Gynecomastia

Read so far

Gynecomastia

Plasztikai beavatkozást plasztikai sebész végezzen !
A gynecomastia a férfiaknál előforduló esztétikai probléma. A gynecomastia kifejezés görög szavakból ered: a „gyne” nőt, és a „mastos” mellet jelent. A gynecomastia a férfi mell kóros megnagyobbodása az egyik vagy mindkét oldalon. Okozhatja az emlőmirigy, a mellkason- és/vagy a mellben levő zsír, ill. az ezeket körülvevő bőr megnagyobbodása. Nagyobb gynecomastia esetén ezek mindegyike jelen van. Kezdetben csak egy kicsi csomó a bimbó mögött, később akár egy női mellet is utánozhat. Igazán nagy gynecomastia esetén akár a férfi mell lógása is kialakulhat. A gynecomastia gyakran egyenetlen a mellben és nem egyformán érinti a két oldalt. Oka leggyakrabban hormonális zavar: az östrogén és a testosteron arányának eltolódása az előbbi javára. Az újszülötteknél, a pubertás korban és a férfi klimaktériumban a gynecomastia általában fiziológiás. Nagyon ritkán más megbetegedésnek első tünete lehet a férfi mell megnagyobbodása pl.: hormon-aktív tumoroknak.
A gynecomastiával rendelkező férfiak küzdenek a megnagyobbodott mellek ellen, melyek előnytelen formát kölcsönöznek mellkasuknak. Azoknál is előfordulhat, akiknek a testsúlya az ideálishoz közel van és nincsenek elhízva. A mellnagyobbodás minden stádiumában eredményesen kezelhető liposuctióval ( zsírszívással ), amennyiben ezt nem zárja ki valamilyen vizsgálati lelet. A zsírszívás tökéletesen korrigálja a helyi szövetszaporulatot, ezzel megszünteti az előnytelen megjelenést. Kívánság esetén kiegészíthető egyéb testtájék zsírszívásával is. A leggyakoribb területek férfiaknál: a toka, a has és a csípő. A fentebb leírtakból következik, hogy a zsírszívás nem alkalmas az általános kövérség kezelésére, de jól használható a helyi testi szépséghibák korrekciójára. Minél feszesebb a bőr, annál jobban képes összehúzódni a liposuctio után.
Természetes elvárás a férfiak részéről is, hogy alakjuk formás és arányos legyen. A különböző kezelésekkel, fogyókúrákkal és a testmozgással dacoló mellnagyobbodás eredményesen kezelhető a zsírszívás módszerével, mely biztonságosan és hatékonyan oldja meg a problémát. A zsírszívás a felesleges szövetek, lágyrészek eltávolításával állítja helyre a szép és arányos testformát. Egyaránt alkalmas normál testsúlyú és túlsúlyos páciensek körülírt szövetszaporulatainak megszüntetésére. A liposuctio egyszerre több testrészen is elvégezhető, akár kombinálható egyéb plasztikai beavatkozással. Nem minden testtájék alkalmas ugyanolyan mértékben a zsírszívásra. Klinikánk a PAL rendszert ( Power-Assisted Lipoplasty ) használja. Ez egy új technika a zsírszívásban, mely kisebb fájdalommal, duzzanattal és bevérzéssel jár. Ezzel a modern zsírszívó rendszerrel mellőzhetőek a korábbi beavatkozásoknál megmaradó hosszú hegek és a sebészi kimetszés után visszamaradó deformitás. A finom és egyenletes zsírszívás kevesebb utóhatással jár, ezért gyorsabb a visszatérés a mindennapi életvitelbe. Liposuctio alkalmával kis bőrmetszésen keresztül egy vékony csövet vezetünk a problémás területbe. Ezen a csövön keresztül rezgés és szívás együttesét használva távolítjuk el a felesleges lágyrészeket. A plasztikai beavatkozás után egy rugalmas, erős nyomást biztosító kompressziós ruhát kell viselnie a páciensnek. Ez biztosítja a műtéti területen a szövetek letapadását a legoptimálisabb pozícióban, meggátolva a bevérzések és a nagyobb műtét utáni duzzanatok kialakulását. Az átmeneti duzzanatok miatt az eredmény nem mindig látszik azonnal. Ezek elmúltával érjük el a végleges eredményt.
A mellekből, ill. a mellkasról, vagyis a kiválasztott területről sem szabad eltávolítani az összes lágyrészt, zsírszövetet, mivel az természetellenes hatást válthat ki. Az eltávolított lágyrész hatására a kezelt területnek összhangba kell kerülnie a környezetével. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, akkor egyenetlen lesz az eredmény. A jó bőrtónusú, kinyúlt és rugalmas bőr a kompressziós ruha támogató hatására rövid időn belül magától összehúzódik. A kóros és sokszori napozás is rontja a bőr tónusát. Egy bizonyos életkoron túl a bőr már rugalmatlan, kevésbé képes összehúzódni. Ekkor már csak fokozott óvatossággal ajánlható a zsírszívás.
A jól megválasztott és korrektül kivitelezett zsírszívás megszünteti a testkontúr helyi eltéréseit és helyreállítja az esztétikus testformát. A zsírszívás végleges eredménye általában a teljes duzzanat megszűnte után látható. A zsírszívás eredménye hosszú ideig tart, amennyiben a műtét után súlya stabil marad és egyéb hatások nem fokozzák a mirigyek szaporodását. A liposuctio után ismét arányossá válik a testkontúr, visszadva az urak önbizalmát.

