Mellkisebbítés

Read so far

Mellkisebbítés

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A mellkisebbítés gyakori esztétikai beavatkozás. Az emlőkisebbítés leginkább az emlők fejlődésének  befejeződése után javasolt. Hízáskor, terhességkor és szoptatás után a mellek jelentősen megnövekedhetnek, így előnytelenül változik meg formájuk. A nagy súly miatt kialakulhat nyaki és háti fájdalom, valamint az összefekvő bőrfelszínek állandó izzadása , kipállása.  A túlságosan nagy méretű emlők súlyuknál fogva - a gravitáció szabályainak megfelelően - megnyújtják az őket felfüggesztő rugalmas rostokat és a bőrt, így lógó helyzetbe kerülnek. Nagy mellek esetén a mellfelvarrás csak igen rövidtávú eredményt ad, ezért szükséges az emlőállomány egy részének eltávolítása a bőrfelesleg kimetszésével együtt. A kellő méretcsökkentéssel tartós, szép eredmény biztosítható.
Minden nő melle aszimmetrikus. Természetes elvárás a hölgyek részéről, hogy melleik nőiesek legyenek. Az emlőkisebbítés a felesleges bőr kimetszésével együtt a mirigyállomány  egy részét is eltávolítja. A mellek mérete és formája, az emlőbimbó udvar nagysága, valamint a megereszkedés mértéke és a páciens elvárása együttesen befolyásolja a legmegfelelőbb technika kiválasztását és a resectio mértékét. A méretcsökkentést követően modellálja a mirigyet ezzel helyreállítva a mellek méretét és formáját, biztosítva az arányosabb, szép és fiatalosabb melleket.
Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek sohasem lesznek láthatatlanok, de idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe. A műtét előtt nem tudjuk megjósolni a hegek minőségét. A redukciós mellplasztika végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható.
A mellkisebbítő plasztikai műtét kisebbé, teltebbé, feszesebbé és előnyösebb formájúvá teszi a melleket, visszahelyezve őket a megfelelő pozícióba. A mellkisebbítést követően a hölgyek melle ismét vonzó, magabiztosabbak lesznek és visszakapják önbizalmukat.
A melltartó rendszeres viselése hosszútávon biztosítja a mellek formáját. Az emlőkisebbítés a későbbi terhességet nem befolyásolja. Kicsi és közepes mértékű méretcsökkentésnek nincs jelentős hatása a szoptatási képességre.

KI ALKALMAS MELLKISEBBÍTÉSRE ?

  • Néha a mellek nem úgy fejlődnek, ahogy azt a hölgyek szeretnék. Túl nagyok és nehezek, így lógnak.
  • Nyaki, háti és vállfájdalmat okoznak.
  • Az összefekvő bőrfelszínek gyakran izzadnak, kipállanak.
  • A melltartó pántja nyomot hagy a vállon. A két mell fejlődése nem egyforma, így az egyik mell lejjebb van, mint a másik. Általában ez a mell nagyobb is a másiknál. Ez a különbség oly mértékű lehet, hogy már öltözködéssel sem lehet elrejteni.
  • Terhesség, szoptatás vagy hízás után a mellek megnőttek, így súlyuknál fogva megereszkednek.
  • A mellbimbó lefelé néz és néha mélyebben van, mint az alsó áthajlási redő.

A mellkisebbítés nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a melleken. Nem lehet mindent műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik a mellkas és a mellek harmóniájába.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a mellplasztikával és fontos a mellkisebbítés szempontjából. Megvizsgáljuk a mellkast és a melleket, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a női mell aszimmetriájára, mely megnyilvánulhat a mell méretbeli vagy formai különbségében. Az emlőbimbók mérete, alakja, helyzete vagy a magassága szintén eltérő lehet. Kitérünk a mell bőrének és kötőszövetének a minőségére. Van olyan aszimmetria, melyet a mellkisebbítés sem tud teljesen korrigálni. Az emlőkisebbítés csak a bőr- és mirigyfelesleg területére eső terhességi vagy növekedési csíkokat ( striák ) tünteti el.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a mellek több irányból történő vizsgálatát és értékelését.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett emlőkisebbítés biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.
A mellkisebbítést követő fogyás, terhesség és szoptatás befolyásolhatja a mellplasztika késői eredményét.

