Lehetséges kiegészítő kezelések

Read so far

Lehetséges kiegészítő kezelések

1960-as évektől a nyomáskezelés vált széles körben elterjedtté. Ezt követte a hegbe adott szteroid injekciók alkalmazása a perioperatív időszakban. A jól bevált módszerek kombinálásával – kiegészítve sugárkezeléssel - alapvetővé vált a keloidok kezelésében a kombinált terápia, mivel már régóta bizonyított volt, hogy a csak műtéttel kezelt esetekben a recidíva aránya megközelítette a 100 %-ot. Az 1980-as években fedezték fel a szilikon tapaszokat és azok kedvező hatását a hegek érési folyamatára, ezek a hidráció fokozásával fejtik ki kedvező hatásukat. A XX. század utolsó évtizedeiben vezették be a legújabb technikákat a kóros hegképződések kezelésére. A különböző típusú lézer készülékekkel biztató eredményeket értek el. A krioterápia is bevetésre került, majd újabb lokálisan alkalmazható szereket fejlesztettek ki. Ezeket az adjuváns kezeléseket és egyéb alternatív eljárások is lehet alkalmazni a műtét utáni időszakban súyos keloidok esetén. Az újabb bíztatóan hatásos szerek közül említést érdemel az 5-fluoro-uracil és az interferon.

NYOMÁSTERÁPIA KOMPRESSZIÓS RUHÁVAL

Napjainkban főleg a hipertrófiás hegeknél alkalmazzuk. A külső nyomás pozitív hatást gyakorol a hipertrófiás hegek fejlődésére és érésére. A nyomásterápia hatásmechanizmusa pontosan még nem ismert. A nem jól együttműködő pácienseknél nem hozza meg a várt eredményt, mivel az ilyen páciens diszkomfortérzetre, mozgási, megjelenési problémákra hivatkozva nem viseli utasításoknak megfelelően azt. Diszkomfortérzést okoz a meleg hatására kialakuló izzadás, az apró hólyagok, bőrkiütések a bőrfelszínen, valamint a végtagok oedémája, melyet a kompressziós ruhák okozhatnak. A kompressziós ruha anyaga és elkészítésének a módja igen fontos szempont a viselése közben, mivel a gyenge minőségű anyagból, vastag varrásokkal készült ruha irritációs problémákat okoz a folyamatos viselése közben. Az újabban alkalmazott ballonos kompresziós ruhák nem okoznak problámákat a bőrön. Ezek a ruhák levegőt használnak a kompresszió létrehozására, ezzel nagyobb nyomást érnek el, de mégis könnyebb a viselésük és nem szükséges ragasztós rögzítés hozzájuk.

HEGBE ADOTT SZTEROID INJEKCIÓ

A hegbe adott szteroid injekció a patológiás hegek gyógyítására a 60-as évek közepétől alkalmazott eljárás. Az injectiot magába a hegbe adjuk, mely kellemetlen feszítő érzéssel jár. Az injekciózást több alkalommal ismételjük, mely a klinikai kép alakulásától függ. Általában 3-4 kezelésre van szükség. A sebgyógyulás folyamatának mindegyik fázisát gátolja. A fibroblasztok növekedésének a gátlása dózisfüggő. Alacsony dózisban hatástalan, megfelelő dózisban viszont hatásosan és gyorsan gátolja a kóros hegképződést. A szteroidok csökkentik a heg nagyságát, javítva a heg merevségén és méretén, ill. csökkentve vagy megszüntetve a fizikai tüneteket, pl. a viszketést, a heg élénkebb színét. A leggyakoribb mellékhatása ennek a terápiának a hypopigmentáció, a bőrnek és a bőr alatti zsírszövetnek a sorvadása, értágulatok megjelenése, lilás elszíneződés és a hatástalanság. Túladagolás esetén kifekélyződés is előfordulhat. Személyre szabott kezelést kell végezni. Ezt meghatározza a beteg életkora, kísérő betegségei, a heg típusa, elhelyezkedése és kiterjedése. A kezeléseket általában 2 hetente végezzük. A kívánt eredmény elérése után a jól reagáló hegekbe nem folytatjuk tovább az injekciózást, kerülve a nemkívánatos szövődményeket. Az injekciós kezelés felfüggesztését követően még több hétig dolgozik a szetroid a hegben, gátolva a heg aktivítását. Súlyos keloidok esetében akár már a sebészi kimetszés közben is alkalmazzuk és a beavatkozást követően gyakrabban és hosszabb ideig is szükség lehet szteroid adására. Így érhető el a legjobb hatás. A megfelelően végrehajtott kezelési ciklus után a keloidok recidíva aránya 10 % alatti, míg a hipertrófiás esetekben ennek kb. a fele.