KI ALKALMAS ZSÍRSZÍVÁSRA GYNECOMASTIA ESETÉN ?

 • Kamaszoknál extrém nagy és/vagy pszichés zavart okozó gynecomastia esetén.
 • Felnőtt férfiaknál előforduló gynecomastia esetén.
 • Néha a testkontúr nem úgy formálódik a mellkasukon, ahogy az urak szeretnék.
 • A zsírlerakódások már olyan mértékűek a mellkason, hogy öltözködéssel sem rejthetők el.

GYNECOMASTIA LEHETSÉGES OKAI

 • Fiziológiás
  • Újszülötteknél
  • Pubertás korban
  • Klimaktériumban
 • Gyógyszerek okozta
  • Verospiron
  • Anabolitikus szteroidok
 • Marihuána használata
 • Kövérség = Pseudogynecomastia
 • Hypogonadismus
  • Betegség
  • Kemoterápia után
 • Oestrogen/testosteron arányának zavara
  • Májcirrózis
  • Oestrogen terápia
  • Vesebetegség
  • Dialysis
 • Ideggyógyászati megbetegedések
 • Tumorok
  • Mellékvese
  • Hypohpisis
  • Gonádok
  • Mamma
 • Familiaris gynecomastia
 • Idiopathias gynecomastia

Igazi panaszt keveseknél okoz, inkább esztétikai okok miatt fordulnak orvoshoz a páciensek. Nagy mellek és régóta meglevő esetekben előfordulhat feszülés, fájdalom, még ritkábban viszketés és serosus váladékürülés.
Az újszülött korban kialakuló mellnagyobbodást az anyából származó női hormonok okozzák. Pár héttel a születés után jelentkezik és a második életévig nyomtalanul megszűnik.
A felnőtt túlsúlyos pácienseknél jelentős súlyvesztés után a mellek általában nem fejlődnek vissza elégségesen, megmarad a volumen és a kitágult bőr egy része, melyet sebészileg kell eltüntetni.
Leggyakrabban a pubertás korban fordul elő. Az ebben a korban megjelenő gynecomastia 90 %-ban hónapokkal később, de legkésőbb a pubertás kor végére megszűnik. A maradék 10 %-ban megmaradnak a tünetek és viselőjét pszichésen és szociálisan is hátrányosan érinti. Súlyos esetben ez komplex probléma a páciens számára. Érzelmi hátrányként, szégyenérzetként és megalázottság érzésével élheti meg. Nem érzi magát férfiasnak. Kialakulhat az egyén szempontjából egy állandó gyengeségérzet, feszültség, mely akár önutálatba is torkollhat. Ez rányomja bélyegét az egyén mindennapjaira: nem vetkőzik le nyilvános helyen, strandra sem jár.  
A valódi gynecomastiától megkülönböztetjük az elhízás következtében kialakult pseudogynecomastia–t ( lipomastia ), és a gyulladás okozta emlő-megnagyobbodást. Régóta meglevő, jelentős asszimmetriával járó esetben gondolnunk kell a férfi emlőben kialakuló carcinomára is !
A zsírszívás nem tud korrigálni minden, a páciens által megálmodott, néha irreális elvárást a melleken. Nem lehet mindent műtéttel megoldani. Ennek egyrészt műtéttechnikai korlátai vannak, ill. ha ismert a kiváltó ok, akkor azt kell először kezelni. Másrészt csak olyan korrekció hajtható végre, amely illeszkedik a test harmóniájába.

