Karplasztika

Read so far

Karplasztika

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A karplasztika egy ritkább esztétikai beavatkozás. Bőrünk életkorunk előrehaladtával egy öregedési folyamaton megy keresztül. Csökken a bőr kollagén tartalma és rugalmas rostjainak száma, ezzel párhuzamosan csökken a bőr feszessége. Bőrünk testszerte egyre petyhüdtebbé válik, a gravitáció hatása egyre kifejezettebb lesz. A bőr és a bőr alatti kötőszövetek sorvadása következtében bőrünk meglazul, lógni kezd. Ez a folyamat mindenkinél más – más életkorban kezdődik és változó sebességgel halad előre. Az egyén alkati tulajdonságain túl bizonyos tényezők erősen befolyásolják, felgyorsítják a bőr természetes öregedési folyamatát. Ezek a tényezők a földrajzi hovatartozás, az időjárási viszonyok ( napos órák száma, nedvesség, szél, hőingadozás ), a túlzott napozás, az életmódbeli szokások ( túlzott stressz, ~ alkohol- és nikotinfogyasztás, nem elegendő alvás, a pihenés hiánya), bizonyos betegségek ( májbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, cukorbetegség ) és bizonyos gyógyszerek tartós szedése. Minél több ultraibolya sugárzás éri a bőrét élete folyamán, annál nagyobb a bőr károsodása. A kialakult elváltozások miatt idősebbnek néz ki, mint amilyennek érzi magát. Másik fontos tényező: hízáskor a felkar átmérője jelentősen megnövekszik, így előnytelenül változik meg a testkontúr. Gyakran a bőr kinyúlását a zsírfölösleg helyi lerakódása okozza a felkarokon. Az igen nagy súly miatt a kitágult bőr elveszti rugalmasságát, petyhüdtté és lógóvá válik. A felkar hozzáfekszik a mellkashoz és gyakori bőrproblémák alakulhatnak ki. Még a szigorú diéta és a komoly testedzés sem teszi ismét feszessé a bőrt. A zsírszívás csak karcsúbb formát eredményez, míg a karplasztika újra is szabja a felkar körfogatát. Természetes elvárás a hölgyek és az urak részéről, hogy testformájuk karcsú és fiatalos legyen. A karplasztika a felesleges bőr kimetszésével és liposuctioval együtt biztosítja ezt. Tudomásul kell venni, hogy a műtéti hegek sohasem lesznek láthatatlanok, de idővel elhalványodnak és beolvadnak a környezetükbe. A műtét előtt nem tudjuk megjósolni a hegek minőségét. Ideális esetben vékony hegek keletkeznek a felkar belső oldalán.  Ezek anatómiai adottságaink miatt rejtett pozícióban helyezkednek el.
A karplasztika végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. A karplasztika eredményeként a felkar bőre feszessé, karcsúbbá és fiatalossá válik a jelentős mennyiségű zsír- és bőrfelesleg eltávolítása következtében. A kellő mennyiségű bőr és zsír eltávolításával tartós és szép eredmény biztosítható.

KI ALKALMAS KARPLASZTIKÁRA ?

  • Nagy és lelógó a felkari bőr és zsír.
  • A felkarja erősen megvastagodott, meghaladja a test arányait.
  • A felkar bőre összefekszik a mellkas bőrével, így gyakran irritáltak és váladékoznak.
  • Fokozott zsírlerakódás a felkar területén.

A karplasztika nem tud korrigálni minden a páciens által megálmodott - néha irreális - elvárást a felkaron. Nem lehet mindent, a műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, mely illeszkedik a test harmóniájába.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

Konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a karplasztikával és fontos a plasztikai beavatkozás szempontjából. Megvizsgáljuk a felkart függőleges és vízszintes helyzetben. Felmérjük a bőr tónusát és a megereszkedés fokát. Felhívjuk a figyelmet a bőr alatti zsír mennyiségére és elhelyezkedésére. Kitérünk a felkar bőrének és kötőszövetének minőségére, valamint az esetleges korábbi műtéti hegekre. Van olyan heg, mely hatással van a műtéti tervre és a karplasztika későbbi eredményére.
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciensnek a felkar több irányból történő vizsgálatát és értékelését.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a karplasztikát a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett karplasztika biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.
A karplasztikát követő jelentős fogyás és hízás befolyásolhatja a karplasztika késői eredményét.

