Nyakplasztika

Read so far

Nyakplasztika

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
Az idősebb korosztály körében a nyakplasztika egy népszerű esztétikai beavatkozás. A ránctalanító plasztikai műtét leginkább az arcon és a nyakon kialakult mélyebb barázdák kialakulása után javasolt. Húzza az arc- és nyakbőrét hátra és felfelé, amennyiben tetszik az eredmény, Ön alkalmas a műtétre. Bőrünk életkorunk előrehaladtával egy öregedési folyamaton megy keresztül. Csökken a bőr kollagén és rugalmas rostjainak száma, ezzel párhuzamosan csökken a bőr feszessége. Az arc és a nyak puha bőre egyre petyhüdtebbé válik, a gravitáció hatása egyre kifejezettebb lesz. A bőr és a bőr alatti kötőszövetek sorvadása következtében bőrünk meglazul, lógni kezd. A fiziológiásan meglevő redők elmélyülnek, újabb és újabb ráncok keletkeznek. Ez a folyamat mindenkinél más – más életkorban kezdődik és változó sebességgel halad előre. Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát. Ezek a tényezők a földrajzi hovatartozás, az időjárási viszonyok ( napos órák száma, nedvesség, szél, hőingadozás ), a túlzott napozás és az életmódbeli szokások ( túlzott stressz, ~ alkohol- és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, a pihenés hiánya), bizonyos betegségek ( májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség, bizonyos gyógyszerek tartós szedése ). Minél több ultraibolya sugárzás éri a bőrét élete folyamán, annál nagyobb a bőr károsodása. Mindezen elváltozások igen szembetűnőek az arcon és a nyakon. A kialakult elváltozások miatt idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát. A ráncműtét alkalmával a petyhüdt, kinyúlt és  ráncosodó bőrt megfeszítjük, majd a felesleges bőrszélt eltávolítjuk. Az arcplasztika végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. A ránctalanító plasztikai arcműtét után az arc és a nyak bőre ismét feszes lesz, helyreáll az arc- és nyakbőr simasága és fiatalossága. Természetes elvárás a hölgyek és az urak részéről, hogy arcukon és nyakukon a bőr feszes legyen, így arcvonásaik fiatalosak maradjanak  minden életkorban. Az arc- és nyakplasztika visszaadja az arc- és nyakbőr feszességét, így fokozza a fiatalos megjelenést és az önbizalmat.

KI ALKALMAS NYAKPLASZTIKÁRA ?

  • Idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát.
  • Mély ráncok és redők az arcon és a nyakon.
  • Elsimult az áll alatti terület, megjelent a toka.
  • Laza bőr, ráncok, függőleges húrok és zsírlerakódás a nyakon.

Az arc- és nyakplasztika ezek mindegyikén javíthat. A nyakplasztika nem tud korrigálni minden   a páciens által megálmodott  , néha irreális elvárást a nyakon. Általában a nyakplasztika önmagában nem jár megfelelő eredménnyel, csak ha arcplasztikával együtt végezzük el. Nem lehet mindent megoldani a műtéttel. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, mely illeszkedik az arc harmóniájába. A nyakplasztika nem tud javítani az arc ráncosságán. Ezeket az elváltozásokat is el lehet tüntetni, de szükség van arcplasztikára és egyéb beavatkozásokra ( ránctöltés, lézeres hámlasztás ).

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

Konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható az arc- és nyakfiatalítással és fontos a nyakplasztika szempontjából. Megvizsgáljuk az arcot, a nyakat és a hajhatárt, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, melyek befolyásolják a műtéti tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges aszimmetriára, ill. az esetleges idegi érintettségre. Kitérünk az arc- és nyakbőr zsírtartalmának minőségére és mennyiségére. Van olyan aszimmetria, melyet a jól elvégzett arc- és nyakplasztika sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásokra, melyek javítják az arc és a nyak megjelenését. Ezeket általában együtt alkalmazzuk a nyakplasztikával: arcplasztika, lézeres hámlasztás.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek az arc és a nyak több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha az arcon is mély barázdák és besüppedések vannak,  akkor önmagában a nyakplasztika nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el. Egy tükör előtt állva megmutatjuk a műtét várható eredményét.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett arc- és nyakfiatalító műtét biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A NYAKPLASZTIKA ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

Az arc- és nyakfiatalító műtét előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

