Kisajakplasztika

Read so far

Kisajakplasztika

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
Ideális esetben a kisajkak arányosak a nagyajkakkal és az utóbbiak által fedetten helyezkednek el. A kisajkak a nemi hovatartozás fontos elemi, így azok elváltozásai komoly problémát jelenthetnek a szexuális életben. Napjainkban a kisajakplasztika egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hölgyek körében, mivel a teljes vagy csaknem teljes szőrtelenítés miatt felértékelődött a gáttájék megjelenése. Az ideális esetben a kisajkak és a nagyajkak egymással arányosak és harmonizálnak a test arányaival. A kisajkak nyálkahártyája nagyon vékony, a nyálkahártya alatti kötőszövet viszonylag kevés és gyenge, így nagyon mobilis. A kisajkak mérete a szexuális érés folyamán teljesedik ki, válik fontossá a nő önértékelésében. A kisajakplasztika inkább a fiatalabb korosztály körében népszerű esztétikai beavatkozás. A pubertás kiváltotta genetikai vagy a szülések okozta hormonális változások következtében megnagyobbodó, megnyúló kisajkak a nagyajkak méretét jelentősen meghaladhatják. A kisajkak kisebbítését legtöbbször esztétikai indokból végezzük. Megnagyobbodott és/vagy meghosszabbodott kisajkak nemcsak esztétikai problémát, hanem anatómiai eltérést is okozhatnak, így zavaróak lehetnek a párkapcsolatban, akár komoly frusztrációt is okozhatnak viselőjüknek. Az egyén alkati adottságain túl alaki rendellenességet, aszimmetriát okozhat még baleset, műtét vagy betegség is: hormonális betegség, durva szexuális manipulációk, krónikus irritáció, vizelet inkontinencia és myelodysplasias betegség. Veleszületett fejlődési rendellenesség esetén a kisajkak megnagyobbodása gyakran együtt jár a nagyajkak bizonyos fokú alulfejlettségével, amitől a kisajkak még nagyobbnak tűnnek. A megnagyobbodott kisajkak zavarják a pácienst az öltözködésben, a szexuális életben, ahol fájdalmat okozhatnak ( a fehérnemű és a pénisz mozgása mechanikai súrlódás következtében ), ill. problémás lehet a tisztálkodás, mely miatt hosszan tartó gyulladás is kialakulhat. Másoknál hosszan tartó üldögélésnél, munkavégzésnél, bizonyos sportoknál ( kerékpározás, lovaglás, úszás ) a megnagyobbodott kisajkak fájdalmak okozói lehetnek.
A kisajakplasztika alkalmával a zavaró esztétikai panaszokat okozó anatómiai eltéréseket korrigáljuk, törekedve a megfelelő nagyság, forma és szimmetria eléréséhez. A kisajakplasztika megkisebbíti a nyálkahártyát, így együtt korrigálja az anatómiai és funkcionális elváltozásokat. Az intimplasztika nem befolyásolja a clitoris és a hüvely egyéb funkcióját, így az örömszerzést vagy a beidegzést a gáttájon, ill. a későbbi terhességet sem. Az erogén zóna érzékenysége sértetlen megmarad. A kisajakplasztika végleges esztétikai eredménye csak a teljes gyógyulási folyamat befejeztével, néhány hét vagy hónap múlva látható. A kisajakplasztika után a kisajkak ismét arányossá válnak a nagyajkakhoz képest és öltözködéskor, sportoláskor valamint a szexuális érintkezésben nem okoznak panaszt. A kisajakplasztika visszaadja az öltözködés, sportolás és a szexuális élet szabadságát a hölgyeknél.
A kisajakplasztika önmagában nem oldja meg a szőrzetproblémákat a gáttájon, a nagyajkak kicsinységét, a combok belső részének megnagyobbodását, esetleg lógását. Ezeket az elváltozásokat is el lehet tüntetni, de egyéb beavatkozással kell kiegészíteni a kisajakplasztikát ( IPL tartós szőrtelenítés, zsírszívás vagy combplasztika ). Sokszor végzünk a kisajakplasztikát megelőzően vagy követően villanófényes tartós szőrtelenítést a fanszőrzet vagy a gáttájék területén.
Természetes elvárás a hölgyek részéről, hogy az öltözködés, a sportolás és a szexuális élet feszélytelen és szabad legyen. A kisajakplasztikai visszaadja a mindennapi élet szabadságát, növelve a hölgyek önbizalmát.

