Zsírfeltöltés arcon

Read so far

Zsírfeltöltés arcon

Bőrünk az életkorunk előrehaladtával egy öregedési folyamaton megy keresztül. Ez legjobban az arcon és a kézen látható, melyek folyamatosan ki vannak téve a nap károsító hatásának. A világos bőrű emberek bőre a legérzékenyebb a nap kóros sugaraira. A bőr és a bőr alatti kötőszövetek sorvadása következtében bőrünk meglazul, foltossá válik. A külső károsító tényezők közül legnagyobb hatással a napsugárzás van bőrünkre, mivel a napfényben levő ultraibolya sugárzás felgyorsítja bőrünk öregedési folyamatát. Minél több napsugárzás éri a bőrünket életünk folyamán, annál nagyobb lehet bőrünk károsodása, mivel az ultraibolya fény hatásai összeadódnak és nem azonnal jelentkeznek. A tartós napsugárzás a bőr korai öregedését okozza ( photoaging ). Az ultraibolya sugárzás felelős mind a finom, mind a mélyebb ráncok kialakulásáért. A bőr öregedésén kívül felelős még a szokatlan bőrelszíneződésekért, a barna és vörös foltokért. Felületes és/vagy mélyebb ráncok, a színeltérések ( pigmentfoltok ), apró értágulatok, esetleg tartósan megmaradó bőrvörösség, tág pórusok alakulnak ki. E tünetek idővel egyre kifejezettebbé válnak, így az arc bőre ráncossá és foltossá válik. A bőr és a bőr alatti kötőszövetek sorvadása következtében bőrünk arcunkon meglazul, így az arc fáradttá és „öregessé” válik. Míg a csecsemők arca pufók és telt, addig a kor előrehaladtával a zsír fokozatosan fogy az arcunkból, ill. megereszkedik. Az öregedés alkalmával jól megfigyelhető változások mennek végbe az arcon és annak zsírpárnáin. Ennek hatására a zsírszövet mennyisége csökken és a gravitáció hatásának köszönhetően az arc lazább részei lefelé mozdulnak, megereszkednek. A szem alatt árkok, karikák jelennek meg, valamint csökken az orca és az arcközép domborodása. Napjainkban a zsírfeltöltés egy nélkülönözhetetlen eszköz az arcfiatalításban. Zsírral fel tudjuk tölteni a ráncokat, újraformázzuk az arcot, megszüntetjük a kisebb méretű arc-aszimmetriát. A sovány és ráncos arcbőrt zsírral feltöltjük, ezzel javítva, ill. megszüntetve az arcbőr hegeit és egyenetlenségeit. Jól korrigálhatók vele azok az anatómiai egységek és ráncok az arcon, melyeket nem tud megfelelően korrigálni a hagyományos arcplasztika ( nasolabialis redő, a két szemöldök közti ráncok ), fonallal végzett arcfeszítés és a lézeres hámlasztás. A zsírfeltöltést gyakran használjuk az arcon végzett plasztika beavatkozások kiegészítésére, ezzel is javítva a plasztikai beavatkozás eredményét, így az arc megjelenését.
A zsírszívással ellentétben az arcon gyakran végzünk önálló zsírfeltöltést arcfiatalításra. A meglazult bőr lazaságát eredményesen lehet kezelni zsírfeltöltéssel, míg az arc bőrének állagán leginkább a fractionált lézeres hámlasztással tudunk javítani. A zsírfeltöltés eredményesen helyettesíti az amerikában divatos arc-implantátumokat, elkerülve az idegen anyag beültetését. Az arc esetében csak kevés mennyiségű zsír feltöltéséről beszélhetünk. Az arcközép volumenének növelése visszaadja az arc fiatalos megjelenését, ill. aki idegenkedik a Botox-kezeléstől annak jó szívvel ajánlható a zsírfeltöltés a homlokráncok alá is. Zsírfeltöltést az arcon levő helyi, körülírt lágyrészhiányok, ráncok, redők és kontúrhiányok kezelésére alkalmazzuk. A zsírfeltöltés hatására a kezelt területnek összhangba kell kerülnie a környezetével. A zsírfeltöltés végleges eredménye a teljes duzzanat megszűnte után látható, mivel   a kevés betöltött zsírmennyiség miatt   az eredményt eltakarja a kezdeti duzzanat. Amennyiben az arc bőrén, mély ráncok vagy redők vannak, akkor a zsírfeltöltést kiegészíthetjük arcplasztikával, homlokplasztikával vagy szemhéjplasztikával is.
A páciensek egy részénél a szem alatt árkok, karikák jelennek meg, majd ezek kimélyülnek, sötét ányalatúvá válnak. Az alsó szemhéjon „táskák” jelennek meg. Ezek az elváltozások eredményesen korrigálhatók zsírfeltöltéssel. Mivel a szemkörnyéken vékony a bőr és a bőr alatti szövetek igen vékonyak, így igen gondosan kell betölteni a zsírsejteket, hogy az eredmény egyenletes legyen. Megfelelő indikációval, a jól megválasztott zsírfeltöltés eredményesen javítja a szemkörnyék megjelenését. Zsírfeltöltéssel az alsó szemhéjplasztikák egy részét is ki tudjuk váltani.
Az orron végzett zsírfeltöltés relative újabb területe a plasztikai sebészetnek. Az orron néha banális elváltozás megoldása is csak nagyobb műtéttel lehetséges. A zsírfeltöltés eredményesen korrigálja az orr baleset vagy akár műtét utáni kisebb eltéréseit és hosszútávon az orr bőrének állagát is javítja. Zsírfeltöltéssel akár összetettebb orrműtétek is elkerülhetők, csökkentve a műtéti megterhelést és a lehetséges szövődmények számát.
A zsírfeltöltés jól használható ajaknagyobbításra. Ajakfeltöltés alkalmával, saját zsírral kiemeljük az ajakkontúrt és megnagyobbítjuk az ajkak teltségét. A felső és az alsó ajak soha nem egyforma, így a sajátzsír feltöltéssel végzett ajaknagyobbításnál ezt is korrigálni tudjuk. A száj keringése igen jó és az ajkak állandóan mozgásban vannak, ezért nagyobb zsírfelszívódással kell számolnunk. Ajakfeltöltés alkalmával a szájkörnyéki finom ráncok is elsímulnak vagy mérséklődnek. Ha a zsírfeltöltést kiterjesztjük a szájkörnyékre is, akkor a szájkörnyéki finom ráncok is megszüntethetők.
A zsírfeltöltés végleges eredménye csak a teljes duzzanat megszűnte után látható. Több hónappal a zsírfeltöltés után, az őssejtek késői hatásának eredményeként a kezelt terület bőrének minősége szemmel láthatóan javul, a bőrfelszín hidratáltabbá válik és megfiatalodik. Ez legkifejezettebb az arcon és a kézen.