AZ ELSŐ KONZULTÁCIÓ

A konzultáció alkalmával megbeszéljük a problémát és az Ön által kívánt eredményt.  Szóba kerül minden olyan dolog, amely összefüggésbe hozható a zsírszívással és fontos a plasztikai műtét szempontjából. Megvizsgáljuk az alkatot és a testkontúrt. Kiértékeljük az elérhető testformát. Felhívjuk a figyelmet a genetikai adottságokra, melyek megnyilvánulhatnak méretbeli vagy formai különbségekben. Kitérünk a bőr és a kötőszövet minőségére, rugalmasságára. Van olyan testforma   eltérés, amelyet a liposuctio sem tud teljesen korrigálni. A zsírszívás nem javít a növekedési csíkokon ( striákon ).
Készítünk pár képet – több irányból - a jelenlegi állapotról. A fotók lehetővé teszik a páciens testének több irányból történő vizsgálatát és értékelését. Ha a bőr rugalmatlan és megereszkedett, akkor szükség lehet a megnyúlt bőr- és lágyrész-felesleg sebészi kimetszésére is. Ez főleg idősebb korban fordul elő.
Információkat kérünk az egészségügyi állapotról, a szedett gyógyszerekről, gyógyszerallergiáról és a korábbi beavatkozásokról, kezelésekről. Nagyon fontos, hogy pontos információt kapjunk minden egészségügyi problémáról, hogy a beavatkozást  a lehető legnagyobb gondossággal tudjuk megtervezni. A kellő felvilágosítást követő, jól megtervezett plasztikai zsírszívás biztosítja Ön számára a legnagyobb megelégedettséget.
A beavatkozást követő jelentős hízás befolyásolhatja a plasztikai beavatkozás késői eredményét.

A GYNCOMASTIA ZSÍRSZÍVÁSSAL TÖRTÉNŐ KEZELÉSÉNEK ISMERTETÉSE

TEENDŐK MŰTÉT ELŐTT

A beavatkozás előtt szükség van néhány vizsgálatra: EKG, mellkas RTG és vérvizsgálat. Ezen eredmények birtokában lesz biztonsággal elvégezhető a műtét. Szükség esetén elrendeljük a vér hormonszintjeinek, máj- és vesefunkciós értékeinek ellenőrzését és képalkotó eljárást írunk elő: emlő UH-ot, szükség esetén mammographiát. Ha Ön dohányzik, aszpirint, egyéb véralvadásgátló gyógyszert vagy más gyulladáscsökkentő tablettát, ill. egyéb gyógyszert szed, kérem, jelezze ezt nekünk ! Ezek a szerek fokozhatják a vérzési hajlamot vagy egyéb interakciót okozhatnak az altatás alatt.