Közvetlenül a műtét előtt alapos fertőtlenítő hajmosást végzünk.
A nyakplasztikát gyakrabban végezzük altatásban ( válogatott esetben intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető ) kórházi háttérrel. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxygéntartalmát. Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
Régebben csak a megereszkedett bőrt preparáltuk le az alapjáról, majd a megfeszítést követően kivágtuk a bőrfelesleget. A mai modern eljárásnál nemcsak a bőrt, hanem a bőr alatti vékony izmot is megfeszítjük, javítva ezzel az eredményt és annak tartósságát. A bőrt és a bőr alatti szöveteket a megfelelő irányba húzva visszük a helyükre, helyreállítva ezzel a fiatalos nyakkontúrt. A bőrbe vésődött igen mély barázdákat önmagában a műtét nem tünteti el, de egyéb kiegészítő eljárásokkal javíthatók ezek.
A műtét általában a nyakat érinti, de szükség esetén kiterjeszthető az arc alsó kétharmadára is. A nyakplasztika nem tartalmazza az arcplasztikát, de az esetek jelentős részében  kiegészítjük az arcplasztikával. Általában a legjobb eredményt az arc és a nyak bőrének együttes kezelése hozza meg. Az arc- és nyakplasztika kombinálható zsírszívással is.
A ránctalanító nyakplasztika metszését és annak lefutását mindig egyénileg választjuk ki. A legkevésbé feltűnő – rejtett -  metszést végezzük. A metszés hosszúsága és pontos lefutása a nyakbőr megereszkedésének mértékétől függ.  A teljes gyógyulás után ezek a hegek csaknem láthatatlanok, ill. részben rejtett pozícióban vannak. A metszések legnagyobb része a hajas fejbőrön van, ill. a fül mögött helyezkedik el. A gyógyulás után a hegeket részben takarja a haj, ill. könnyedén eltüntethetők sminkkel.
A nyakplasztika után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  melyet egy drain segítségével távolítunk el a sebüregből. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a plasztikai műtét utáni fájdalom. Ezt a műtét másnapján távolítjuk el.
A plasztikai beavatkozás végén gézlapokkal fedjük a sebeket és egy rugalmas nyomókötést helyezünk fel.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Altatásban történt műtét után egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Ha a műtét intravénás bódításban vagy helyi érzéstelenítésben történt, akkor haza lehet menni a műtét végeztével. Az arc- és nyakfiatalító plasztikai műtét után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a műtétet követő oedéma és a tartóöltések feszítő hatása okoz. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. A nyakon átmeneti aszimmetria léphet fel a műtét után, melyet szintén az oedéma és a bevérzések okozhatnak.  Ezek 1-2 nap alatt maguktól megszűnnek. Igen ritka esetben ez pár hétig is eltarthat, de a puffadással együtt nyomtalanul eltűnnek. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek.
A varratszedés általában 2 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökken.
A műtét utáni pár napban célszerű felpolcolt felsőtesttel aludni és inkább pépes, könnyen rágható ételeket fogyasztani. A plasztikai beavatkozás utáni első héten tilos minden olyan tevékenységet folytatni, mely az arc és a nyak vérbőségét okozhatja ! Pl.: erőlködés; bármilyen erős meleghatás; forró, erősen fűszerezett ételek és alkohol fogyasztása.
A speciális rugalmas kötés viselése 1-2 hétig javasolt. A plasztikai beavatkozás után 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! Műtét után 10 nappal lehet ismét hajat mosni és egy vékony sminket felhelyezni, mellyel eltakarható az enyhe elszíneződés. A sminket nem szabad a hegre felhelyezni ! Hajfestés a teljes sebgyógyulásig tilos ! A kímélő periódus letelte után a hegeket  még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a nyakplasztika után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. Az arc- és nyakfiatalító plasztikai műtétnek   mint minden más műtéti beavatkozásnak  , lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a nyakplasztikával kapcsolatos szövődmények is. Ezek közül legsúlyosabb az arcideg működészavara, mely az arc mimikáját átmenetileg befolyásolhatja. Az ideg direkt sérülése ( átvágása ) a gyakorlatban szinte soha nem fordul elő. Indirekt behatásra  előforduhat az idegműködés átmeneti csökkenése. Ez a funkciózavar átmeneti és rövid idő után teljesen megszűnik. Ilyen átmeneti idegműködési zavart okozhat az ideg közelében végzett vérzéscsillapítás okozta hőmérséklet- emelkedés és a nyomókötés okozta kompresszió. Ez pár nap alatt megszűnik, normalizálódik. Ritkább szövődmény a fül átmeneti érzéketlensége, mely rövid ideig tart.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A hajas fejbőrben elhelyezett metszések körül a haj észrevehetően ritkább lehet, ez főleg ritka hajú egyéneknél fordulhat elő. Ebben az esetben egy kis hegkorrekciós műtéttel ez a panasz is megszüntethető.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A nyakplasztika feszesebbé és fiatalosabbá teszi a nyakat. Indokolt esetben egyéb beavatkozásokkal ( arcplasztika, ránctöltések és lézeres hámlasztás ) még tovább lehet javítani az eredményen. Az arc- és nyakfiatalító plasztikai műtét magabiztosabbá teszi a hölgyeket, urakat visszaadva önbizalmukat. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek láthatatlanok.
A nyakplasztika eredménye hosszú ideig tart, de nem örökké. A gravitáció, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással vannak az arc, nyak és az alattuk levő szövetek mennyiségére és minőségére. Ha az évek nyomot hagynak az arcon és a nyakon, akkor szükség lehet egyéb arc- és nyakfiatalító beavatkozásra, mely korrigálja az évek okozta nyomokat.