SUGÁRTERÁPIA

A felületi rtg besugárzás gátolja a kóros fibroblasztképződést, így szabályozza a normális kollagénképződést. A sugárterápiát lehet végezni önállóan vagy sebészeti kimetszéssel együtt is. Az önállóan elvégzett sugárterápiát a nem eltávolítható keloidok esetén alkalmazzuk. A sebészi kimetszést követőn, szükség esetén sugárterápiát is alkalmazhatunk. Amennyiben alkalmazásra kerül, akkor 24 - 48 órán belül el kell kezdeni a kimetszés után. A sugárterápia preventív hatása dózisfüggő. A sugárterápiát nagyon pontosan kell alkalmazni, mivel annak túlzott alkalmazása hyperpigmentációt, de súlyosabb esetben rosszindulatú bőrtumort is okozhat.

SZILIKONOS ANYAGOK

A szilikont először a 60-as évek elején használták égési sebek kezelésére. A szilikon tapaszos technika csak az elmúlt pár év vívmánya, melynek korai alkalmazásával megelőzhető vagy minimalizálható a hipertrófiás heg kialakulása, így jobb eredmény érhető el. A szilikonok pl. krém, géles lap, hajlékony lemez és egyéb rögzítő segédeszközök egy nagyon gyakran használatos eszközökké váltak a hipertrófiás hegek megelőzésében és kezelésében, különösen égési sérülések után. A helyileg alkalmazott szilikonos eszközök hatásmechanizmusa pontosan még nem ismeret. A szilikon molekulák nem hatolnak be a bőrbe. A szilikonos tapasz esetén csökken a bőr vízáteresztő képessége, így létrehozva egy nedves réteget a szilikon lap és a bőr felszíne között. A bőr nedvességtartalmának növekedése valószínűleg összefüggésben van a kapilláris aktivitás, hyperaemia, és a kollagén rostok lerakódásának csökkenésében. A szilikon hatásossága a heg hidratáltságától függ. A szilikon lapok használatával számottevő javulás érhető el a hegek lelapulásában, puhulásában és a heg hajlékonyságában. A legjobb eredmény a hipertrófiás hegek megelőzésében a sebgyógyulás befejeződése után 2 héttel elkezdett szilikon lapos kezeléssel érhető el. A szilikon-tapasz alkalmazása folyamatos vagy megszakított lehet. A modern tapaszok hipoallergének, kellemes tapintatúak és díszkomfort érzést nem okoznak. Kiszereléstől függően egy- vagy kétoldalasak, azaz mindkét felszínen tapadnak. Kaphatók speciális alakú tapaszok, de a hagyományos formájúak is a kívánt alakra és méretre szabhatók. Az egyenetlen, jelentős görbülettel bíró anatómiai felszínek kezelését szilikon-géllel lehetett megoldani. Hasonlóan a könnyű és egyszerű alkalmazást teszik lehetővé a legújabb stiftek és spray-k. A páciens kóros hegképződési hajlama, rizikótényezők megléte esetén, valamint esztétikai beavatkozás után javasolt ezek használata. A megelőzés időtartamát a heg állapotának változása szabja meg. Az újabb gélek újfajta szilikonpolimer tartalmuknak köszönhetően rövid idő alatt megszilárdulnak, kiegészítő fedőkötést nem igényelnek. A tapasz folyamatos viselése helyett a megszakításokkal végzett kezelés javasolt. A szilikon tapasz a heg szélét minden irányban haladja meg és folyamatosan 12 órán keresztül legyen fent naponta. A minimális kezelési idő 2–3 hónap.

