Double Chin Procedure

Read so far

Double Chin Procedure

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A toka az áll alatt kialakult zsírlerakódás és bőrredő képződés okozta szövetszaporulat. Az idősebb korosztály körében a tokaplasztika egy népszerű esztétikai beavatkozás. A ránctalanító plasztikai műtét leginkább az áll alatt kialakult mélyebb barázdák és zsírszaporulat kialakulása után javasolt. Húzza a nyak bőrét hátra és felfelé, amennyiben tetszik az eredmény, Ön alkalmas a műtétre. Bőrünk életkorunk előrehaladtával egy öregedési folyamaton megy keresztül. Csökken a bőr kollagén- és rugalmas rostjainak száma, ezzel párhuzamosan csökken a bőr feszessége. Az arc és a nyak puha bőre egyre petyhüdtebbé válik, a gravitáció hatása egyre kifejezettebb lesz és ehhez adódik még a helyi zsírlerakódás. A bőr és a bőr alatti kötőszövetek sorvadása következtében bőrünk meglazul, lógni kezd. Ez a folyamat mindenkinél más – más életkorban kezdődik és változó sebességgel halad előre. Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát. Ezek a tényezők a földrajzi hovatartozás, az időjárási viszonyok ( napos órák száma, nedvesség, szél, hőingadozás ), a túlzott napozás és az életmódbeli szokások ( túlzott stressz, ~ alkohol- és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, a pihenés hiánya ), bizonyos betegségek ( májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése ). Minél több ultraibolya sugárzás éri a bőrét élete folyamán, annál nagyobb a bőr károsodása. Mindezen elváltozások igen szembetűnőek az arcon és a nyakon. A kialakult elváltozások miatt idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát. A tokaműtét alkalmával a petyhüdt, kinyúlt és  ráncosodó bőrt megfeszítjük, majd a felesleges bőr alatti zsírt és bőrszélt eltávolítjuk. A tokaplasztika végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. A ránctalanító plasztikai tokaműtét után a nyak bőre ismét feszes lesz, helyreáll az áll alatti terület simasága és fiatalossága. Természetes elvárás a hölgyek és az urak részéről, hogy álluk alatt a bőr feszes legyen, így arcvonásaik fiatalosak maradjanak  minden életkorban. A tokaplasztika visszaadja az áll alatti terület feszességét, így fokozza a fiatalos megjelenést és az önbizalmat.

KI ALKALMAS TOKAPLASZTIKÁRA ?

  • Elsimult az áll alatti terület, megjelent a toka.
  • Idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát.
  • Erős szövetszaporulat van az álla alatt.

A tokaplasztika ezek mindegyikén javíthat. A tokaplasztika nem tud korrigálni minden   a páciens által megálmodott  , néha irreális elvárást a nyakon. Általában a tokaplasztika önmagában nem jár megfelelő eredménnyel, csak ha arc- és nyakplasztikával együtt végezzük el. Nem lehet mindent megoldani a műtéttel. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik az arc és a nyak harmóniájába. A tokaplasztika nem tud javítani a nyak és az arc ráncosságán. Ezeket az elváltozásokat is el lehet tüntetni, de szükség van arc- és nyakplasztikára és egyéb beavatkozásra ( ránctöltés, lézeres hámlasztás ).

