Laser Tattoo Removal

Read so far

Laser Tattoo Removal

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
Az ideiglenes tetoválások maguktól eltűnnek egy bizonyos idő után, míg a maradandó tetoválások csak halványodnak, de nem tűnnek el teljesen. A festék betokozódva a bőr rétegeiben marad. Azonban még a maradandó tetoválások esetén is van mód a festék eltávolítására a bőrből.A tetoválások laseres eltüntetése egyre gyakrabban alkalmazott nem - sebészeti beavatkozás. Ideális esetben a tetováló festék teljes egészében eltüntethető a bőrből még  maradandó tetoválások esetén is. A Q-kapcsolt laseres tetoválás eltüntetés minden felnőttnél alkalmazható, aki festékes tetoválást visel.
A tetoválások eltávolítására napjainkban a leggyakrabban alkalmazott eljárás a laseres technika. A laser energiája elnyelődik a festékben és apró szemcsékre hasítja azt. A széthasadt szemcséket elszállítja a saját szervezetünk és a festék helyén kivilágosodik a bőr a festék felszívódásának megfelelően. Kellő számú kezelés és megfelelő várakozás idő után kezelt terület felveszi a környező bőr színét. Így a tetoválás helye beolvad a környezetébe. Mivel a laser energiája a bőrben hővé alakul, ezért nagyobb és sűrű tetoválások ( sok festéket tartalmazó ) esetén felszíni fájdalomcsillapítást is használunk a keletkezett hőérzés csökkentése végett. Szervezetünk csak az egészen apró festékszemcséket tudja a elszállítani, ezért többszöri kezelésre  van szükség még a kicsi tetoválások esetén is. Általában 5 – 8 kezelésre van szükség, míg minden festékrög teljesen feldarabolódik. A modern Q-kapcsolt laserekkel HEG NÉLKÜL tudjuk eltávolítani a festéket a bőrből. A legmodernebb laserek képesek nagyobb színspektrumok eltávolítására is. Ezek már eredményesen távolítják el a fekete, kék, bíbor és a piros festékkel készült tetoválásokat és hatékonyak a sárga és a zöld szín esetén is. Különösen ezek erősebb árnyalatainál. A fekete színű tetoválás távolítható el a legkönnyebben.
A kezelést követően a páciens azonnal visszatérhet mindennapi tevékenységéhez egy felületes, kicsi sebkötéssel. A kezelést 4 – 6 hetente ismételni kell, hogy minden festékszemcse szétaprózódjon. Kedvező esetben kevesebb kezelés is elég a kívánt eredmény eléréséhez.
Terheseknél és szoptatós anyáknál nem alkalmazható !
A kezelés eredménye a megfelelő számú és rendszeres beavatkozástól függ és az utolsó kezelés után 1-3 hónappal lesz teljes. A hegmentes, laseres tetoválás eltávolítás lehetővé teszi a hölgyek és urak részéről, hogy a tetoválás takarása nélkül jelenhessenek meg a számukra fontos eseményeken ismét, amit korábban nem tudtak megtenni. A kezelés visszaadja számukra az öltözködés és a megjelenés szabadságát.

KI ALKALMAS LASERES TETOVÁLÁS ELTÜNTETÉSRE ?

  • Mindenki, aki tetoválást visel bárhol a testén, amelyet el szeretne tüntetni.
  • Korábbi tetoválását megunta, el szeretné tüntetni vagy korrigáltatni szeretné.
  • Munkája nem teszi lehetővé ilyen jellegű minták viselését.
  • Környezete megszólja miatta.
  • A tetoválás tartalma idejétmúlt.

A Q-kapcsolt laseres tetoválás eltüntetés ezek mindegyikén javíthat, de különösen a maradandó tetoválások esetén használjuk. A laseres kezelés nem tud korrigálni minden a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a kezelendő felszínen. Nem lehet mindent ezzel a nem-sebészeti beavatkozással megoldani. Ennek egyrészt a beavatkozás jellege a korlátja, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amelyet a a laser  és a festék egymásra gyakorolt hatása lehetővé tesz. A laseres kezelés önmagában nem oldja meg a  tetovált felszínen a tetoválás alkalmával keletkezett hegesedést és esetleges torzulást. Ezeket az elváltozásokat is el lehet tüntetni, de egyéb beavatkozással kell kiegészíteni a laseres kezelést ( expanderes bőrtágítás és sebészi kimetszés, utólagos javító kozmetikai tetoválás ).