KI ALKALMAS KISAJAKPLASZTIKÁRA ?

 • Kisajkait nagyobbnak érzi az átlagosnál.
 • Kisajkai túlérnek a nagyajkakon.
 • Feszélyezve érezi magát szoros ruhában, fehérneműben vagy fürdőruhában.
 • Kisajkai mérete zavarja
  • az öltözködésben,
  • a tartós ülésben,
  • munkavégzés közben,
  • a sportolásban,
  • a szexuális életben, esetleg fájdalmat is okoznak.
 • Aszimmetrikusak kisajkai.
 • Problémás a tisztálkodás a gáttájon.
 • Elhúzódó gyulladások a gáttájon a megnagyobbodott kisajkai miatt.

A kisajakplasztika ezek mindegyikén javíthat. A kisajakplasztika nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a gáttájon. Nem lehet mindent műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik a gáttájék harmóniájába.
A kisajakplasztika önmagában nem oldja meg a szőrzetproblémákat a gáttájon, valamint a nagyajkak kicsinységét vagy megnagyobbodását és a combok belső részének megnagyobbodását, esetleg lógását. Ezeket az elváltozásokat is el lehet tüntetni, de egyéb beavatkozással kell kiegészíteni a kisajakplasztikát ( villanófényes tartós szőrtelenítés, zsírszívás vagy combplasztika ).

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a kisajakplasztikával. Megvizsgáljuk a szeméremdombot, a gáttájékot és a kis- és nagyajkakat, ill. ezek egymáshoz viszonyított arányát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, amelyek befolyásolják a műtéti tervet. Felhívjuk a figyelmet az esetleges aszimmetriára, ill. az esetleges idegi érintettségre. Kitérünk a kis- és nagyajkak méretének, formájának és szimmetriájának változatosságaira. Van olyan aszimmetria, amelyet a jól elvégzett kisajakplasztika sem tud korrigálni. Javaslatot teszünk egyéb szükséges beavatkozásra, amely javítja az eredményt. Ezeket általában együtt alkalmazzuk a kisajakplasztikával: villanófényes tartós szőrtelenítés, zsírszívás vagy combplasztika. Készítünk pár képet a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a gáttájék, a kis- és nagyajkak vizsgálatát és értékelését. Egy tükör segítségével megmutatjuk a műtét várható eredményét. Ha a gáttájon egyéb lényeges elváltozások is vannak, akkor önmagában a kisajakplasztika nem elegendő, szükség lehet egyéb beavatkozásra is. Ennek szükségességét Önnel együtt döntjük el.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, a gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett kisajakplasztika biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.