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

Konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható az arc- és nyakfiatalítással és fontos a tokaplasztika szempontjából. Megvizsgáljuk az arcot, a nyakat és az áll környékét, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, melyek befolyásolják a műtéti tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges aszimmetriára, ill. az esetleges idegi érintettségre. Kitérünk az arc- és a nyakbőr és zsírtartalmának minőségére és mennyiségére. Van olyan aszimmetria, melyet a jól elvégzett arc- és nyakplasztika sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, melyek javítják az arc és a nyak megjelenését. Ezeket általában együtt alkalmazzuk a tokaplasztikával: arc- és nyakplasztika, ránctöltések, lézeres hámlasztás.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek az arc és a nyak több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha az arcon és a nyakon is mély barázdák és besüppedések vannak,  akkor önmagában a tokaplasztika nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el. Egy tükör előtt állva megmutatjuk a műtét várható eredményét.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett arc- és nyakfiatalító műtét biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A TOKAPLASZTIKA ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A toka esztétikai műtéte előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint vagy egyéb véralvadásgátló gyógyszert, gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A tokaplasztikát gyakrabban végezzük helyi érzéstelenítésben vagy intravénás bódításban, mint altatásban. Kicsi és közepes méretű toka esetében elegendő a bőr alatti zsír eltüntetése zsírszívással. Ha az Ön bőre már nem eléggé rugalmas, ill. jelentősebb mennyiségű zsírszaporulat van az áll alatt, akkor a liposuctiot kiegészítjük bőrkimetszéssel. A mai modern eljárásnál nemcsak a bőr alatti zsírszaporulatot, hanem a bőr alatti vékony izmot is megfeszítjük, javítva ezzel az eredményt és annak tartósságát. A műtéti metszést az áll alatti redőben vezetjük, rejtett pozícióban. Ebből a metszésből a szem ellenőrzése mellett elvégezzük a bőr alatti zsírszövet kimetszését. Amennyiben a nyaki felületes izom jelentősen eltávolodott egymástól, redőt képez a gége két oldalán, akkor ebből a feltárásból középen összevarrjuk az izomszéleket, így állítva helyre feszességüket. A bőrt és a bőr alatti szöveteket a megfelelő irányba húzva visszük a helyükre, helyreállítva ezzel a fiatalos nyak – áll kontúrt. Ezen plasztikai eljárások következtében a nyak - áll szöglet kívánatos mélységűvé válik. A zsírszívást és izomrekonstrukciót követően eltávolítjuk a feleslegessé vált bőrrészletet.
A műtét általában csak a tokát érinti, de szükség esetén kiterjeszthető a teljes nyakra és az arc alsó kétharmadára is. A tokaplasztika nem tartalmazza az arc- és nyakplasztikát, de az esetek jelentős részében  kiegészítjük azt az arc és a nyak plasztikájával. Általában a legjobb eredményt az arc és a nyak bőrének együttes műtéti megoldása hozza meg. Az arc-, nyak- és tokaplasztika egyéb területek zsírszívásával és zsírtöltéssel is kombinálható.
A teljes gyógyulás után a műtéti hegek csaknem láthatatlanok, ill. rejtett pozícióban vannak.
A tokaplasztika után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  melyet egy drain segítségével távolítunk el a sebüregből. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a plasztikai műtét utáni fájdalom. Ezt a műtét másnapján távolítjuk el.
A plasztikai beavatkozás végén gézlapokkal fedjük a sebeket és egy rugalmas nyomókötést helyezünk fel.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Helyi érzéstelenítésben történt plasztikai beavatkozás után haza lehet menni a műtét végeztével. A toka plasztikája után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a műtétet követő oedéma és a tartóöltések feszítő hatása okoz. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. A nyakon átmeneti aszimmetria léphet fel a műtét után, melyet szintén az oedéma és a bevérzések okozhatják.  Ezek 1-2 nap alatt maguktól megszűnnek. Igen ritka esetben ez pár hétig is eltarthat, de a puffadással együtt nyomtalanul eltűnnek. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek.
A varratszedés általában 2 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökkent.
A műtét utáni pár napon célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni és inkább pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani. A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, mely az arc és a nyak vérbőségét okozhatja ! Pl.: erőlködés; bármilyen erős meleghatás; forró, erősen fűszerezett ételek és alkohol fogyasztása.
A speciális rugalmas kötés viselése 1-2 hétig javasolt. A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! Műtét után 10 nappal egy vékony sminket fel lehet már helyezni, mellyel eltakarható az enyhe elszíneződés. A sminket nem szabad a hegre felhelyezni ! A kímélő periódus letelte után a hegeket  még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a tokaplasztika után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási időszak. Az arc-, toka- és nyakfiatalító plasztikai műtétnek   mint minden más műtéti beavatkozásnak   lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a tokaplasztikával kapcsolatos szövődmények is. Ritká előforul az áll – nyakszöglet erősebb besüppedése, mely rövid idő alatt önmagától korrigálódik.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A tokaplasztika feszesebbé és fiatalosabbá teszi az áll és a nyak találkozását. Indokolt esetben egyéb beavatkozásokkal ( arcplasztika, nyakplasztika, ránctöltések és lézeres hámlasztás ) még tovább lehet javítani az eredményen. Az arc-, toka- és nyakfiatalító plasztikai műtét magabiztosabbá teszi a hölgyeket, urakat, visszaadva önbizalmukat. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek láthatatlanok.
A tokaplasztika eredménye hosszú ideig tart, de nem örökké. A gravitáció, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással vannak az arc, nyak és az alattuk levő szövetek mennyiségére és minőségére, melyek együttesen befolyásolják a megjelenést. Ha az évek nyomot hagynak az arcon és a nyakon, akkor szükség lehet egyéb arc-, toka- és nyakfiatalító beavatkozásra, mely korrigálja az évek okozta nyomokat.