Hírek

Read so far

Hírek

Second skin – Bőrpótló anyagBőrpótló anyag, Second skin

A tudósok kifejlesztettek egy új anyagot, mely időlegesen védi és feszesíti a bőrt, ill. elsimítja a ráncokat. Az új termék egy szilikon alapú polymer. Bőrön alkalmazva egy vékony, alig észrevehető bevonatot képez, amely jól utánozza az egészséges, fiatalos bőr fizikai és rugalmassági  tulajdonságait. Ez az anyag javít az alsó szemhéj alatti táskák megjelenésén és növeli a bőr hidratáltságát. Ezt a táskásságot az alsó szemhéj bőr alatti zsírjának előtüremkedése okozza, mely gyakori velejárója a bőr öregedésének. Ilyenkor romlik a bőr  állaga és csökken a rugalmassága, melyeket a napsugárzás még tovább ronthat. Ezáltal gyengül a bőr védekező képessége az extrém hőmérséklet, toxinok, mikroorganizmusok, sugárzás hatásával, valamint a sérülésekkel szemben. A "second skin"-nek nevezett. új anyagot használhatjuk a UV-sugárzás elleni hosszantartó védekezésre is.  Ezzel a láthatatlan vékony réteggel javíthatjuk a bőr védekező rétegét, kozmetikai megjelenését és potenciálisan helyi gyógyszerforrás is lehet a kezelni kívánt területen.


Korai eredmények a legújabb bőrpótló anyaggal

 • laboratóriumi tesztekben :
  • rugalmassági jellemzői nagyon hasonlóak a bőréhez
  • 250 %-os vagy nagyobb nyújtás esetén könnyedén visszahúzódik az eredeti állapotára ( a természetes emberi bőr nyújthatósága kb. 180 % )
  • a rugalmassága sokkal nagyobb, mint a jelenleg használatos hegjavító kötszereké – szilikon gél lapok vagy a polyurethane filmek
 • emberen :
  • képes javítani a táskás szemeken
  • a vákuummal nyújtott alkari bőr sokkal gyorsabban regenerálódott, mint a “second skin”-nel nem kezelt bőr
  • a kereskedelmi forgalomban levő minőségi krémekhez képest ezzel az anyaggal kezelt bőr sokkal kevesebb vízveszteséget szenved el, mint a nem kezelt bőr
  • a kutatók közül senki nem jelzett irritációt a “second skin” viselésével kapcsolatban

A fentiek értelmében ez az új anyag „second skin” alkalmas az emberi gyógyászatban való használatra. További kutatások feladata feltárni, hogy milyen módon lesz alkalmas a különféle bőrbetegségek kezelésére, pl. ekcéma és egyéb bőrgyulladások.
Hasznos linkek : Bőrünkre ható káros környezeti hatások, Bőrünk védekező rendszerei, Bőrképletek kimetszése
Forrás : Massachusetts Institute of Technology by Anne Trafton - May 2016, Science Daily

 

Bőrpótló anyag

 


Melanoma malignum felismerese Detecting MelanomaMikor gyanakodjunk az egyre gyakrabban előforduló melanomára ?

Az angol szakirodalomban használt ABCDE szabály tartalmazza azokat az ismérveket, amelyek felkelthetik gyanúnkat:

 

A - Asymmetry ( aszimmetria )

Ami korábban szabályos szimmetrikus volt, az most szabálytalanná, aszimmetrikussá válik.
B – Border ( szél )
Egy korai melanoma széle elmosódottá válik, csipkék és foltok jelennek meg a széle mentén.
C - Colour ( szín )
A másik figyelmeztető jel, amikor az addig jóindulatú, egyszínű bőrelszíneződés többszínűvé válik. A barna számos árnyalata megjelenik a bőrképletben, a sötébarnától egészen a feketéig. De a melanomában egyéb színek is előfordulhatnak: piros, kék, stb.
D - Diameter ( átmérő )
A melanoma általában nagyobb átmérőjű, mint egy ceruza radír végződése ( 6 mm ), de néha ennél még kisebb is lehet a felfedezésekor.
E - Evolving ( fejlődés )

Kialakulás folyamán több változáson esik át. Változik a mérete, a formája, a színe, a kiemelkedése a bőrfelszínből és egyéb jellemzői is. Új tünetek jelennek meg, mint a viszketés, vérzés és a váladékozás.  

 

Ha ezek közül valamelyik változik, akkor forduljunk orvoshoz !

