Mellnagyobbítás

Read so far

Mellnagyobbítás

Posted in:

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !

A mellnagyobbítás az egyik legnépszerűbb esztétikai beavatkozás. Az augmentáció teltebbé, feszesebbé és előnyösebb formájúvá teszi a melleket. A mellnagyobbító plasztikai műtét magabiztosabbá teszi a hölgyeket és visszaadja önbizalmukat.
Az emlőnagyobbítás leginkább az emlők fejlődésének  befejeződése után javasolt. Fogyáskor, gyermekszülés után, ill. a kor előrehaladtával a mellek veszítenek nagyságukból és előnytelenül változik meg formájuk. Minden nő melle aszimmetrikus. Természetes elvárás a hölgyek részéről, hogy melleik nőiesek legyenek és egyensúly legyen a felső és az alsó testrész között. Az augmentáció – implantátum beültetésével - növeli a mell méretét és javítja formáját, ezzel biztosítva a szép és fiatalosabb melleket. Európában a plasztikai sebészek főleg a szilikon géllel töltött implantátumot használják. A legmodernebb szilikon gél már stabil szerkezetű, magas kohezivitással bír, így formatartó. Forma szerint megkülönböztetünk kerek és anatómiai alakút. Az anatómiai implantátumok sokkal természetesebb eredményt adnak, mint a kerekek.  A korábban használt sima felszínű implantátumok helyett ma már a texturált ( rücskös ) felszínű implantátumokat használjuk, amelyek jelentősen csökkentik a tokképződés ( kapszuláris kontraktúra ) valószínűségét. Az augmentációt csaknem mindig altatásban végezzük kórházi háttérrel. Altatásban végzett műtét után célszerű egy éjszakát a kórházban tölteni.
Az implantáció végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. A mell plasztikai megnagyobbítása ismét vonzóvá teszi a melleket.
Az implantáció a későbbi terhességet és a szoptatási képességet nem befolyásolja. Az augmentációt követően ugyanúgy szükséges a mellek önvizsgálata mint a mellplasztika előtt.

KI ALKALMAS MELLNAGYOBBÍTÁSRA ( AUGMENTÁCIÓRA ) ?

  • Néha a mellek nem fejlődnek akkorára, mint  ahogy a hölgyek szeretnék.
  • A két mell fejlődése nem egyforma, így az egyik mell kisebb lesz, mint a másik. Ez a különbség oly mértékű lehet, hogy már öltözködéssel sem lehet elrejteni. Az aszimmetrikus emlőknél indokolt lehet eltérő nagyságú vagy formájú implantátumok behelyezése a szimmetria helyreállítására.
  • Terhesség, szoptatás vagy fogyás után a mellek megkisebbednek és veszítenek feszességükből.
  • A test egyéb részén szépen, feszesen álló ruhák mellben bővek vagy lazák.

A mellnagyobbítás nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a melleken. Nem lehet mindent műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amelynél az eredmény illeszkedik a mellkas és a mellek harmóniájába.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a mellplasztikával és fontos a mellnagyobbító műtét szempontjából. Megvizsgáljuk a mellkast és a melleket, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a női mell aszimmetriájára, amely megnyilvánulhat a mell méretbeli vagy formai különbségében. Az emlőbimbók mérete, alakja, helyzete vagy a magassága szintén eltérő lehet. Kitérünk a mell bőrének és kötőszövetének a minőségére is. Van olyan aszimmetria, amelyet az augmentáció sem tud korrigálni. Bizonyos aszimmetriák még kifejezettebbé is válhatnak a mellnagyobbító plasztikai beavatkozás után. Az emlőnagyobbítás nem javít terhességi vagy növekedési csíkokon ( striákon ).
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a mellek több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha a mellek erősen megereszkedtek és önmagában a mellnagyobbító plasztikai beavatkozás nem elegendő, akkor szükség lehet mellfelvarrásra is az augmentációval egyidőben. Ennek szükségességét a bimbók helyzete határozza meg.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett emlőnagyobbító műtét biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.
Az implantációt követő fogyás, terhesség és szoptatás befolyásolhatja a mellplasztika későbbi eredményét.