A KISAJAKPLASZTIKA ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

Kisajakplasztika előtt néha szükség lehet pár vizsgálatra. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem, jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak a műtét alatt.
A kisajakplasztika előtt két héttel különös gondot kell fordítani a tisztálkodásra. Csak természetes szövetből készült és jól szellőző alsóneműt javasolt viselni, kerülve mindenféle irritációt. A kisajakplasztikát legcélszerűbb a menstruációt követő héten végezni, hogy a sebeknek minél hosszabb ideje maradjon a gyógyulásra a következő menstruációig.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A kisajakplasztikát csaknem mindig helyi érzéstelenítésben végezzük, így a beavatkozás után haza lehet menni. Speciális kérés esetén vénás bódításban vagy altatásban is elvégezhető, de ez utóbbi esetben 1 napos benntartózkodásra szükséges. Helyi érzéstelenítésnél a gáttájék gazdag beidegzése miatt az érzéstelenítő injekció beadása kevés kellemetlenséggel járhat, de az érzéstelenség beállta után teljesen fájdalommentesen tudunk operálni. A műtéti idő általában 1 – 1,5 óra, mely az igen gondos szöveti egyeztetésnek és végrehajtásnak tudható be. Régebben csak egyfajta eljárást alkalmaztak függetlenül a mérettől, a formától és a kisajkak színétől. A mai modern eljárásoknál ezeket már mind figyelembe vesszük és igazítjuk a páciens elvárásaihoz. Ezzel javítva a műtét eredményét és az elégedettséget. A kisajakplasztika alkalmával   előzetes bejelölés után   eltávolítjuk a felesleges nyálkahártyát és az alatta levő kötőszövetet a kisajkakból, így azok harmonizálnak a nagyajkakkal. A kisajakplasztika alkalmával ügyelünk a kisajkak megfelelő formai és méretbeli kialakítására, a szimmetria minél tökéletesebb helyreállítására, ill. az érzékeny részek ( pl. csikló ) védelmére és épségére. Ezzel az aránylag egyszerű műtéttel sok kellemetlenségtől szabadítjuk meg a pácienst. A megnagyobbodott szövetek eltávolításának több módja is van, mely függ a kisajkak méretétől, formájától, a szövetek színétől és a páciens elvárásaitól. Leggyakrabban kétoldali kisebbítést végzünk. Kisebb méretű kisajkak esetén jön szóba az ún. deepithelizációs technika. Ennél az eljárásnál a kisajkak belső és külső oldalából egy – egy ovális nyálkahártyarészt távolítunk el. A következő két eljárást nagyobb méretű kisajkak esetén alkalmazzuk, amikor a kisajkak egy részét teljes vastagságban távolítjuk el. A legegyszerűbb és leggyakoribb eljárás, amikor a kisajkak szabad szélénél egy ívelt, sarló alakú részt távolítunk el. A kisajkak bizonyos alaki és színbeli eltérése esetén ék alakú kimetszést alkalmazunk, meghagyva a szabad szél felső részét, melyből lebenyt képezünk és a műtét végén lehajtjuk a kisajkak hátsó részéhez. Bármelyik technikát is választjuk a sebzárás csaknem mindig felszívódó fonallal készül, így a fonalak maguktól felszívódnak, ill. eltávoznak, megkímélve Önt a varratszedés kellemetlenségétől. Néha egy-egy varrat a sebgyógyulást követően sem távozik spontán, így azokat a kontrollok során távolítjuk el. A teljes gyógyulás után a hegek csaknem láthatatlanok, ill. részben rejtett pozícióban vannak, így a szexuális életben sem zavaróak. Műtét végén steril lapokat helyezünk a gáttájékra és feladjuk a feszes fehérneműt, amellyel rögzítjük azokat. Egyéb kötés nem szükséges. A kisajakplasztikát követően, rövid megfigyelés után haza lehet menni.

Az intimplasztika:

A női intimplasztika alatt leggyakrabban a kisajakplasztikát értjük. Azonban egyéb plasztikai beavatkozásokat is takar ez a gyűjtőfogalom, úgymint a nagyajkakon, ill. a szeméremdombon, a gáttájékon és a külső nemi szerveken, ill. a közvetlen környezetükben végzett beavatkozásokat. A kisajkak saját zsírfeltöltését a hölgyek igen ritkán kérik, jellemzőbb inkább a kisajkak kisebbítése. A kisajkak megkisebbítését is igen ritkán végezzük zsírszívással. A duzzadó, zsíros nagyajkak méretének csökkentése zsírszívással már gyakoribb beavatkozás a gáttájékon, mellyel akár az aszimmetriát is lehet korrigálni. A nagyajkak esetén kimetszésre ritkábban kerül sor. A nagyajkak nagyobbítása már kedveltebb beavatkozás a hölgyek körében, amit saját zsírfeltöltésével végzünk. Egy kicsit feljebb található a szeméremdomb ( vénuszdomb ), melynek kisebbítése, emelése, ill. feszesítése általában a hasplasztikával együtt történik. Szeméremdombnál a kimetszésen túl szóba jön még zsírszívás. A szeméremdomb nagyobbítása igen sovány pácienseknél jön szóba, saját zsír visszatöltéssel.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