 

Ha mind együttesen változik, akkor azonnal forduljunk orvoshoz !

 

Hasznos linkek : Bőrünkre ható káros környezeti hatások, Bőrünk védekező rendszerei, Bőrképletek kimetszése, Bőrelszíneződések, Pigmentált naevusok osztályozása


Meanoma malignum Sokkal több a bőrrákos beteg, mint 10 éve

A legsúlyosabb bőrdaganat, a melanóma gyakorisága közel másfélszeresére emelkedett az elmúlt 10 év alatt. Ez az összes daganatos megbetegedésen belül a legnagyobb emelkedés. A bőrdaganatok többsége a káros UV sugárzás és a leégés miatt alakul ki. Azoknál az embereknél, akik sokat napoznak vagy szoláriumoznak, esetleg többször leégtek már a napon, gyakoribb a bőrrák. Emellett az örökletes tényezőknek is jelentős szerepük van. Leginkább a világos bőrűek és világos szemszínűek veszélyeztetettek a melanóma szempontjából, főleg, ha sok az anyajegyük. A bőrünk emlékezik a napfény által elszenvedett károsodásokra, így a károsodások nyomán akár évek, évtizedek múlva alakulhat ki ez a súlyos betegség.
Hasznos linkek : Bőrünkre ható káros környezeti hatások, Bőrünk védekező rendszerei, Bőrképletek kimetszése, Bőrelszíneződések, Pigmentált naevusok osztályozása
Forrás :
Dr. Holló Péter bőrgyógyász, Semmelweis Egyetem, Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika - Origo


3D bionyomtatással pótolhatjuk hiányzó fülünket vagy orrunkat !?

Az atléták és egyéb személyek számára, akik sérülés, tumoreltávolítás vagy porcgyulladás miatt elvesztették porcszövetüket és erős fájdalommal küzdenek új lehetőség nyílik elvesztett porcuk pótlására. A sérült vagy teljesen hiányzó porcszövet helyreállítása, ill. pótlása a plasztikai sebésznek igen nehéz és időigényes folyamat jelenleg. A kutatók 3D bionyomtatóval emberi porcot állítottak elő, melynek “biofestéke” a páciens saját sejteit is tartalmazza, így abszolút biokompatibilis. Ezzel az új lehetőséggel a jövőben eljöhet az az idő, amikor precíz bionyomtatással emberi szövetből álló implantámukat lehet előállítani pl. sérült vagy elvesztett orrok, fülek és térdek pótlására.

Hasznos linkek : fülkorrekció, orrkorrekció

Forrás : American Chemical Society - "3-D printing could one day help fix damaged cartilage in knees, noses and ears.", Science Daily


BOTOX, mint a krónikus és az akut fejfájás kiváló gyógyszere !

Az Amerikai Neurológiai Akadémia nemrég frissítette a Botox – használat protokollját, mely szerint egyre többet használják a Botoxot krónikus migrénre és egyéb neurológiai betegségekre, mint ráncok ellen. Így Botox egy elismert és hatásos neurológiai kezelési móddá vált a krónikus és az akut migrén ellen.

Hasznos linkek : Botox a ráncok és a fejfájás ellen

Forrás : American Academy of Neurology - "Botulinum Neurotoxin for the Treatment of Blepharospasm, Cervical Dystonia, Adult Spasticity, and Headache", LidTime


BOTOX - kezelés segít a depresszió kezelésében

NEW YORK ― A botulinum toxin ( BTX ), amelyet főleg az arc ránctalanítására használnak a kozmetikai beavatkozásoknál, hatásos lehet a depresszió kezelésében. Az elsődleges kutatások egyike igazolta, hogy az érzelmek kifejezését segítő arcizmok kezelése botulinummal enyhíti a depresszió tüneteit. ( Hannover Medical School, Németország ) "Érzelmeinket az arcizmainkkal fejezzük ki, amelyek viszont visszajelzést küldenek az agyba, megerősítve azokat. Az arcizmok kezelése botulinum toxinnal megszakítja ezt a körforgást," mondja Prof. Tillmann Kruger az Amerikai Pszichiátriai Társaság 2014-es éves ülésén.

Hasznos linkek : Botox a ráncok és a depresszió ellen

Forrás : Medscape Medical News from the American Psychiatric Association's 2014 Annual Scientific Meeting. Abstract NR3-030. Presented May 4, 2014 ( Dr. Kruger, Dr. Wollmer, and Dr. Borenstein )