MŰTÉTI ELJÁRÁS

Az újszülöttkori és a pubertáskori gynecomastia általában saját magától elmúlik, kezelést nem igényel. Ebben a periódusban a komolyabb betegségek kizárása után 2-3 évet is lehet várni, hogy magától megszűnjön. A türelem meghozza az eredményt, mivel a tünetek csaknem mindig spontán megszűnnek. A ritkán alkalmazandó hormonkezelések közül a gyenge hatású androgének és az antioestrogén hatású szerek jönnek szóba.
Az extrém méretű vagy a pszichés zavarokat okozó emlőnagyobbodást a serdülőkorban is kezelnünk kell. Valamilyen módon el kell érnünk a mell kisebbítését. A legegyszerűbb elhagyni a kiváltó ágenst ( ha van ilyen ), így magától elmúlik a probléma. Amennyiben a kiváltó ok hormonális, akkor azt kell kezelnünk. Ilyen esetben 2-3 éves endokrinológiai követés szükséges. A kezelésre nem reagáló vagy az extrém nagy méretű mell esetén a megfelelő kezelés a műtét. A beavatkozást meghatározza a betegség kiváltó oka, a mell nagysága, ill. a várható eredmény is, beleértve a beavatkozás után maradó hegek számát és hosszúságát. Szövettant igénylő esetekben a mirigy sebészi eltávolítása jöhet csak szóba. A legkevesebb heggel járó, így a legoptimálisabb  eljárás a liposuctio ( hegek nélkül, ill. minimális hosszúságú, rejtett hegek ). Klinikánk a PAL rendszert ( Power-Assisted Lipoplasty ) használja, mely egy új technika a zsírszívásban. Ennél a technikánál egy motor mozgatja a kanült előre – hátra, így a fizikai munkát nem a plasztikai sebész végzi. A rezgés erőssége kézileg szabályozható, ezáltal sokkal finomabb és egyenletesebb eredményt lehet elérni. A plasztikai sebész csak a kanül irányítására koncentrál, nem kell erőt kifejtenie és rövidebb idő alatt el tudja végezni a zsírszívást. A finom rezgésnek köszönhetően a kanül kikerüli és nem sérti az útjába kerülő ereket és rögzítő szalagokat. A beavatkozás után kisebb a fájdalom, a duzzanat és a bevérzés. A kevesebb mellékhatás miatt gyorsabb a visszatérés a normális életvitelhez.
A beavatkozást kicsi területek esetén helyi érzéstelenítésben vagy intravénás bódításban végezzük. Ha nagyobb az elváltozás mérete, erősebb a kötőszövetes állomány vagy több területet is kezelünk egyidőben, akkor altatásban történik a liposuctio. Az Ön biztonsága érdekében az altatásban végzett plasztikai műtét közben monitorral ellenőrizzük szívverését, pulzusát, vérnyomását és vérének oxygéntartalmát. Antibiotikum védelemben operálunk az Ön minél nagyobb biztonsága érdekében.
Liposuctio alkalmával néhány milliméteres bőrmetszésen keresztül érzéstelenítjük a műtéti területet egy speciális oldattal. Ez a tumescens technika. Lehetővé teszi nagyobb mennyiségű lágyrész probléma nélküli eltávolítását a mélyebb és a felületesebb rétegekből is. A műtéti metszést rejtett pozícióban ( bőrredőben vagy egy testkontúr vonalában ) végezzük, így a teljes gyógyulás után alig látszik. A kis bőrseben keresztül egy vékony, üreges csövet vezetünk be, melynek végén egy vagy több apró nyílás van. Ezt a végződést vezetjük a problémás területbe, ahonnan vibráció és szívás együttes alkalmazásával távolítjuk el a felesleges zsírszövetet. Még nagy gynecomastia esetén is számítani lehet a kitágult bőr spontán összehúzódására. Bőrkimetszésre csak igen ritkán van szükség. A női emlőkisebbítő műtéteknél alkalmazott metszéseket használhatjuk itt is indokolt esetben. Extrém esetben a műtéti beavatkozást kombinálhatjuk egyéb terápiával is.
A plasztikai beavatkozás után egy rugalmas, erős nyomást biztosító kompressziós ruhát adunk a páciensre, amelyet minimum 4 hétig viselnie kell. Ez biztosítja a műtéti területen a szövetek legoptimálisabb pozícióban történő letapadását, meggátolva a bevérzések és a nagyobb duzzanatok kialakulását. A zsírszívás után mindig van egy kevés szivárgó vérzés és oedéma,  ezért szükséges a kompressziós ruha és a rendszeres jegelés. Ezek használatával gyorsabb és biztonságosabb lesz a gyógyulás, csökken a beavatkozás utáni fájdalom.

