Különböző hegtípusok kezelési lehetőségei

Read so far

Különböző hegtípusok kezelési lehetőségei

ATRÓFIÁS HEGEK KEZELÉSE

Az önállóan megjelenő atrófiás hegek esetén egy újbóli plasztikai kimetszéssel új heget képezünk, melynél feszülésmentesen egyeztetjük a bőrszéleket. A nagyobb területekre terjedő, több besüllyedt heget tartalmazó eseteknél – leggyakrabban acne után – fractionált lézerrel végzett közepes- vagy mélyhámlasztással lehet jó eredményt elérni.

ÉRETLEN HEGEK KEZELÉSE

Az éretlen hegek esetében, amikor 1 hónapon túli, elhúzódó sebgyógyulás és fokozódó hegpanaszok állnak fenn, akkor szilikon tapasz vagy krém használata indokolt. Megakadályozza a hipertrófiás heg kialakulását, ill. elősegíti a heg érését. A kezelés időtartama 2 hónapon túli. A szilikonos kezelés hatékonyságát a kompressziós kezeléssel fokozhatjuk. Kialakuló és fokozatosan növekedő hegburjánzás esetén meg kell kezdeni a hegbe adott szteroidos kezelést.

VONALAS HIPERTRÓFIÁS HEGEK KEZELÉSE

A kezeletlen hipertrófiás hegek az idő múlásával spontán és részleges javulnak és változatos megjelenést mutatnak. Ez a hegtípus még elsődleges sebgyógyulást követően is gyakran alakul ki nagyízületek és nagyobb izomcsoportok közelében. Ilyen esetben a kezelést minél korábban el kell kezdeni, kezdetben szilikonos tapasszal vagy krémmel. A kezelést szükség esetén kiegészítjük kompresszióval és minimálisan 3 hónapig, ill. a kívánt eredmény eléréséig folytatjuk. Eredménytelenség vagy csak átmeneti javulás esetén szteroid injekciózásra is szükség van. A kezelésre ellenálló hipertrófiás hegeknél a hegbe adott szteroid gyorsabb és kifejezettebb javulást eredményezett, mint az önmagában végzett szilikonos kezelés. A kívánt eredmény elérése után a jól reagáló hegekbe nem folytatjuk tovább az injekciózást, kerülve a nemkívánatos szövődményeket. Az injekciós kezelés felfüggesztését követően még több hétig dolgozik a szetroid a hegben, gátolva a heg aktivítását. A hipertrófiás hegek műtétre alkalmas állapotba kerülnek a két módszer kombinálásával.

KITERJEDT (ÉGÉSI) HIPERTRÓFIÁS HEGEK

Mély égési sérülések után, mely a bőr alatti mély szöveteket is érinti nagy mennyiségű hegtömeg alakul ki. Ha ezek a kiterjedt, hipertrófiás hegek ízületek felett helyezkednek el, akkor azok mozgását akadályozó hegzsugorodásokat okoznak. Ezek megszüntetése komoly és pontos helyreállító plasztikai sebészeti tervezést és kivitelezést igényel. A kiterjedt mély másod- és harmadfokú égési sérülések után a helyreállító műtétek és a kiegészítő kezelések hosszantartóak, általában több évig is eltarthatnak. A helyreállító műtétek után és közben igen nagy jelentősége van a speciális kompressziós ruháknak, szilikonos kezelésnek, egyéb kiegészítő és más alternatív módszereknek. Ennek a komplex kezelésnek célja a hegek puhítása, elsimítása, melyet egyénileg tervezünk és egyénileg meghatározott ideig folytatjuk. A beteg gyógyulása évekig tarthat, így a helyreállító műtétek közötti időben speciális hegkezelés és gondozás indokolt.

KELOIDOK KEZELÉSE

Keloidos hegek kezelésekor a műtéti megoldás csak ritkán és igen megfontoltan jöhet szóba. A keloidok kezelése már kezdetben is kombinált kezelés, amikor a standard módszereket egyidejűleg alkalmazzuk. Ez a komplex folyamat hónapokig tarthat és eredménye nem minden esetben tökéletes. Ennek ellenére kezelése mindenképpen indokolt. A hegbe adott szteroid az első választandó plasztikai eljárás, melyet kiegészítünk szilikonos kezeléssel és kompresszió ruhával, amennyiben lehetséges. A kezelés minimális időtartama fél év. Ha a keloidos heg kimetszésre kerül, akkor megfontolandó a röntgenbesugárzás is. A kombinált kezelés hatására a keloid felpuhul, a bőrrel egy szintbe kerül, kifehéredik és megszűnnek a kellemetlen szubjektív panaszok, mint a húzódás és a viszketés. Az enyhe keloidok esetében a javulóban lévő, funkcionális elváltozást nem okozó, szubjektív panasszal nem járó és a beteg számára esztétikailag elfogadható heg korrekcióját sok esetben nem javasoljuk. Ha vissza-visszatérő panaszok jelentkeznek, akkor a modern lézerekkel egészíthetjük ki a kezelést. Megfelelő terápiás válasz esetén hegkorrekciós műtét elvégzése a későbbiekben mérlegelendő, habár kiújulási arányuk 30 % körüli. Súlyos keloid kezelési időtartama meghaladja a 1,5 évet. A nyugalmi állapotba került súlyos keloidok nagyon rövid idő alatt, pontosan még nem bizonyított okból újra aktíválódnak.