Mellfelvarrás

Read so far

Mellfelvarrás

Posted in:

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A mellfelvarrás igen gyakori esztétikai beavatkozás. Az emlőfelvarrás leginkább az emlők fejlődésének  befejeződése után javasolt. Fogyáskor, gyermekszülés után, ill. a kor előrehaladtával a mellek veszítenek nagyságukból és előnytelenül változik meg formájuk. Szoptatás alatt az emlők megduzzadnak, a bőr megnyúlik. A szoptatás után megszűnik a duzzadás, melyhez néha a mirigyállomány sorvadása is társul, így kialakul a lógó emlő. Az öregedés  során a bőr elvékonyodik, így kevésbé képes ellenállni a gravitációnak. Az emlők süllyedését okozza a bőr és a mirigy felfüggesztő rostjainak megnyúlása. Ennek hatására a rostok elveszítik rugalmasságukat és megnyúlnak, így a mirigyállomány, kötőszövet és a zsírszövet a gravitáció szabályainak megfelelően lesüllyed. Ha mellei túl nagyok, a nagy súly is okozhatja a mellek megereszkedését. Leginkább a mellek mérete a megereszkedés oka.
Minden nő melle aszimmetrikus. Természetes elvárás a hölgyek részéről, hogy melleik nőiesek legyenek. Amennyiben Ön elégedett a mellek méretével és csak a megereszkedés zavarja, akkor mellfelvarrást kell végezni. A mellfelvarrás csak az emlők helyzetén változtat, de nem módosítja méretüket. A mastopexia a felesleges bőr kimetszésével és a mirigyállomány  újraformázásával javítja a mellek formáját, ezzel biztosítva a szép és fiatalosabb melleket. A kicsi és lógó mellek esetében  a mellfelvarrást  szükséges lehet kiegészíteni mellnagyobbítással a szebb eredmény elérése érdekében. Ezt egy műtét alkalmával el lehet végezni. Néha az implantáció önmagában megoldja a megereszkedést és egy jól megválasztott implantátum behelyezése után akár el is hagyható a mellfelvarrás. Kevesebb heggel, teltebb és szebb formát érhetünk el. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek sohasem lesznek láthatatlanok, de idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe. A műtét előtt nem tudjuk megjósolni a hegek minőségét. A mellfelvarrás végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. Melltartó rendszeres viselése hosszútávon biztosítja a mellek formáját.
A mellfelvarrást követően a hölgyek magabiztosabbak lesznek és visszakapják önbizalmukat.
Az emlőfelvarrás a későbbi terhességet nem befolyásolja. Kicsi és közepes melleknél nincs hatással a szoptatási képességre.

KI ALKALMAS MELLFELVARRÁSRA ?

  • Néha a mellek nem úgy fejlődnek, mint ahogy azt a hölgyek szeretnék. Nem elég feszesek, teltek és lógnak.
  • A két mell fejlődése nem egyforma, így az egyik mell lejjebb van mint a másik. Általában ez a mell nagyobb is a másiknál. Ez a különbség oly mértékű lehet, hogy már öltözködéssel sem lehet elrejteni. Az aszimmetrikus emlőknél indokolt lehet implantátum behelyezése a szimmetria helyreállítása végett.
  • Tubuláris mellek esetén a mellfelvarrás önmagában nem mindig oldja meg a problémát és gyakran szükség lehet mellnagyobbításra.
  • Terhesség, szoptatás vagy fogyás után a mellek megkisebbednek és veszítenek feszességükből.
  • A mellbimbó lefelé néz és néha mélyebben van, mint az alsó áthajlási redő.

A mellfelvarrás nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a melleken. Nem lehet mindent műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik a mellkas és a mellek harmóniájába.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a mellplasztikával és fontos a mellfelvarrás szempontjából. Megvizsgáljuk a mellkast és a melleket, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a női mell aszimmetriájára, mely megnyilvánulhat a mellek méretbeli vagy formai különbségében. Az emlőbimbók mérete, alakja, helyzete vagy a magassága szintén eltérő lehet. Kitérünk a mell bőrének és kötőszövetének minőségére. Van olyan aszimmetria, melyet a mellfelvarrás sem tud teljesen korrigálni. Az emlőfelvarrás csak a bőrfelesleg területére eső terhességi vagy növekedési csíkokat ( striák ) tünteti el.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a mellek több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha a mellek erősen megereszkedtek és sorvadtak is, akkor önmagában a mastopexia nem elegendő, szükség lehet augmentációra a mellfelvarrással egyidőben. Ennek szükségességét a pácienssel együtt döntjük el.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett emlőfelvarrás biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.
A mellfelvarrást követő fogyás, terhesség és szoptatás befolyásolhatja a mellplasztika későbbi eredményét.

