gyermekkor és a serdülőkor folyamán állandóan növekszik. A kamaszkor után felhalmozódó zsír csak a zsírsejtek méretét növeli, de újak már nem keletkeznek. Ha testsúlyunk eléri a kóros kövérség határát, akkor már nemcsak a zsírsejtek mérete, hanem a száma is növekszik.
Hízáskor, gyermekszülés után, ill. a kor előrehaladtával növekednek zsírpárnáink, néhol jól látható formában. Alakunk és testsúlyunk előnytelenül változik meg. Természetes elvárás a hölgyek, de a férfiak részéről is, hogy alakjuk formás és arányos legyen. A különböző fogyókúrákkal és a testmozgással dacoló zsírpárnákkal szemben dolgozták ki a zsírszívás módszerét, mely biztonságosan és hatékonyan távolítja el ezeket. Ismerünk az igen soványaknál is előforduló zsírfelesleget, mely genetikailag kódolt.
A zsírszívás a felesleges zsír eltávolításával állítja helyre a szép és fiatalosabb testformát. Egyaránt alkalmas normál testsúlyú és túlsúlyos páciensek körülírt zsírpárnáinak megszüntetésére. A liposuctio egyszerre több testrészen is elvégezhető, akár kombinálható egyéb plasztikai beavatkozással. Nem minden testtájék alkalmas ugyanolyan mértékben a zsírszívásra. Klinikánk a PAL rendszert ( Power-Assisted Lipoplasty ) használja. Ez egy új technika a zsírszívásban, mely kisebb fájdalommal, duzzanattal és bevérzéssel jár. A kevesebb utóhatás miatt gyorsabb a visszatérés a normális életvitelbe. Liposuctio alkalmával kis bőrmetszésen keresztül egy vékony csövet vezetünk a problémás területbe. Ezen a csövön keresztül rezgés és szívás együttesét használva távolítjuk el a felesleges zsírszövetet. A plasztikai beavatkozás után egy rugalmas, erős nyomást biztosító kompressziós ruhát kell viselnie a páciensnek. Ez biztosítja a műtéti területen a szövetek letapadását a legoptimálisabb pozícióban, meggátolva a bevérzések és a nagyobb műtét utáni duzzanatok kialakulását. Az átmeneti duzzanatok miatt az eredmény nem mindig látszik azonnal. Ezek elmúltával érjük el a végleges eredmény.
Egyszerre a zsírszívással csak korlátozott mennyiségű zsírszövetet lehet eltávolítani. A szervezet számára nem közömbös az a folyadékveszteség, amely eltávozik a liposuctio folyamán. Ennek a felső határa korlátozott. A kiválasztott területről sem szabad eltávolítani az összes zsírszövetet, mivel az természetellenes hatást válthat ki. Az eltávolított zsírmennyiség hatására a kezelt területnek összhangba kell kerülnie a környezetével. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, akkor egyenetlen lesz az eredmény. A jó bőrtónusú kinyúlt és rugalmas bőr a kompressziós ruha támogató hatására rövid időn belül magától összehúzódik. A kóros és sokszori napozás is rontja a bőr tónusát. Egy bizonyos életkoron túl a bőr már rugalmatlan, kevésbé képes összehúzódni. Ekkor már csak fokozott óvatossággal ajánlható a zsírszívás.
A liposuctioval csak javítani lehet a cellulitisen ( narancsbőr ), megszüntetni nem tudjuk.
Hízáskor természetesen a leszívott területre is rakódik zsír, de már kevesebb, mivel az eltávolított zsírsejtek hiányoznak.
A jól megválasztott és korrektül kivitelezett zsírszívás megszünteti a testkontúr helyi eltéréseit és helyreállítja az esztétikus testformát. A zsírszívás végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. A zsírszívás eredménye hosszú ideig tart, amennyiben a műtét után súlya stabil marad. A liposuctio után ismét vonzóvá válik a testkontúr. Ezáltal növeli a hölgyek és urak önbizalmát.

KI ALKALMAS ZSÍRSZÍVÁSRA ?

  • Néha a testkontúr nem úgy formálódik, ahogy a hölgyek és az urak szeretnék.
  • Hízás alkalmával bizonyos testrészeken aránytalanul sok zsír szaporodik fel.
  • A zsírlerakódások már olyan mértékűek lehetnek, hogy öltözködéssel sem rejthetők el. A testünkön régen még szépen álló ruhák most esetlenek vagy szűkek.
  • Terhesség, szoptatás után nem tűnnek el a megszaporodott zsírpárnák.
  • Kamaszoknál és felnőtt férfiaknál előforduló gynecomastia esetén.
  • Helyi, körülírt zsírszaporulat lehet: arcon, áll alatt, nyakon, felkaron, mellkason, mell oldalsó részén, háton, hason, derékon,  csípőn, fenéken, a comb külső és belső részén, a térd külső belső részén, lábszáron és a bokák körül.