AZ IMPLANTÁTUMOKRÓL

Az implantátumokat töltőanyag szerint feloszthatjuk fiziológiás sóval vagy szilikon géllel töltöttekre. Európában a plasztikai sebészek főleg a szilikon géllel töltött implantátumot használják. A legmodernebb szilikon gél már stabil szerkezetű, magas kohezivitással bír, így formatartó. A szilikon géllel sokkal szebb formát lehet elérni és a beültetés után a mellek tapintata sokkal rugalmasabb és lágyabb, mint a sóval töltötteknél. A szilikonos implantátumok mozgása természetesebb és súlyuk könnyebb. A szilikont az orvostudományban széles körben alkalmazzák: a szívsebészetben, az urológiában, az idegsebészetben, a fül–orr–gégeszetben és a plasztikai sebészetben. Számos szájon át szedett gyógyszer, kozmetikum, varróanyag, injekciós tű és kenőanyag is tartalmaz szilikont. A beültetésre kerülő szilikon gél implantátumok – mindenféle ellenkező információkkal szemben – semmilyen egészségkárosító hatással ( rákkeltő hatás, autoimmun és kötőszöveti betegségeket okozó ) nem bírnak. Semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a szilikon implantátumok egészségkárosító hatást fejtenének ki a szervezetben. ( link az EQUAM ra )
Az implantátumokat formájuk alapján is csoportosíthatjuk. Megkülönböztetünk kerek és anatómiai formát. Az anatómiai implantátumok sokkal természetesebb eredményt adnak, mint a kerekek. A korábban használt sima felszínű implantátumok helyett ma már a texturált ( rücskös ) felszínű implantátumokat használjuk, amelyek jelentősen csökkentik a tokképződés ( kapszuláris kontraktúra ) valószínűségét. Még implantátumokról ...

A MELLNAGYOBBÍTÁS ( AUGMENTÁCÓ ) ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

Az implantáció előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG és emlőrákszűrés. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, vagy egyéb véralvadásgátló gyógyszert, vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

