Bőrünk védekező rendszerei

Read so far

Bőrünk védekező rendszerei

BŐRFLÓRA

A bőrünk szervezetünk védőpajzsa a külső környezet felé. Az elpusztult bőrfelszíni szarusejtek kis lemezkéket alkotva válnak le a bőrről és az al¬sóbb rétegekből képződő sejtek veszik át. A bőr felszínén mikroszkopikus méretű élőlények¬ből álló egész univerzum található. E parányi élőlények óriási kolóniái alkotják a bőrfló¬rát, amelynek két típusát különböztetjük meg: az ál-landó és az átmeneti bőrflórát. Az állandó bőrflórát a bőr felszínén természetes mó¬don és folyamatosan jelen lévő mikrobák alkotják. Az átmeneti bőrflórában olyan, potenciálisan kórokozó mikroorganizmusok találhatók, amelyek nem tartoznak a bőr természetes baktérium háztartá¬sához, hanem a külső környezetből vagy a saját emésztőrendszerből kerülnek a bőrfelszínre, külö¬nösen a ruhával nem védett testtájakon. A természetes bőrflóra védelmet nyújt a ve¬lük szemben, egyiket sem engedi elszaporodni. Az állandó bőrflóra egyensúlyának fenntartása a bőr egészsége szempontjából nagyon fontos.  

BŐRSZÍN

A bőr mélyebb rétegeiben talál¬hatók a melanociták, melyek termelik a hámsejtek (valamint a szőr és az írisz) színét adó pigmentet. Az általuk termelt festékanyagot hívjuk melaninnak. Az emberi testet borító bőr színét két tényező határozza meg:

  • A bőr természetes alaptónusa: a bőr egyénenként változó tónusú alapszíne genetikailag meghatározott. Ez az a szín, amelyet a bőr ruhával fedett részein mindenütt láthatunk, ahol a bőrt természetes vagy mesterséges UV-fény hatása nem érte.
  • Az indukált pigmentáció: a bőr természetes alapszínét napozással vagy mesterséges UV-fénnyel befolyásolhatjuk. A barnulás egy vagy több tényező által befolyásolt, összetett folyamat. Alapját az ún. melanocyta sejtek tevékenysége képezi, amelyek az UV-fény káros hatásaitól védik a szervezetet. A pigment-termelő sejtek a bőr felszíni rétegeiben található sejtek kevesebb, mint 1%-át alkotják. Ezek a sejtek termelik a bőr jellegzetes színét adó pigmentet, a melanint, amely hármas funkciót lát el:
    • védelmet nyújt az ultraibolya sugárzással szemben,
    • semlegesíti a bőrben a potenciálisan toxikus anyagokat,
    • idegrendszeri folyamatokban vesz részt.

A festékpigment termelését és eloszlását a bőrben bonyolult enzimfolyamatok és hormonális tényezők befolyásolják. Ezen folyamatok zavarai miatt rendellenes pigmentáció alakulhat ki a bőrben, amely megnyilvánulhat a festékanyag minőségi vagy mennyiségi eltéréseiben egyaránt.