TEENDŐK MŰTÉT UTÁN

Altatásban történt műtét után egy éjszakát célszerű a kórházban tölteni. Ha a műtét intravénás bódításban vagy helyi érzéstelenítésben történt, akkor haza lehet menni a műtét végeztével. A zsírszívásos plasztikai műtét után minden esetben pihenés és a műtéti terület maximális kímélete javasolt. A műtétet követő 1-3 nap több kellemetlenséggel járhat, de ez csak átmeneti probléma, melyet a kezelt területek tompa, feszítő hatása okoz. Ekkor sok pihenés, kevés mozgás javasolt, de az állandó fekvés tilos ! A kezdeti elszíneződés és oedéma csak átmeneti és gyorsan megszűnik. Ezek természetes velejárói lehetnek a műtétnek. A varratszedés általában 1 - 2 hét után várható.
A speciális kompressziós ruha viselése 4 - 6 hétig javasolt. 6 hétig tartózkodjon minden megerőltető sporttól és fizikai tevékenységtől ! Kerülni kell a napozást és a szoláriumot ezen időszak alatt ! A kímélő periódus letelte után a hegeket  még sokáig fényvédő krémmel kell kezelni és védeni !
Minden plasztikai beavatkozás után rendszeresen ellenőrzésre kell járni, így ezen beavatkozás után is. Ennek rendszeressége függ a beavatkozás jellegétől és a páciens egyéb alkati tényezőitől. Az előírt időpontokban elvégzett controllok alkalmával megvizsgáljuk a műtéti területet és megbeszéljük  a további teendőket. Kérem, ne feledje, ha bármi kérdése vagy problémája van, akkor az előre megbeszélt időponttól függetlenül is keressen bennünket !

LEHETSÉGES SZÖVŐDMÉNYEK

Ha képzett plasztikai sebész hajtja végre a műtétet, akkor valószínűleg váratlan események nélkül fog lezajlani az operáció és a gyógyulási idő. A zsírszívásnak - mint minden más műtéti beavatkozásnak - lehetnek komplikációi még ideális körülmények között is. Az általában előforduló műtéti szövődményeken ( vérzés, fertőzés, trombózis és zsírembólia ) kívül - melyek igen ritkák -, lehetnek speciális, a liposuctióval kapcsolatos szövődmények is. A megszívott terület érzékenysége átmenetileg változhat. Ez pár nap alatt megszűnik, normalizálódik. A kezelt területen apró egyenetlenségek keletkezhetnek, ha sok lágyrészt kellett eltávolítanunk. Ez leginkább a műtéti terület hegesedésének következtében alakul ki, melyet fokozhat nagyobb mértékű hízás vagy fogyás. Az egyenetlenségek az oedéma és a bevérzések eltűnése után jelentősen csökkennek, de ha még marad vissza egy kevés, akkor azt egy kis utókorrekcióval meg lehet szüntetni.
A legmodernebb eszközökkel, anyagokkal és a legkíméletesebb technikával behelyezett varratok esetén is előfordulhat, hogy a heg színe élénk és vörös, tapintata kemény és kissé kiszélesedett lesz. Ez leginkább az egyéni hajlamtól függ, így jelentős egyéni különbségeket mutathat. Ezen elváltozás idővel csökken, így a heg vékonyodik, színe halványodik. Ha ez mégsem következik be, akkor a heget eltávolítjuk és egyéb hegkezelő eljárásokkal kiegészítve kezeljük az új sebet.
A szövődmények megfelelő kezeléssel, beavatkozással leküzdhetőek, ill. korrigálhatóak, így a műtét végső eredményére nincsenek hatással vagy alig befolyásolják azt.

EREDMÉNY

A liposuctio alkalmával zsírsejteket és mirigyállományt távolítunk el, így ez az eljárás megszünteti az előnytelen szövetszaporulatot, ezáltal helyreállítja az arányos és férfias testkontúrt. A beavatkozás visszaadja az urak elveszett önbizalmát. A zsírszívás eredménye hosszú ideig tart, amennyiben a műtét után testsúlya stabil marad és egyéb, korábban felsorolt okok nem fokozzák a mirigyek ismételt növekedését. A nagymértékű hízás hatással van az egész test zsírtartalmára, nem lehet biztonsággal megmondani a zsírlerakódás helyét és mértékét. Ha az eltelt évek alatt a gynecomastia ismét megjelenik, akkor szükség lehet ismételt beavatkozásra.