A MELLKISEBBÍTÉS ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A reductio előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG és emlőrákszűrés. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A mellkisebbítést csaknem mindig altatásban végezzük ( válogatott esetben intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető ) kórházi háttérrel. Ez utóbbi két eljárás csak kisebb emlőknél lehetséges. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és a vérének oxygén tartalmát.
Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
Igen sokféle megoldás létezik a mell méretcsökkentő műtétére. A mellplasztika műtéti metszését mindig egyénileg választjuk ki. Nem mindenki alkalmas bármelyik metszésre. A mellek mérete és formája, az emlőbimbó udvar nagysága, valamint a megereszkedés mértéke és a páciens elvárása együttesen befolyásolja a legmegfelelőbb technika kiválasztását és a resectio mértékét. Igyekszünk mindig a legkevesebb heget okozni és ebből a legszebb formát elérni.
A leggyakoribb megoldás, amikor körbemetsszük a bimbóudvart és egy függőleges metszést ejtünk az udvar alsó szélétől az áthajlási redőig, ahol azt vízszintesen is meghosszabbítjuk.
Minél nagyobbak a mellek, annál hosszabb lesz a vízszintes hegvonal.
A mellkisebbítés után a mell természetes alakja részben takarja a hegeket.
A mellplasztikai műtét alkalmával eltávolítjuk a megnyúlt bőrt a megfelelő mirigyállománnyal együtt. A mirigyet a megfelelő magasságban fixáljuk. A fixációt követően modelláljuk  a mirigyet, helyreállítva az emlőállomány megfelelő formáját és pozícióját. A modellálás után a mellbimbót és a bimbóudvart magasabbra helyezzük az új formának megfelelően. Amennyiben a hónaljban maradék zsírfelesleg van, azt zsírszívással szüntetjük meg.
Szükség szerint a bimbóudvart megkisebbítjük. Amennyiben az aszimmetria indokolja a nagyobb mell mirigyállományából többet távolítunk el.
A mellplasztika után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  melyet egy drain segítségével távolítunk el a sebüregből. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a mellműtét utáni fájdalom. Ezt a műtét másnapján távolítjuk el.
A mellkisebbítés végén gézlapokkal fedjük a sebeket és feladjuk a választott speciális melltartót.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Intravénás bódításban végzett műtét után haza lehet menni. Ha a műtét altatásban történt, egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. A mellkisebbítő plasztikai műtét után minden esetben pihenés és a mell maximális kímélete javasolt. Aludjon  a hátán és kerülje a mellek megnyomását. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet az új forma feszítő hatása okoz. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A varratszedés általában 2 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökkent.
A speciális melltartó viselése 6 hétig javasolt. A mellfelvarrás után 2 hétig ne vezessen autót, 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! A kímélő periódus letelte után a hegeket  még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
A reductiót követően ugyanúgy szükséges a mellek önvizsgálata, mint a mellplasztika előtt. Ha Önnek a kora miatt javasolt a periodikus  emlőrákszűrés, akkor azt rendszeresen el kell végeznie !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a mellkisebbítés után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A mellkisebbítő plasztikai műtétnek - mint minden más műtéti beavatkozásnak - lehetnek komplikációi, még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar és trombózis ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, az emlőkisebbítéssel kapcsolatos szövődmények is. Néha minimális méretbeli különbség lehet a mellek között, ill. a bimbók magassága különbözhet. Igen nagy melleknél és idősebb korban a zsírszövet és a gyengébb bőrkeringés okozhat gyakoribb problémát, mely átmeneti váladékozással, nagyon ritkán bőrelhalással is járhat. Ezeket a kis elváltozásokat később egy kisebb beavatkozással kiválóan lehet korrigálni.
A bimbó vagy a mell érzékenysége átmenetileg változhat. Ez pár nap alatt megszűnik, normalizálódik.
A bimbóudvar körüli és a függőleges metszés általában alig látható, szép heggel gyógyul. Problémás lehet a mell alatti redőben vezetett metszés hege, bár álló helyzetben a mell természetes formájából adódóan takarásban van. A metszések eltérő gyógyulási hajlama azok eltérő bőrminőségéből ered. A bimbóudvar körüli vékony, finom bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr hege.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A mellkisebbítő plasztikai műtét kisebbé, teltebbé, feszesebbé és előnyösebb formájúvá teszi a melleket, visszahelyezve őket a megfelelő pozícióba. A mellkisebbítést követően a hölgyek magabiztosabbak lesznek és visszakapják önbizalmukat. A reductio eredménye hosszú ideig tart, de nem örökké. A gravitáció, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással vannak a mell méretére és formájára. A nagy és nehéz melleknél az eredmény nem olyan hosszútávú, mint a kisebbeknél. A melltartó rendszeres viselése hosszútávon biztosítja a mellek formáját. Ha az évek nyomot hagynak a melleken, akkor szükség lehet mellfelvarrásra vagy ismételt mellkisebbítésre.

PÁCIENS - VÉLEMÉNYEK

1. Páciens ( Mellkisebbítés egyidejű mellmodellálással ) :

... Köszönettel tartozom a doktor úrnak, kb. 1 hónapja műtött meg ( mellkisebbítés ). Nagyon régen zavart már a mellméretem, régen sem volt kicsi. De mióta sikerült megszabadulnom 42 kg-tól, azóta még siralmasabb volt a helyzet. A hátam majd beszakadt a súlytól, és rettentően gátlásos voltam miatta. Amióta a doktor úr megműtött, azóta jobban érzem magam, már a hátam sem fáj. Az életem is jobb lett, már jobban érzem magam a bőrömben. Remélem, az idő múlásával ez még jobban így lesz. Így most már kapok majd magamra normál melltartót, és nem kell óriási kosarasat vennem, már ha volna ekkora. A ruházkodásom is változott, már nem kell takargatnom magam. Bátrabban öltözködhetek.
 
2011. július


Nagyon köszönöm :  Erika