LASERKEZELÉSEK

A lézeres technológia fejlődése új lehetőségeket nyitott a kozmetikai és funkcionális panaszokat okozó bőrhegek kezelésében. Többfajta lézert lehet használni hegkezelésre. Hatásuk a szelektív fototermolízisen alapul. A lézerek használata egyértelműen javítja a legtöbb heget. Az újabb lézerek szelektíven zárják el az ereket és ezzel eredményesen gyógyítják a hipertrófiás hegeket: csökkentik a heg tömöttségét, javítanak a színén és merevségén és kevés a mellékhatásuk. A villanófényes kezelés ( IPL ) szintén hatásos a hipertrófiás hegek kezelésében és egyben minimalizálja a hólyagképződést a kezelt területen. Az IPL kezelés kombinálása a hegbe adott szteroiddal tovább javítja a hatásosságot. A frakcionált módon működő lézerek egyértelműen hatásosak a kóros hegek kezelésében, így egy új hatásos és biztonságos kezelési mód alakult ki. Az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalataink alapján megállapíthatjuk, hogy a besüppedt, vagy kiemelkedő, vörös, vagy halványvörös színű, szabályos műtéti, vagy szabálytalan baleseti hegek egyaránt javulnak a lézeres kezelés hatására.

CRYOTHERAPIA

A kontakt és a spray-vel végzett hegkezelés ( -189 C fokos folyékony nitrogén párologtatása ) egyértelműen javítja, ill. teljesen visszahúzza a hipertrófiás és a keloidos hegek növekedését. Már a második kezelés után látványos a keloidok lelapulása. A teljes kezelési sorozat kb. 20 kezelésből áll. A cryoterápiát leginkább nagyon kicsi hegek esetén alkalmazzák. Két kezelés között számos hétnek kell eltelnie a kezelés utáni sebgyógyulásig. Mellékhatások között a legjellemzőbb a hypopigmentáció. Egyéb mellékhatás lehet még a hperpigmentáció, közepes bőrsorvadás és a fájdalom. A cryoterápia kombinálása a hegbe adott szteroiddal az egyik választható eljárás a hipertrófiás és keloidos hegek esetén. Elkerülve a klasszikus cryoterápia minden mellékhatását fejlesztették ki az intralézionalis fagyasztó tűt. A speciálisan kifejlesztett fagyasztó tűt hosszirányban vezetjük be a hipertrófiás vagy keloidos hegbe, így minimalizálva a környező szövetek sérülését, de maximalizálva a hideghatást a hegben. Már egy ilyen kezelés után 50 %-kal csökkent a heg terjedelme és egyértelmű volt a javulás. Csak enyhe helyi oedema és hámleválás alakult ki, mely gyorsan begyógyult. Az enyhe fájdalmat és diszkomfortérzést könnyen el lehetett viselni, különösebb kezelést nem igényel. A nagyobb hatékonyságot a heg belsejébe adott, célzottabb hideghatás okozta a hagyomás cryoterápihoz képest. Így kevesebb kezelésre van szükség, a hámosodási folyamat rövidebb, kevesebb időnek kell eltelnie két kezelés között.

CONTRACTUBEX

Sokkal kevésbé hatékony, mint a szilikonos krémek vagy tapaszok. Contractubex ez egy jól ismert krém a hipertrófiás és keloidos hegek kezelésében. A pontos hatásmechanizmusa még nem ismeretes. Feltételezzük, hogy a hagymakivonatban található flavinoid és a heparin fejtenek ki gátló hatást a fibroblasztokra a gyulladásos folyamatra és így a hegképződésre. A Contractubex krém csökkenti a pirosságot, a viszketést a hipertrófiás hegek esetében. Az enyhe égő viszkető érzés a kezelés alatt az valószínűleg nem allergia, hanem csak a hatóanyagok kiváltotta hatás. A Contractubex gél kevésbe hatásos a sötétbőrű páciensek esetén.