A KARPLASZTIKA ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A karplasztika előtt szükség van néhány vizsgálatra: vérvizsgálat, EKG és mellkas RTG. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a karplasztika. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem, jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

A karplasztikát csaknem mindig altatásban végezzük ( válogatott esetben intravénás bódításban és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető ) kórházi háttérrel. Ez utóbbi két fájdalomcsillapítási eljárás csak egészen kicsi beavatkozásnál lehetséges. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxygén tartalmát.
Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
A karplasztika műtéti metszését mindig egyénileg határozzuk meg. Nem mindenki alkalmas bármelyik metszésre. A lelógó felkari bőr-zsír mérete és formája, a megereszkedés mértéke, valamint a páciens elvárása együttesen befolyásolja a legmegfelelőbb technika kiválasztását és az eltávolítandó szövetmennyiség mértékét. A metszés lefutását befolyásolja a felkar struktúrája és a kisebbítés mértéke is. Korábbi műtéti hegek a felkaron befolyásolhatják a karplasztika eredményét. Igyekszünk a lehető legkevesebb rejtett pozíciójú heggel a legszebb formát elérni. A leggyakoribb megoldás, amikor hosszanti metszést ejtünk a felkar belső oldalán, ebből távolítjuk el a megnyúlt bőrt az alatta elhelyezkedő zsírállománnyal együtt. Egy függőleges babérlevél alakú területet távolítunk el. Minél nagyobb a felkar körfogata, annál hosszabb lesz a metszés. Extrém esetben „T” alakú heggel tudjuk eltávolítani a felesleges mennyiséget, melynek során a „T” vízszintes szára a hónaljban van. A karplasztika során a felkar bőrét kisebb területen alápreparáljuk. Tekintettel a nagyobb sebfelszínre, a leggondosabb vérzéscsillapítás mellett is mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  melyet egy-egy drain segítségével távolítunk el a sebüregből. Ezzel gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a karplasztika utáni fájdalom és elősegíti a bőr gyorsabb letapadását. Ezeket a szivárgó mennyiség megszűnése után távolítjuk el, kb. 1-2 nap múlva. Az esetek jelentős részében zsírszívással is kiegészíthetjük a karplasztikát.
A karplasztika végén gézlapokkal fedjük a sebeket és feladjuk a választott rugalmas kötést.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Helyi érzéstelenítésben vagy intravénás bódításban végzett műtét után haza lehet menni. Ha a karplasztika altatásban történt, egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Távozáskor általában a drainek még vezetnek, ezért ezekkel együtt lehet távozni a kórházból. A karplasztika után minden esetben pihenés és a felkar maximális kímélete javasolt. A karplasztikát követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet az új forma feszítő hatása okoz. Már a karplasztika másnapján fel kell kelni az ágyból és rövid sétákat tenni a szobában, ezzel javítva a keringést. Hosszasan ülni vagy feküdni nem szabad. Éjszaka célszerű felpolcolt felső végtagokkal aludni.
A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ez természetes velejárója a karplasztikának. A varratszedés általában 2 – 3 hét után várható, amikor a feszülés már jelentősen csökkent. A speciális rugalmas kötés viselése 4 - 6 hétig javasolt. A karplasztika után 2 hétig ne vezessen autót, 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! A kímélő periódus letelte után a hegeket még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így a karplasztika után is ! Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati adottságaitól. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a karplasztikát, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási időszak. A karplasztikának - mint minden más műtéti beavatkozásnak -, lehetnek komplikációi, még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés, sebgyógyulási zavar és trombózis ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a karplasztikával kapcsolatos szövődmények is. Nagy kimetszést igénylő karplasztikánál a heg két végén csücsökképződés lehet. Ezeket később egy kis beavatkozással teljesen meg lehet szüntetni. Ez inkább a nagyon lelógó felkari bőr- és zsírtöbbletre jellemző. A sebgyógyulási és keringési zavar különösen jellemző lehet dohányosoknál és cukorbetegeknél, akiknél nem olyan tökéletes a bőrkeringés. Ilyen esetekben átmeneti váladékozás és nagyon ritkán bőrelhalás is előfordulhat. Ezeket a kis sebgyógyulási problémákat egy későbbi időpontban elvégzett, kisebb helyreállító beavatkozással kiválóan lehet korrigálni. A felkari bőr érzékenysége átmenetileg csökkenhet. Ez pár hét, hónap alatt megszűnik, normalizálódik.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetők, ill. korrigálhatók, így a karplasztika végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A karplasztika laposabbá, feszesebbé, fiatalosabbá és előnyösebb formájúvá teszi a felkart. A karplasztikát követően a hölgyek és urak magabiztosabbak lesznek és visszakapják fiatalos önbizalmukat. A karplasztika változatlan testsúly mellett igen hosszú ideig tart. A jelentősebb hízás, fogyás, a szövetek víztartalmának és rugalmasságának változása és az életkorral összefüggő egyéb változások hatással vannak az egész szervezetre, így a felkarra is. Ha a súlyingadozás nyomot hagy a felkaron, akkor szükség lehet ismételt karplasztikára, mely általában az eredeti műtétnél kisebb beavatkozás.