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

Konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a laseres kezeléssel és fontos a tetoválás laseres eltávolítása szempontjából. Megvizsgáljuk a kezelendő bőrfelszínt és annak környékét. Felmérjük a bőrben levő tetoválás nagyságát, színét és a festék sűrűségét. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, melyek befolyásolják a beavatkozási tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges asszimmetriára, ill. a bőr egyéb érintettségére. Kitérünk az ellenoldal bőrének színére és konzisztenciájára. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, melyek javítják az elvárt eredményt. Ezeket általában a kezelések közben vagy annak befejezése után alkalmazzuk: a bőr hidratálása, napvédelme.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a tetoválás több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha a kezelendő területen egyéb lényeges elváltozások is vannak,  akkor önmagában a laseres kezelés nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról annak érdekében, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni.
A teljes tetoválás eltüntetése a legmodernebb laserekkel is csak 95 - 98 %-ban ( mikroszkópikusan ) lehetséges, főleg a fekete és a sötétebb festékek esetén. Ez az eredmény csaknem láthatatlan a bőrben a mindennapi szokások közepette.
A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett esztétikai beavatkozás biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A Q-KAPCSOLT LASERES TETOVÁLÁS ELTÜNTETÉS ISMERTETÉSE

TEENDŐK A BEAVATKOZÁS ELŐTT

Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak a műtét alatt.

AZ ELJÁRÁS

A laseres kezelés nem feltétlenül igényel érzéstelenítést, főleg kicsi tetoválások esetén minimális fájdalommal jár. Amennyiben Ön érzékenyebb a fájdalomra, akkor természetesen alkalmazunk helyi fájdalomcsillapítást. A kezelendő területet fájdalomcsillapító krémmel kenjük be és kb. 45 – 60 percre lefedjük egy speciális fóliával. A megfelelő várakozási idő után letöröljük, majd fertőtlenítjük a kezelendő felszínt. A festékre lövéseket adunk le a laseres kezelőfejjel. A kezelés alatt enyhe fájdalomérzet lehetséges és apró csattanások hallhatók. A laser energiája elnyelődik a festékben és apró szemcsékre hasítja azt. A széthasadt szemcséket elszállítja a saját szervezetünk és a festék helyén kivilágosodik a bőr a festék felszívódásának megfelelően. Kellő számú kezelés és megfelelő várakozási idő után a kezelt terület felveszi a környező bőr színét. Így a tetoválás helye beolvad a környezetébe. Mivel a laser energiája a bőrben hővé alakul, ezért nagyobb és sűrű tetoválások ( sok festéket tartalmazó ) esetén felszíni fájdalomcsillapítást is használunk a keletkezett hőérzés csökkentése végett. Szervezetünk csak az egészen apró festékszemcséket tudja a elszállítani, ezért többszöri kezelésre  van szükség még a kicsi tetoválások esetén is. Általában 5 – 8 kezelésre van szükség, míg minden festékrög teljesen feldarabolódik. A modern Q-kapcsolt laserekkel heg nélkül tudjuk eltávolítani a festéket a bőrből. A legmodernebb laserek képesek nagyobb színspektrumok eltávolítására is. Ezek már eredményesen távolítják el a fekete, kék, bíbor és a piros festékkel készült tetoválásokat és hatékonyak a sárga és a zöld szín esetén is. Különösen ezek erősebb árnyalatainál. A fekete színű tetoválás távolítható el a legkönnyebben.
A végleges hatás kialakulásáig rendszeres és többszöri kezelésre van szükség. Egy kezelés hatására festékdarabok szakadnak le a nagyobb festékrögökről. Az egészen apró szemcséket már el tudja szállítani a saját immunrendszerünk. A kezelést addig kell folytatnunk, amíg minden festékrög fel nem darabolódik.