A zsírszívás nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a melleken. Nem lehet mindent műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik a test harmóniájába.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a zsírszívással és fontos a plasztikai műtét szempontjából. Megvizsgáljuk az alkatot és a testkontúrt. Kiértékeljük az elérhető testformát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, melyek megnyilvánulhatnak méretbeli vagy formai különbségekben. Kitérünk a bőr és a kötőszövet minőségére, rugalmasságára. Van olyan testforma   eltérés, amelyet a liposuctio sem tud teljesen korrigálni. A zsírszívás nem javít terhességi vagy növekedési csíkokon ( striákon ).
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciens testének több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha a bőr rugalmatlan és megereszkedett, akkor szükség lehet a megnyúlt bőr- és zsírfelesleg sebészi kimetszésére is. Ez főleg idősebb hölgyek és urak esetében fordul elő.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett plasztikai zsírszívás biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.
A liposuctiót követő hízás, fogyás vagy terhesség befolyásolhatja a plasztikai beavatkozás késői eredményét.

A ZSÍRSZÍVÁS ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A zsírszívás előtt szükség van néhány vizsgálatra: EKG, mellkas RTG és vérvizsgálat. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

Klinikánk a PAL rendszert ( Power-Assisted Lipoplasty ) használja, mely egy új technika a zsírszívásban. Ennél a technikánál egy motor mozgatja a kanült előre – hátra, így a fizikai munkát nem a plasztikai sebész végzi. A rezgés erőssége kézileg szabályozható, ezáltal sokkal finomabb és egyenletesebb eredményt lehet elérni. A plasztikai sebész csak a kanül irányítására koncentrál, nem kell erőt kifejtenie és rövidebb idő alatt el tudja végezni a zsírszívást. A finom rezgésnek köszönhetően a kanül kikerüli és nem sérti az útjába kerülő ereket és rögzítő szalagokat. A beavatkozás után kisebb a fájdalom, a duzzanat és a bevérzés. A kevesebb mellékhatás miatt gyorsabb a visszatérés a normális életvitelhez.
A beavatkozást kicsi területek ( toka, bricsesz, térd belső oldala, stb., ) esetén helyi érzéstelenítésben vagy intravénás bódításban végezzük. Ha több területről van szó ill. nagy az eredeti terület ( teljes has, csípő, comb, hát, stb., ), akkor altatásban történik a liposuctio. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxygéntartalmát. Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
Liposuctio alkalmával pár milliméteres bőrmetszésen keresztül egy speciális oldattal érzéstelenítjük a műtéti területet. Ez a tumescens technika. Lehetővé teszi nagyobb mennyiségű zsírszövet probléma nélküli eltávolítását a mélyebb és a felületesebb rétegekből is. A műtéti metszést rejtett pozícióban ( bőrredőben vagy egy testkontúr vonalában ) végezzük, így a teljes gyógyulás után alig látszik. A kis bőrseben keresztül egy vékony, üreges csövet vezetünk be, melynek végén egy vagy több apró nyílás van. Ezt a végződést vezetjük a problémás területbe, ahonnan vibráció és szívás együttes alkalmazásával távolítjuk el a felesleges zsírszövetet. A plasztikai beavatkozás után egy rugalmas, erős nyomást biztosító kompressziós ruhát adunk a páciensre, amelyet minimum 4 hétig viselnie kell. Ez biztosítja a műtéti területen a szövetek legoptimálisabb pozícióban történő letapadását, meggátolva a bevérzések és a nagyobb duzzanatok kialakulását. A zsírszívás után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  ezért szükséges a kompresszisó ruha és a rendszeres jegelés. Ezek használatával gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a liposuctio utáni fájdalom.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Altatásban történt műtét után egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Ha a műtét intravénás bódításban vagy helyi érzéstelenítésben történt, akkor haza lehet menni a műtét végeztével. A zsírszívásos plasztikai műtét után minden esetben pihenés és a műtéti terület maximális kímélete javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a kezelt területek tompa, feszítő hatása okoz. Ekkor sok pihenés, kevés mozgás javasolt, de az állandó fekvés tilos. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A varratszedés általában 1 - 2 hét után várható.
A speciális kompressziós ruha viselése 4 - 6 hétig javasolt. 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! A kímélő periódus letelte után a hegeket  még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a zsírszívás után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A zsírszívásnak, mint minden más műtéti beavatkozásnak lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés, trombózis és zsírembólia ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a liposuctióval kapcsolatos szövődmények is. A megszívott terület érzékenysége átmenetileg változhat. Ez pár nap alatt megszűnik, normalizálódik. A kezelt területen apró egyenetlenségek keletkezhetnek, ha sok zsírszövetet távolítottunk el. Ez leginkább a műtéti terület hegesedésének következtében alakul ki, melyet fokozhat nagyobb mértékű hízás vagy fogyás. Az egyenetlenségek az oedéma és a bevérzések eltűnése után jelentősen csökkennek, de ha még marad vissza egy kevés, akkor azt egy kis utókorrekcióval meg lehet szüntetni.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A liposuctio alkalmával zsírsejteket távolítunk el, így a zsírszívás megszünteti az előnytelen zsírpárnákat, ezáltal helyreállítja a formásabb és karcsúbb testkontúrt. A liposuctio magabiztosabbá teszi a hölgyeket vagy az urakat és visszaadja önbizalmukat. A zsírszívás eredménye hosszú ideig tart, amennyiben a műtét után súlya stabil marad. A nagymértékű hízás vagy a terhesség hatással van az egész test zsírtartalmára, nem lehet biztonsággal megmondani a zsírlerakódás helyét és mértékét. Ha az eltelt évek és a lerakódott zsírpárnák ismét megjelennek a korábban panaszt okozó területeken, akkor szükség lehet ismételt zsírszívásra.