A kisajakplasztika után minden esetben pihenés és maximális kímélet javasolt és célszerű pár napig természetes szövetből készült, jól szellőző, de feszesebb alsóneműt viselni. A kötéseket ( nedvszívó lap, intimbetét ) a páciens saját maga cseréli naponta, ill. igény szerint. Ezen időszak alatt nagyon fontos a műtéti terület tisztán és szárazon tartása a fertőzések elkerülése és a sebgyógyulás elősegítése érdekében. A kisajkakat minden nap kamillás törlővel lehet tisztítani, mely szükség szerint napközben is ismételhető. Fertőtlenítő folyadék használata megelőzi, ill. minimálisra csökkenti az amúgy is nagyon ritkán előforduló gyulladást. A kisajkak és a körülöttük levő szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak. Ennek a lazaságnak köszönhetően a műtéti terület és közvetlen környezete műtét után megduzzad, bevérezhet és kevés véres váladék szivároghat belőlük az első két napon. Átmeneti feszülés és égő, viszkető érzés, esetleg fájdalom ( főleg ülő helyzetben  ) is lehetséges.
A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, amelyet a fentebb leírt elváltozások okoznak. A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. A kisajkakon átmeneti aszimmetria léphet fel a műtét után, melyet szintén a duzzanat és a bevérzések okozhatnak.  Ezek 1 - 2 nap alatt maguktól megszűnnek, de igen ritka esetben ez pár hétig is eltarthat, de a duzzanattal együtt nyomtalanul eltűnnek. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A műtét utáni első pár napban igen óvatos jegeléssel csökkenteni lehet a tájék duzzanatát. A műtéti hegek kezdetben rózsaszínűek, de a műtét után 1   2 héttel már alig láthatóak és 2   3 hónap múlva gyakorlatilag észrevehetetlenek. Ezek mind természetes reakciók, melyek a sebgyógyulás normális jellemzői. A kisajakplasztika végleges eredménye kb. 2 hónappal később alakul ki, bár az eredmény 90 % - ban már az első 3 hét után is látszik.
Az első héten minden olyan tevékenység, amely a gáttájék bővérűségét, kipirulását okozhatja, tilos ! ( Erőlködés, napozás, vagy bármilyen erős meleghatás, forró zuhany, alkohol fogyasztása, nagyobb fizikai megterhelés. ) Szexuális élet és az ülőfürdő 4   6 hétig kerülendő ! Kisajakplasztika után általában 2 – 3 hét pihenés javasolt. A műtéti sebeket és a  területet kímélni kell, szennyeződés nem érheti ! Tilos a gépkocsivezetés és minden olyan cselekvés, amelyhez a szervezet fokozott koncentrálóképessége szükséges ! Napozástól, szoláriumtól 6 hétig tartózkodni kell !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a kisajakplasztika után is. Az ellenőrzések és a rákszűrés rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől, a gyógyulási folyamattól és a páciens általános állapotától. Az előírt időpontokban elvégzett kontrollok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A kisajakplasztikának, mint minden más műtéti beavatkozásnak lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés és sebgyógyulási zavar ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a kisajakplasztikával kapcsolatos szövődmények is. A kisajkak nagyobb duzzanata esetén átmenetileg előfordulhat a kisajkak kisfokú kifordulása, így záródásuk nem tökéletes. Néhány nap, néhány hét elteltével a zavaró tünetek spontán és teljesen elmúlnak. Ritkán előfordulhat, hogy az igen vékony nyálkahártya alatti hegek kis csomóként átmenetileg láthatóak, azonban ezek nyomtalanul eloszlanak a későbbiekben. A hegvonalban igen ritkán előfordulhat egy – egy fehér kis cysta ( epithel cysta ), mely ártalmatlan képződmény és egy rövid, kicsi beavatkozással percek alatt megszüntethető. A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. korrigálhatók, így a műtét végső eredményét nem vagy csak alig befolyásolják.

EREDMÉNY

A kisajakplasztika visszaadja a mindennapi élet szabadságát az öltözködésben, sportolásban és a szexuális életben, így növelve a hölgyek önbizalmát. Indokolt esetben egyéb beavatkozással: villanófényes tartós szőrtelenítés ( a fanszőrzet vagy a gáttájék területén ), zsírszívás ( szeméremdomb, nagyajkak, comb belső oldala ) még tovább lehet javítani az eredményt. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe, de sohasem lesznek teljesen láthatatlanok, még a kisajkak esetén sem. A kisajakplasztika eredménye maradandó.