A MELLFELVARRÁS ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A mastopexia előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG, mellkas RTG és emlőrákszűrés. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A mellfelvarrást csaknem mindig altatásban végezzük ( válogatott esetben intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető ) kórházi háttérrel. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxigéntartalmát. A kicsi emlőknél helyi érzéstelenítés is lehetséges, habár itt meg kell fontolni a műtét kiegészítését egy mellnagyobbítással is a szép mellforma elérése céljából.
Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
A leggyakoribb megoldás, amikor körbemetsszük a bimbóudvart és egy függőleges metszést ejtünk ennek az alsó szélétől az áthajlási redőig. Ezt nevezzük verticalis mastopexiának. Ez közepes megereszkedésnél használható. Ha a mellek már nagyobbak, akkor a függőleges metszés meghosszabbítható az egyik irányban vízszintesen, ez a short scar technika. Ha a mellek jelentősen nagyok, ill. igen kifejezett a megereszkedése a melleknek – nagyon megnyúlt a bőr -, akkor ezt még ki kell egészíteni egy rövid vízszintes metszéssel az alsó áthajlási redőben. Enyhe megereszkedés esetén a bőrfelesleg eltávolítható még a bimbóudvar körüli koncentrikus bőrgyűrű kimetszésével. Ez a műtéti technika igen ritkán alkalmazható, mivel kevés lehetőségünk van a mellek megemelésére és kellő modellálására. Hátránya, hogy az így operált emlő alakja kissé laposabb lesz. A tubuláris – csőszerű – emlőknél ez a plasztikai műtét bátran ajánlható, mivel ennek a műtéti metszésnek a hátránya itt előnnyé változik.
A mellplasztika műtéti metszését mindig egyénileg választjuk ki. A mellek mérete és formája, az emlőbimbó udvar nagysága, valamint a megereszkedés mértéke és a páciens elvárása együttesen befolyásolja a legmegfelelőbb technika kiválasztását. Nem mindenki alkalmas bármelyik metszésre. Igyekszünk mindig a legkevesebb heget okozni és ebből a legszebb formát elérni. A mellfelvarrás után a mell természetes alakja részben takarja a hegeket.
A mellplasztikai műtét alkalmával eltávolítjuk a felesleges bőrt és a megfelelő magasságban fixáljuk a mirigyet. A fixációt követően modelláljuk  a mirigyet, helyreállítva az emlőállomány megfelelő formáját és pozícióját. A modellálás után a mellbimbót és a bimbóudvart magasabbra helyezzük, az új formának megfelelően. Szükség szerint a bimbóudvart megkisebbítjük. Amennyiben az aszimmetria indokolja, a nagyobb mellet kisebbítéssel igazíthatjuk a másikhoz.
A mellplasztika után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  melyet egy drain segítségével távolítunk el a sebüregből. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a mellműtét utáni fájdalom. Ezt a műtét másnapján távolítjuk el.
A mellfelvarrás végén gézlapokkal fedjük a sebeket és feladjuk a választott speciális melltartót.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben végzett műtét után haza lehet menni. Ha a műtét altatásban történt, egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. A mellfelvarró plasztikai műtét után minden esetben pihenés és a mell maximális kímélete javasolt. Aludjon  a  hátán és kerülje a mellek megnyomását. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet az új forma feszítő hatása okoz. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A varratszedés általában 2 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökkent.
A speciális melltartó viselése 6 hétig javasolt. A mellfelvarrás után 2 hétig ne vezessen autót, 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! A kímélő periódus letelte után a hegeket  még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
A mastopexiát követően ugyanúgy szükséges a mellek önvizsgálata, mint a mellplasztika előtt. Ha Önnek a kora miatt javasolt a periodikus  emlőrákszűrés, akkor azt rendszeresen el kell végeznie !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a mellfelvarrás után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A mellfelvarró plasztikai műtétnek mint minden más műtéti beavatkozásnak lehetnek komplikációi, még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar és trombózis ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, az emlőfelvarrással kapcsolatos szövődmények is. Néha minimális méretbeli különbség lehet a mellek között, ill. a bimbók magassága különbözhet. Igen nagy melleknél és idősebb korban a zsírszövet okozhat gyakoribb problémát, mely átmeneti váladékozással is járhat. Ezeket a kis elváltozásokat később egy kisebb beavatkozással kiválóan lehet korrigálni.
A bimbó vagy a mell érzékenysége átmenetileg változhat. Ez pár nap alatt megszűnik, normalizálódik.
A bimbóudvar körüli és a függőleges metszés általában alig látható, szép heggel gyógyul. Problémás lehet a mell alatti redőben vezetett metszés hege, bár álló helyzetben a mell természetes formájából adódóan takarásban van. A metszések eltérő gyógyulási hajlama azok eltérő bőrminőségéből ered. A bimbóudvar körüli vékony, finom bőr finomabb heggel gyógyul, mint a mell alatti vastagabb bőr hege.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A mellfelvarró plasztikai műtét teltebbé, feszesebbé és előnyösebb formájúvá teszi a melleket, visszahelyezve őket a megfelelő pozícióba. A mellfelvarrást követően a hölgyek magabiztosabbak lesznek és visszakapják önbizalmukat. A mastopexia eredménye hosszú ideig tart, de nem örökké. A gravitáció, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása, az életkorral összefüggő egyéb változásokkal együtt hatással vannak a mell méretére és formájára. A nagy és nehéz melleknél az eredmény nem olyan hosszú távú, mint a kisebbeknél. Melltartó rendszeres viselése hosszútávon biztosítja a mellek formáját. Ha az évek nyomot hagynak a melleken, akkor szükség lehet ismételt mellfelvarrásra vagy augmentációra.