Az augmentációt csaknem mindig altatásban végezzük ( válogatott esetben intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető ) kórházi háttérrel. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxigéntartalmát. Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
A műtéti metszés történhet a mell alatti redőben, a bimbóudvar alsó szélén, ill. a hónaljban.
A mellplasztika műtéti metszését mindig egyénileg választjuk ki. Nem mindenki alkalmas bármelyik metszésre. A legkevésbé feltűnő – rejtett -  metszés a mell alatti redőben van. Ebből a behatolásból lehet a legkönnyebben és legbiztonságosabban behelyezni az implantátumokat. Az implantáció után a mell természetes alakja takarja a heget.
A szilikon implantátum behelyezésének több módja létezik. A hagyományos eljárások a mirigy mögé ( mirigy és az izomzat közé ) vagy a mellizomzat alá ( az izomzat és a bordák közé ). A mellizom alá történő behelyezés esetén a műtét utáni időszak több fájdalommal, kellemetlenséggel jár.
Az anatómiai implantátumok esetében van egy új, nagyon természetes eredményt adó eljárás, a „dual plane” technika. Ebben az esetben az implantátum felső pólusa – kb. a felső 1/3 - van az izom alá helyezve, míg az alsó kb. 2/3 a mirigy alá kerül. Ezzel az eljárással maximális formajavítást tudunk elérni, igen természetes hatással. Az augmentáció alkalmával a  többféle behelyezés eredményeként némileg eltérő mellforma érhető el. A kerek implantátum feltűnőbb, míg az anatómiai implantátum természetesebb formát ad a melleknek.
A mellplasztika után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  melyet egy drain segítségével távolítunk el a sebüregből. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken az implantáció utáni fájdalom. Ezt a műtét másnapján távolítjuk el.
Az augmentáció végén gézlapokkal fedjük a sebeket és feladjuk a választott speciális melltartót.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Altatásban végzett műtét után egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Ha a műtét intravénás bódításban vagy helyi érzéstelenítésben történt, akkor haza lehet menni műtét végeztével. A emlőnagyobbító plasztikai műtét után minden esetben pihenés és a mell maximális kímélete javasolt. Aludjon  a hátán és kerülje a mellek megnyomását ! A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet az implantátumok feszítő hatása okoz. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ezek természetes velejárói a műtétnek. A varratszedés általában 2 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökkent.
A speciális melltartó viselése 6 hétig javasolt. Az implantáció után 2 hétig ne vezessen autót, 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! A kímélő periódus letelte után a hegeket  még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
Az augmentációt követően ugyanúgy szükséges a mellek önvizsgálata mint a mellplasztika előtt. Ha Önnek a kora miatt javasolt a periodikus  emlőrákszűrés, akkor azt rendszeresen el kell végeznie az implantációtól függetlenül !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így az implantáció után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A emlőnagyobbító plasztikai műtétnek mint minden más műtéti beavatkozásnak lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar és trombózis ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, az implantátummal kapcsolatos szövődmények is.
A bimbó vagy a mell érzékenysége átmenetileg változhat. Ez pár nap alatt megszűnik, normalizálódik.
A beültetett szilikon implantátum teljesen szövetbarát, de a szervezet számára mégis idegen anyag. Az implantátum körül egy vékony kötőszövetes tok képződik, mely a gyógyulási folyamat természetes velejárója. Normális esetben ez a tok mindenhol ugyanolyan vastag. Az esetek egy részében ( statisztikák szerint, az általunk behelyezett implantátumok esetén  5 – 15 % ) ez a tok megvastagszik, zsugorodik és deformálhatja a melleket. Ez akár hónapokkal vagy akár évekkel az implantátumok behelyezése után is bekövetkezhet. Ezt hívjuk kapszuláris kontraktúrának. Máig nem tudjuk ennek pontos okát, habár sok feltételezés látott napvilágot. Ez egy speciális hegesedés, melynek hatására a szilikon implantátum formája megváltozik és a mell deformálódik. A mell megkeményedhet, rajta gyűrődések keletkezhetnek. A zsugorodás miatt a mellben feszülő érzés keletkezik, esetleg fájdalom is kialakul. Ebben az esetben egy kis korrekciós műtét szükséges. A műtét alkalmával a kóros hegszövetet sebészi úton behasítjuk vagy eltávolítjuk Ezzel felszabadítva az implantátumot és visszaadva a mell természetes formáját. A műtét után megszűnnek a panaszok, a mell visszanyeri szép és vonzó formáját. Sajnos, akinek hajlama van ilyen hegesedésre, annak többször is előfordulhat ez az elváltozás. A tokzsugorodás csökkentése érdekében ma már inkább a texturált felszínű implantátumokat használjuk.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
Egészen kivételes esetben az implantáció után fellépő fertőzés szükségessé teheti az implantátum átmeneti eltávolítását. A gyulladás teljes megszűnése után ismét behelyezzük az implantátumot helyreállítva a mell szépségét.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

Az augmentáció teltebbé, feszesebbé és előnyösebb formájúvá teszi a melleket. A mellnagyobbító plasztikai műtét magabiztosabbá teszi a hölgyeket és visszaadja önbizalmukat. A műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de tudomásul kell venni, hogy sohasem lesznek láthatatlanok.
Az implantáció eredménye hosszú ideig tart, de nem örökké. A gravitáció és a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változások hatással vannak a mell méretére és formájára. Ha az évek nyomot hagynak a melleken, akkor szükség lehet mellfelvarrásra vagy egy ismételt augmentációra nagyobb implantátumokkal.

PÁCIENS - VÉLEMÉNYEK

1. Páciens ( Mellnagyobbítás egyidejű mellfelvarrással ) :

Tisztelt Doktor Úr!

... a műtét időpontja számomra egy második  születésnap lett. Illetve azóta minden nap egy ünnepnap is, bár már  eltelt közel 6 hónap, mind a mai napig mosolyogva töltök jó pár percet  reggel a tükör előtt.  Annyi keserves, komoly komplexusokkal teli év  után kiegyensúlyozott lettem és teljesen elégedett vagyok a külsőmmel.  Nagyobb lett az önbizalmam és sokkal, de sokkal nőiesebbnek is látom  magam. Kitűnően érzem magam testileg és lelkileg egyaránt. A lelki  megnyugvás pedig további pozitívumokat eredményezett/eredményez mind  párkapcsolatban, mind pedig az élet más területein is. Egy szóval érett nő lettem!
 
Ezúton szeretném még egyszer megköszönni Önnek a csodás végeredményt, illetve a türelmet, támogatást mind a műtét előtt és után !

 

2010. november

 
Üdvözlettel : Orsolya