RÉGEBBI ELJÁRÁSOK

A tetoválás elfedésének a legegyszerűbb módja, ha a halvány és áttetsző tetováló festéket lefedjük egy sötétebb tónusú festékkel. Így a régebbi tetoválás egésze vagy a nem kívánt része válik gyakorlatilag láthatatlanná, habár a festék a bőrben marad. Ezek későbbi laseres eltávolítása azonban még nehezebb feladat, mivel a tetoválás egésze vagy annak egy része mentén dupla festékréteg van. A lasereket felhasználhatjuk a festékek felaprózására és a minta kivilágosítására, hogy könnyebb legyen egy fedő tetoválással eltüntetni a régit. Ennek kivitelezhetősége függ a régi tetoválás méretétől, stílusától, színétől és a tetoválás technikájától.
A laserek megjelenése előtt a tetoválások eltüntetésére használták a dermabrasiót, a salabrasiót ( súrolni a bőrt sóval ), a cryosurgery-t, a kimetszés és a nagyobb tetoválások esetén pedig a bőrtranszplantációt. Az utóbbi idők fejlődésének köszönhetően jelent meg az expanderekkel történő bőrtágítás utáni tetoválást tartalmazó bőrrészlet kimetszése és a keletkezett hiány zárása varrattal. Sajnos, ez után is heg marad vissza, amely optimális esetben sokkal szebb, mint a bőrátültetés után keletkezett heg.

TEENDŐK A BEAVATKOZÁS UTÁN

A laseres tetoválás eltávolítás után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. Továbbá javasolt a kezelt terület hűtése a kezelés napján, mely csökkenti a duzzanatot. A kezelt területen apró hólyagok és bevérzések keletkezhetnek, melyek spontán és maradéktalanul megszűnnek a kezelést követő 3-5 napon belül. Ezen időszak alatt javasolt a terület krémmel való védelme a kiszáradástól és gyógyulásának segítése végett. Nem szabad a kezelt területet masszírozni ! A beavatkozást követő 1 - 5 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a fentebb leírt elváltozások okoznak. A kezdeti hólyagosodás, elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik.
A beavatkozás újabb hegek keletkezésével nem jár, de esetleg a tetoválás alkalmával keletkezett hegek láthatóvá válnak a festék halványodása miatt. A Q-kapcsolt laseres tetoválás eltávolítás teljes eredménye csak az utolsó kezelés után válik láthatóvá/láthatatlanná, amikor minden festék eltűnt a bőrből. Kezelésenként halványodik a minta.
A plasztikai beavatkozás után 1 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a laseres tetoválás eltüntetés után is ! Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a kezelt területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha gyakorlattal rendelkező helyen és megfelelő laserrel hajtják végre a beavatkozást, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani a kezelés és a beavatkozás utáni periódus. A laseres tetoválás eltüntetésnek - mint minden más beavatkozásnak - lehetnek komplikációi, még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés és fertőzés ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a laseres kezeléssel kapcsolatos szövődmények is. Átmeneti hólyagosodás, zsibbadtság, duzzanat, elszíneződés és égő érzés a kezelés helyén.
A festékek közül néhány ( különösen néhány sárga színű festék ) toxikus apró darabokra eshet szét  az elnyelt fény hatására. Aggodalomra adhat okot, ha ezeket a festékeket UV fénynek vagy laseres eltávolításnak tesszük ki, mivel felszívódásuk után a vesébe vagy a májba juthatnak. A trauma által bekerült festékek laseres eltávolítása során a komplikációk a pigment fajtájától függenek.  A szakirodalom leírt olyan esetet, amikor a laser használata közben meggyulladtak a részecskék a bőrben, ezért indokolt esetben érdemes próbakezelést végezni.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők.

EREDMÉNY

Ideális esetben a maradandó tetováló festék teljes egészében eltüntethető a bőrből. A tetoválások eltávolítására napjainkban a leggyakrabban alkalmazott eljárás a laseres technika. A modern Q-kapcsolt laserekkel heg nélkül tudjuk eltávolítani a festéket a bőrből, annak sérülése nélkül. A kezelést követően a páciens azonnal visszatérhet mindennapi tevékenységéhez, a felépülési idő minimális. A teljes eredmény eléréséhez többszöri alkalomra van szükség, de az ismételt kezelések alkalmával egyre halványabb lesz a minta a bőrben, míg teljesen el nem tűnik.
A hegmentes, laseres tetoválás eltávolítás lehetővé teszi a hölgyek és urak részére, hogy a tetoválás takarása nélkül jelenhessenek meg a számukra fontos eseményeken, amit korábban nem tudtak megtenni. A kezelés visszaadja számukra az öltözködés és a megjelenés szabadságát.